ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΜΕΩΝ ΚΟΓΚΑΝ: Η καρδιά του είναι στο Βόλο…

συμεων-κογκαν-η-καρδιά-του-είναι-στο-βό-851206

Η προοπτική ανάπτυξης καλλιτεχνικών ανταλλαγών μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων Βόλου και Ροστώβ υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με φόντο τις ανοιξιάτικες εκδηλώσεις που επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο τη Συμφωνική Ορχήστρα. Οπως ανέφερε μάλιστα ο πρόεδρος του ΚΟΔΒ Χρήστος Τσαμπρινός “συζητάμε με τον κ. Κόγκαν την προοπτική να αναλάβει χρέη συμβούλου της Συμφωνικής Ορχήστρας. Απ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει αυξημένες υποχρεώσεις στο Ροστώβ, τη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, αλλά η καρδιά του είναι στο Βόλο. Ελπίζουμε, κατέληξε ο κ. Τσαμπρινός, ότι θα κάνει δεκτή την πρότασή μας να είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος στην Συμφωνική Ορχήστρα”. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ ο Συμεών Κόγκαν τόνισε με εμφανή συγκίνηση“ ήρθα με ένα μόνο σκοπό. Να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όλη την εμπειρία μου, όλη την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης του Βόλου. Ημουν έντεκα χρόνια εδώ, που για μένα είναι η μισή μου ζωή κι όλα είναι μέσα στην καρδιά μου, οι άνθρωποι, η φύση και ο πολιτισμός”. Οι αυξημένες του επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να εγκαταλείψει την Ρωσία, αλλά υπάρχει προοπτική να μετάσχει μελλοντικά σε συναυλίες της Συμφωνικής ως μετακλητός μαέστρος.
Μιλώντας για την Συμφωνική του Βόλου, την ορχήστρα με την οποία συνεργάστηκε επί έντεκα χρόνια, ο κ. Κόγκαν είπε: “Η Συμφωνική Ορχήστρα ήταν το στολίδι της πόλης, κάτι πολύτιμο που είχε η πόλη και τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά, έχει χάσει την αίγλη της. Ευχαριστώ τον δήμαρχο κ. Βούλγαρη, τον αντιδήμαρχο κ. Φοινικόπουλο, τον πρόεδρο του ΚΟΔΒ κ. Τσαμπρινό, που βρήκαν την δύναμη και την αγάπη προς την πόλη τους να με καλέσουν, να βοηθήσω. Αυτό που κάνουν οι άνθρωποι που διοικούν την πόλη, η θέλησή τους να ανεβάσουν τον πολιτισμό ψηλά, η πρόθεσή τους να δώσουν ό,τι καλύτερο στους πολίτες της πόλης αυτής, πρέπει να έχει ανταπόκριση και σεβασμό και παρακαλώ πολύ, τόνισε, να δώσετε όλη την στήριξή σας”.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι “η συνέχιση της ορχήστρας είναι πολύ βασική. Ηρθα μετά από έντεκα χρόνια σαν πατέρας απέναντι στα παιδιά της Συμφωνικής Νέων. Οι συναντήσεις μου με την Συμφωνική Νέων είναι σαν να πηγαίνω σε γιορτή. Θα είναι μεγάλη τιμή για μένα να έρχομαι στο Βόλο όποτε με καλούν, μία ή δύο το πολύ φορές τον χρόνο. Ηξερα την συμπεριφορά απέναντί μου. Ομως αυτό που αντίκρισα τώρα με γεμίζει χαρά. Πολλοί με ρωτούν βλέποντάς με στον δρόμο “ήρθες και πάλι”; και τους απαντώ “δεν θα μείνω”, αλλά η καρδιά μου βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα εδώ” προσέθεσε εμφανώς συγκινημένος. Ο κ. Κόγκαν, ο οποίος διευθύνει δύο σημαντικές ορχήστρες της Ρωσίας και διευθύνει την τάξη διεύθυνσης ορχήστρας στην αίθουσα που φέρει το όνομά του, εξέφρασε την ανησυχία του “ για την κατάσταση του πολιτισμού στο Βόλο. Πάντα ρωτούσα για τις εξελίξεις, από την στιγμή που έφυγα και νομίζω ότι όλους μας απασχολεί. Ας μην ξεχνάμε, προσέθεσε, ότι πολύ δύσκολα χτίζεται μια προσπάθεια, αλλά μπορεί να καταστραφεί σε μια μόνο στιγμή”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου