ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνονται οι εισακτέοι στα Α.Ε.Ι.

αυξάνονται-οι-εισακτέοι-στα-α-ε-ι-851206

Συνολικά 86.736 φοιτητές θα εισαχθούν φέτος στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Κατά περίπου 10% μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σταθερός παραμένει στα κεντρικά ΤΕΙ, ενώ αυξάνεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια κατά 25% και στα περιφερειακά ΤΕΙ κατά 6%.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται μερικώς στο αίτημα των πρυτάνεων των κεντρικών Πανεπιστημίων για μείωση των εισακτέων και της πολιτικής της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τόνωση της Περιφέρειας.
Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται ότι θα εξισορροπηθεί η απογύμνωση των περιφερειακών ΑΕΙ και η υπερφόρτωση των κεντρικών ΑΕΙ αντίστοιχα από φοιτητές και σπουδαστές, κυρίως λόγω μετεγγραφών, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών όσο και στην ανάπτυξη των ιδρυμάτων.
Η ενίσχυση του αριθμού εισακτέων στην περιφέρεια αντιμετωπίζει καταρχήν τις συνέπειες των μεταγραφών, χωρίς όμως να καταργεί τα κοινωνικά κριτήρια που θέσπισε η Πολιτεία (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κ.λ.π.). Η ενίσχυση των περιφερειακών ΑΕΙ γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής αποκέντρωσης, που τονώνει την περιφέρεια και δημιουργεί νέα δυναμική ανάπτυξης στις τοπικές οικονομίες.
Οι θέσεις
Αναλυτικά, ο αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθήνας και στα τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) για το ακαδημαϊκό έτος 2008-09, έχει ως εξής:
1. Στα πανεπιστήμια της χώρας: 39.210.
2. Στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης: 43.430.
3. Στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες: 560.
Από τον τελικό συνολικό αριθμό των 86.736 θέσεων διατίθενται:
– 70.701 θέσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου που αντιστοιχούν στο 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών Σχολών και στο 74,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Σχολών των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν 94.600 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 74.900 μαθητές της Γ΄ τάξης των Λυκείων υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 19.700 απόφοιτοι προηγούμενων ετών.
– 8.628 θέσεις στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο το έτος 2007 και παλαιότερα και δεν λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις τους έτους 2008. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν στο 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης καθώς και των σχολών των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 17.000 υποψήφιοι.
– 6.656 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ-ΕΠΑ.Λ. που θα λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των τριών μαθημάτων που αντιστοιχούν στο 14,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυφυλάκων και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 30.000 φετινοί μαθητές της τελευταίας τάξης του Β΄ κύκλου ΤΕΕ-ΕΠΑ.Λ. και απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου