ΤΟΠΙΚΑ

Στο έλεος «νοσηλίων» άποροι και ανασφάλιστοι

στο-έλεος-νοσηλίων-άποροι-και-ανασφ-674013

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 1.000 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Εάν είσαι άνεργος και έχεις την ατυχία να αρρωστήσεις και χρειαστεί να νοσηλευτείς στο Νοσοκομείο Βόλου, εάν δεν έχεις βιβλιάριο ασθενείας μπορεί και να πληρώσεις μία περιουσία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

«Τα δάνεια της Αγγλίας» θα ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει η σύζυγος ενός 45χρονου επαγγελματία που υπέστη σοβαρή εγκεφαλίτιδα και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου, εάν δε φρόντιζε να εξασφαλίσει βιβλιάριο απορίας, προκειμένου να μη «χρεωθεί» με τα νοσήλια που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι «φωτιά και λαύρα».

Μία νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με την αγωγή που χορηγείται και ανάλογα βέβαια με το περιστατικό, μπορεί να κοστίσει από 450 ευρώ ημερησίως μέχρι και 1.000 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπους που δεν έχουν αφενός ασφάλιση και αφετέρου αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα και χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Στο άκουσμα του «τιμοκαταλόγου» η σύζυγος του επαγγελματία σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, έκανε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει δικαιολογητικά και προϋποθέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει βιβλιάριο απορίας.

Το παλιό νοσήλιο για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Δημόσιο μέχρι το 2011, πριν ιδρυθεί ο ΕΟΠΥΥ, ήταν 187,82 ευρώ τη μέρα και για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Δημόσιο ήταν 93,92 ευρώ, για όσες μέρες χρειαζόταν να παραμείνει ο ασθενής σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Με τα ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο) τα Ταμεία πληρώνουν για ΜΕΘ στο Δημόσιο για τις δύο πρώτες μέρες 800 ευρώ τη μέρα (αύξηση 426%), από την 3η έως και τη 19η μέρα 550 ευρώ τη μέρα (293%) και από την 20ή μέρα και πάνω το ποσό γίνεται 400 ευρώ ημερησίως (αύξηση 213%).

Με το παλιό νοσήλιο (ημερήσιο κλειστό νοσήλιο) ο καταρράκτης κόστιζε 260 ευρώ, και τώρα με τα ΚΕΝ κοστίζει 592 ευρώ (αύξηση 227%). Για το εγκεφαλικό πλήρωναν με το παλιό νοσήλιο 1.261 ευρώ (για 17 μέρες), με τα ΚΕΝ πληρώνουν για 17 μέρες νοσηλείας 3.460 ευρώ (αύξηση 274%).

Και όλα αυτά ενώ ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει ανοίξει τη συζήτηση για το νέο χαράτσι των 25 ευρώ για κάθε… εισαγωγή στα νοσοκομεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους οικονομικά αδύναμους από τη «συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας».

Οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων..

Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων πολλές φορές γίνονται πιεστικές όσον αφορά την εξόφληση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα Νοσοκομεία, ενώ ο ασθενής μόλις γίνεται η εισαγωγή του σε οποιοδήποτε κλινική του Νοσοκομείου ή ακόμη και για εξετάσεις που θα κάνει στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων), θα επιβαρυνθεί πλέον με ένα κόστος ανάλογα με τις εξετάσεις που θα υποβληθεί. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι στο Νοσοκομείο Βόλου οι αρμόδιες υπηρεσίες και επειδή οι περισσότεροι ασθενείς όταν σπεύδουν στο ΓΝΒ δεν έχουν μαζί τους καν βιβλιάριο, τους ενημερώνουν ότι θα πρέπει άμεσα να το προσκομίσουν, προκειμένου να καταγραφούν οι παροχές υγείας που έγιναν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ, μόνο στα 13 νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, μέχρι τον Ιούνιο όφειλε το μυθικό ποσό των 429,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχουν στα «σκαριά» διάφορα σενάρια από το Υπουργείο Υγείας ακόμα και για την καθιέρωση ημερήσιου νοσηλίου στα δημόσια νοσοκομεία, ως μία από τις δεκάδες πιθανές νέες πηγές εσόδων για τη δημόσια υγεία.

Οι νέες πηγές εσόδων για την Υγεία αναζητούνται παράλληλα με τα μέτρα περιορισμού των φαρμακευτικών και νοσηλευτικών δαπανών, καθώς ειδικότερα για τη συμμετοχή στα νοσήλια, το επιχείρημα που προβάλλεται από το υπουργείο είναι ότι υπολογίζονται στα 2 εκατ. ευρώ, για ασθενείς που νοσηλεύονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία με μέσο όρο νοσηλείας 5 – 7 ημέρες.

«Αν πλήρωνε κάθε ασθενής -με εξαίρεση όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα- έως και 20 ευρώ την ημέρα, θα προέκυπτε ένα ισοδύναμο μέτρο για μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ», δίλημμα φυσικά που αφήνει αδιάφορους τους ασφαλισμένους που όταν διαβαίνουν την πόρτα του Δημόσιου Νοσοκομείου δε φαντάζονται ότι θα «πληρώσουν» χρυσάφι τις υπηρεσίες υγείας που θα δεχτούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου