ΤΟΠΙΚΑ

ΟΜΑΔΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ: Με αμοιβαίες εξηγήσεις αποφεύχθηκε η κρίση…

ομαδα-πλειοψηφιασ-δημου-βολου-με-αμοι-851206

Mε αμοιβαίες εξηγήσεις και υποχωρήσεις, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που κράτησε δύο περίπου ώρες ανάμεσα στο Δήμαρχο και τους πέντε Αντιδημάρχους, δόθηκε αργά χθες το μεσημέρι λύση στη συνοχή της Ομάδας Πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου, που από το περασμένο Σάββατο βρέθηκε στη δίνη της πιο σοβαρής κρίσης που αντιμετώπισε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, εξαιτίας του χειρισμού του ζητήματος με την απεργία των εργαζομένων στην Καθαριότητα.
Τα πράγματα λίγο μετά τις 9 χθες το πρωί έφτασαν σε οριακό σημείο, όταν ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάμος είχε σπεύσει από νωρίς με δήλωσή του σε τοπικά ραδιόφωνα να πάρει σαφείς αποστάσεις από την πρακτική που ακολουθήθηκε στο όλο θέμα και παράλληλα να υπενθυμίσει, εμμέσως πλην σαφώς, την ιδεολογικοπολιτική προέλευση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας», σε μία προσπάθεια να αφήσει πολιτικά έκθετο τόσο τον επικεφαλής, όσο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
Τα πράγματα ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που ακολούθησε, ήταν αρκετά ήρεμα, καθώς ζητήθηκε από τον Αλέκο Βούλγαρη να έχει τις θέσεις των στενών συνεργατών του.
Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στάμος αναδιπλώθηκε και δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα και πρόσθεσε ότι δεν έχει στοιχεία που να μαρτυρούν ότι οι εργαζόμενοι που «έσπασαν» την απεργία, υποκινήθηκαν από τον Βαγγέλη Καπούλα. Από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Καπούλας υποστήριξε ότι για όλες τις κινήσεις του ήταν ενήμερος ο ίδιος ο Δήμαρχος και επιπλέον ότι μετά τη βούληση των εργαζομένων να εργαστούν το τριήμερο της αργίας, η πόλη έμεινε καθαρή σε μία μάλιστα περίοδο όπου βρέθηκαν στην περιοχή μας χιλιάδες επισκέπτες. Από την πλευρά του ο κ. Φοινικόπουλος είπε ότι είναι λάθος μία απεργία που στρέφεται κατά της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο να εμφανίζεται ως απεργία κατά της Δημοτικής Αρχής, ενώ ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δημ. Δερβένης έκανε λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο που ζημίωσε τη Δημοτική Αρχή.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος για την τροπή που πήραν τα πράγματα και ιδιαίτερα για τις επικρίσεις που δέχθηκε από τους εργαζόμενους ότι, παρά την παλιά του ιδιότητα του συνδικαλιστή, υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων.
Στο τέλος διαβάστηκε η δήλωση του Δημάρχου, η οποία και έγινε αποδεκτή από όλους τους Αντιδημάρχους, το πνεύμα της οποίας κινείται στην κατεύθυνση να μην εμφανιστεί ότι κάποιος βγαίνει «χαμένος» από την όλη υπόθεση…

Δήλωση
Στάμου
Νωρίς χθες το πρωί ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Στάμος έκανε σε τοπικά ραδιόφωνα την παρακάτω δήλωση:
«Η κατάκτηση της εξουσίας, ο εναγκαλισμός μας με αυτήν, η λάμψη που εκπέμπει αυτή η εξουσία, θάμπωσε την όρασή μας, μέθυσε την καρδιά μας και το νου. Χάσαμε την ψυχή μας. Ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, που ανήκουμε, ποιους υπηρετούμε. Από υπηρέτες του λαού, γίναμε θαυμαστές και υπερασπιστές της «καθωσπρέπει» κοινωνίας. Αλλοίμονό μας. Σε ό,τι με αφορά, δεν θα χάσω την ψυχή μου με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται».

Οι εργαζόμενοι
της Καθαριότητας
Λίγη ώρα αργότερα τη δήλωση του Γιάννη Στάμου ακολούθησε η δήλωση που έκαναν από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της Δ/νσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου που δεν συμμετείχαν στην απεργία, την οποία απέστειλαν προς το Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Μαγνησίας και έδωσαν και στη δημοσιότητα:
«Οι «κατευθυνόμενοι» του Δήμου Βόλου απαντούν:
Για ορισμένους ανθρώπους το να εκφράζεις μια άλλη άποψη, αντίθετη μ΄ αυτή που πιστεύουν, είναι κατευθυνόμενη και προβοκατόρικη. Το να τους καλέσεις σε διάλογο, ώστε με τα επιχειρήματά τους- αν έχουν – να σε πείσουν σε κοινό αγώνα, είσαι εγκάθετος. Το να αναπαράγουν τον χαρακτηρισμό κάποιου «κουφιοκέφαλου» για εργαζόμενους με τη λέξη «ΤΑΛΙΜΠΑΝ», δεν τιμά κανέναν. Τέλος, το να κατεβάζεις έναν νευραλγικό κλάδο σε απεργία χωρίς ενημέρωση, χωρίς επιχειρήματα και χωρίς αποσαφηνισμένες θέσεις για το νομοσχέδιο και στο τέλος πιθανώς να ξεπουλήσεις αυτή την απεργία, όπως τόσες και τόσες στο απώτερο παρελθόν, με πιο πρόσφατη την 8ήμερη απεργία για τα βαρέα και ανθυγιεινά τον Απρίλιο του 2006, όπου ακόμα περιμένουμε την γενική συνέλευση του Συλλόγου για ενημέρωση του εν λόγω αγώνα και την Ομοσπονδία να ανακοινώνει κάθε πόλη να κάνει ό,τι θέλει, ΝΑΙ τότε είμαστε κατευθυνόμενοι από τις σκέψεις μας και τη συνείδησή μας. Στην Υπηρεσία Καθαριότητας ούτε προτροπή, ούτε εντολές υπήρξαν, ώστε να θέλουμε να εργαστούμε, για εσάς τους «καρεκλοκένταυρους» συνδικαλιστές το να έχει κάποιος άλλη άποψη, υποκινείται. Για εσάς τους συνδικαλιστές -καριέρας- η αντίδραση σε ό,τι λέτε υπέχει υστεροβουλίας. Την άλλη άποψη εκφράσαμε και σας ζητήσαμε να την εξετάσουμε. Αντί αυτού, επειδή πάντα στην άλλη άποψη βλέπετε φαντάσματα, ίντριγκες και δολοπλοκίες, ούτε καν δεχθήκατε να την συζητήσουμε. Σε ερώτηση δε γιατί η Ομοσπονδία δεν περίμενε να δημοσιευτεί το νομοσχέδιο, να το επεξεργαστούν οι νομικοί της σύμβουλοι, να φωτίσουν τα σκοτεινά του σημεία για μελλοντικές παγίδες και κατόπιν να πάμε σε απεργία, δε μας δώσατε απάντηση. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι παραβλέπουμε την προτροπή σας να ιδρύσουμε δικό μας σύλλογο, γιατί δεν έχουμε τέτοιες προς το παρόν φιλοδοξίες. Απλά από την πλευρά σας θα περιμέναμε πιο υπεύθυνη και «ντόμπρα» στάση στη φράση «ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΠΟΥΛΑ -ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ» και να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους. Δηλαδή για ποιους συνδικαλιστές αναφέρεστε που είναι ενάντια στον αγώνα σας, ονοματίζοντας αυτούς ευθαρσώς.
Τέλος, όσον αφορά στις καταγγελίες αλλά και τις διαγραφές των εργαζομένων στην Καθαριότητα, έχουμε να πούμε μόνο αυτό:«Στο φρεζαρισμένο χωράφι δεν μπορείς να τρέξεις με λουστρίνια» και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε!!!
Υ.Γ. Ακόμα και τώρα που έχουμε τις αντιπαραθέσεις μας, εάν επιθυμείτε διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, είμαστε εδώ, στο αμαξοστάσιο, για να βρούμε λύση στο πρόβλημα».

Ο Αλ. Βούλγαρης
Νωρίς το μεσημέρι και αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Στάμου και μετά τη συνάντηση με τους Αντιδημάρχους ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης η Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε μια παρατεταμένη και πολύπλευρη κρίση με απροσδιόριστες διαστάσεις. Ως Δήμαρχος Βόλου ενώνω τη φωνή και τις δυνάμεις μου με όλους τους Δημάρχους της χώρας και μαζί κλιμακώνουμε από αύριο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης πολιτικής λύσης στα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εκφράζω επίσης τη συμπαράστασή μου στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων και ιδίως των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους (ασφαλιστικό, μισθολογικές αυξήσεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, καταπολέμηση της ακρίβειας, προκήρυξη νέων προσλήψεων κ.λ.π.).
Αυτή είναι η σαφής και κατηγορηματική θέση μου. Από το θεσμικό μου ρόλο κάθε άλλη πράξη ή παράλειψη, ιδίως η εμπλοκή μου στα συνδικαλιστικά και τα παραταξιακά ή η αδράνεια στην ενάσκηση των καθηκόντων μου, θα ήταν ανεπίτρεπτη, καιροσκοπική και δημαγωγική.
Κάθε άλλη ερμηνεία, δίκη προθέσεων ή καταλογισμός σκοπιμοτήτων ανήκει στη σφαίρα της παραπολιτικής, όπου ποτέ δεν διακρίθηκα. Ούτε βέβαια και σκοπεύω τώρα να το επιχειρήσω.»

Απάντηση του Συλλόγου
Εργαζομένων
Στη γραπτή δήλωση του Δημάρχου Βόλου κ. Αλέκου Βούλγαρη από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Αν και άργησε η έκδοση δήλωσης από τη πλευρά του κ. Βούλγαρη, το περιεχόμενό της δεν μας καλύπτει. Η δήλωση δεν απαντά στα πολιτικά ζητήματα που του έχουμε θέσει και για τα οποία περιμέναμε συγκεκριμένες αναφορές και θέση για πρόσωπα και γεγονότα.
Εάν η δήλωση του κ. Βούλγαρη καλύπτει τα μέλη της Ομάδας Πλειοψηφίας, λυπούμαστε ιδιαίτερα γι΄ αυτό. Εκτός από τη μεμονωμένη περίπτωση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας κ. Γιάννη Στάμου, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει πολιτική θέση στα θέματα που έχουμε θέσει».

Επερώτηση
Κυρ. Μήτρου
Για το θέμα που προέκυψε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κα πρώην Δήμαρχος Κυριάκος Μήτρου κατέθεσε την παρακάτω επερώτηση στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου:
«Κύριε Πρόεδρε,
Μετ’ εκπλήξεως σήμερα δια του Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων, λόγω της απεργίας των εργαζομένων των ΟΤΑ, δημιουργήθηκε παράνομη «χωματερή» με εναπόθεση σκουπιδιών σε χώρο του δήμου πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. ΟΥΔΕΠΟΤΕ στο παρελθόν και μάλιστα σε απεργίες μεγάλης διάρκειας του προσωπικού έγινε κάτι τέτοιο, δηλαδή για λόγους εντυπωσιασμού και πολιτικής εκμετάλλευσης δημιουργία χωματερής στη συνοικία της Νεάπολης με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των συμπολιτών.»

Η Ν.Ε του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Μαγνησίας τονίζει μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια «απορρόφησης» των αγωνιστικών διαθέσεων και ενσωμάτωσης στην αντιλαϊκή πολιτική βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο του κ. Β. Καπούλα, Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Γνωστός και από το παρελθόν για «τα έργα και τις ημέρες του» με τακτικές χειραγώγησης συνειδήσεων, που μάλιστα πυκνά-συχνά τις προβάλλει ως δήθεν απολίτικες και ως «προσωπικές του ευαισθησίες για το καλό της πόλης και των δημοτών !!!». Είναι βαθειά πολιτικές, αντιδραστικές και συνειδητές επιλογές. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, και δεν αναφερόμαστε μόνο στη δημοτική αρχή που συμφωνεί με αυτές τις πολιτικές του κ Καπούλα, αλλά και σε όλους εκείνους (μείζονα μειοψηφία) που σιωπηρά είτε συναινούν είτε δίνουν άλλοθι σε τέτοιες ενέργειες.
Όμως αυτή τη φορά ξεπέρασαν τα «εσκαμμένα».
Με την κήρυξη της απεργίας με ευθύνη του Αντιδημάρχου και των συνεργατών του στη δημοτική αρχή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια καραμπινάτη επιχείρηση απεργοσπασίας, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει η περιοχή μας τουλάχιστον στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός ήταν και παραμένει ντροπή και για εκείνους που συμμετέχουν και για εκείνους που τον συγκροτούν, με όποιο τρόπο κι αν το κάνουν και οι μέθοδοι είναι γνωστοί (διαφθορά συνειδήσεων, τρομοκρατία, πιέσεις απειλές ιδεολογική χειραγώγηση κ.λ.π.).
Όσο για την αυθαιρεσία της ρίψης απορριμμάτων στον «ιδιωτικό» σκουπιδότοπο του κ. Καπούλα, ένα μόνο έχουμε να τονίσουμε. Τόσο πολύ τους «ενδιαφέρει» η εικόνα της πόλης, που συχνά επικαλούνται, ώστε στην αγωνιώδη επιδίωξή τους να «σταθεί στα πόδια του» ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, θυσιάζουν κι αυτή ακόμη την υγεία των κατοίκων. Κάποιοι θεωρούν ότι ψήλωσε πολύ το μπόι τους και ότι η πόλη τους ανήκει. Κάνουν λάθος! Αφήνουμε τα καμώματά τους στην κρίση του εργαζόμενου λαού, που πολύ σύντομα θα τους ανταμείψει με το ανάλογο τίμημα.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου