ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΗ: Στο εδώλιο τομεάρχης για διακοπές ρεύματος

δεη-στο-εδώλιο-τομεάρχης-για-διακοπές-851206

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου θα καθίσει την ερχόμενη Παρασκευή ο τομεάρχης του περιφερειακού τομέα Κεντρικής Ελλάδας της Διεύθυνσης συστήματος Μεταφοράς της ΔΕΗ με έδρα τη Λάρισα, κατηγορούμενος για απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος, που σημειώθηκαν το 2004 στο Βόλο. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν σημαντικές βλάβες σε επιχειρήσεις της περιοχής. Μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Εμπορικός Σύλλογος λίγες ημέρες αργότερα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, στη συνέχεια ασκήθηκε δίωξη και ακολούθησε προανάκριση, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγείται πλέον στο ακροατήριο του δικαστηρίου.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη υπόθεση στην οποία στέλεχος της ΔΕΗ διώκεται με την κατηγορία της κοινής επικίνδυνης βλάβης από αμέλεια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο τομεάρχης της ΔΕΗ στις 19 Σεπτεμβρίου 2004, ενώ είχε αποφασισθεί από τους αρμόδιους της ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με τη ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., να γίνει έκτακτη προγραμματισμένη διακοπή της Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV, δεν ενημέρωσε ούτε προειδοποίησε το καταναλωτικό κοινό του Ν. Μαγνησίας, προκειμένου να λάβει τα στοιχειώδη μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της διακοπής, ως όφειλε. Συνέπεια των παραπάνω ήταν από την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για χρονικό διάστημα από 03.30 ώρα της 19-9-2004 έως 05.45 ώρα της 19-9-2004 στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, στο Πήλιο, στην περιοχή του Βελεστίνου και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, να προκληθεί βλάβη σε απροσδιόριστο αριθμό πραγμάτων.
Λίγες μέρες αργότερα το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Εμπορικός Σύλλογος κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καθώς από τη ΔΕΗ Βόλου δεν δόθηκαν πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις για τις χωρίς προειδοποίηση διακοπές ρεύματος.

Ο κ. Σπηλιόπουλος

Με αφορμή τον προσδιορισμό της δίκης στελέχους της ΔΕΗ μετά από μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που είχαν καταθέσει το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Εμπορικός Σύλλογος για μπλακ-άουτ, το οποίο σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Νομού το 2004, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Γ. Σπηλιόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, όπως το επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία όχι μόνο εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά πολλές φορές προκαλούν βλάβες που τις ζημιώνουν οικονομικά.
Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, και μάλιστα όταν αυτές γίνονται απροειδοποίητα ή όταν δεν τηρείται ο προγραμματισμένος χρόνος διακοπής (όταν αυτή είναι επιβεβλημένη), έχουν τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που μας οδήγησε στην απόφαση να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη το 2004, όταν διαπιστώσαμε, με βάση τις δηλώσεις που μας υποβλήθηκαν, ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές. Και βεβαίως το ίδιο θα κάνουμε σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουμε ότι επαναλαμβάνεται. Με την πράξη μας αυτή δεν στοχοποιήσαμε κανέναν. Απλά τη θεωρήσαμε ως στοιχειώδη ενέργεια αυτοπροστασίας των επιχειρήσεων-μελών μας. Ηταν μια κίνηση που επιβαλλόταν από το θεσμικό μας ρόλο. Θελήσαμε να αναδείξουμε ότι ο κάθε φορέας, πολύ περισσότερο όταν ανήκει στο Δημόσιο, θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου