ΤΟΠΙΚΑ

Διογκώνεται το απεργιακό μέτωπο

διογκώνεται-το-απεργιακό-μέτωπο-851206

Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για το ασφαλιστικό στη Βουλή, πραγματοποίησαν το μεσημέρι η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.
Λόγω του συλλαλητηρίου προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία. Κλειστές παρέμειναν για πολλές ώρες οι λεωφ. Αμαλίας και Β. Σοφίας και οι οδοί Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.
Οι προσυγκεντρώσεις ήταν προγραμματισμένες για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια από τους Μηχανικούς και στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ.
Μέσω της οδού Πανεπιστημίου οι πρώτοι, και της οδού Σταδίου οι δεύτεροι, πορεύτηκαν για την πλατεία Συντάγματος, όπου έφθασαν μετά τη 1 μ.μ.
Δυναμικό «παρών» έδωσαν στο συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στα διυλιστήρια της ΔΕΗ, ενώ με δικά τους μπλοκ συμμετείχαν φοιτητές και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι η κινητοποίηση παρά τις αντίξοες συνθήκες έδειξε τη μεγάλη κοινωνική αντίδραση και οργή. Αυτό το Νομοσχέδιο πλήττει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, όλο το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτά τα αντι-εργατικά και αντι-ασφαλιστικά μέτρα δεν θα περάσουν σε καμία περίπτωση: Λέμε ΟΧΙ στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, λέμε όχι στις αντεργατικές πολιτικές».
Ακόμη ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «όσο και εάν τις προηγούμενες ημέρες η εκτελεστική εξουσία και οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της στα τηλε-παράθυρα προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στις Τράπεζες, στην καθαριότητα και γενικά όποιος αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική… σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι το μείζον πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα και η γενικότερη πολιτική της. Δεν συγκρούονται τα συνδικάτα με την κυβέρνηση, συγκρούεται μια αντιλαϊκή, αντι- ασφαλιστική πολιτική με την κοινωνία».
«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ανανεώνουν το ραντεβού τους για την Τέταρτη 19 Μάρτη στη γενική απεργία» κατέληξε.
Με τους διαδηλωτές ενώθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που με επικεφαλής τον Αλ. Αλαβάνο, βγήκαν από τη Βουλή κρατώντας πανό που έγραφε «Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης – Κοινουβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με το πανό αναρτημένο παράκαμψαν τους αστυνομικούς που φύλαγαν τη Βουλή, μπήκαν στη διαδήλωση και παρακολούθησαν τις ομιλίες.

Η κυβέρνηση για τις απεργίες

Ο κάθε βουλευτής μπορεί να λάβει θέση στο θέμα του ασφαλιστικού δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν εκφράζονται φόβοι ότι βουλευτές της ΝΔ ενδέχεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
«Επαναλαμβάνω ότι είναι μια μείζων μεταρρύθμιση, η πρώτη πολιτική αυτής της τετραετίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σε άλλη ερώτηση αν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, παρέπεμψε σε απάντησή του της περασμένης εβδομάδας.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος, καθώς το απεργιακό κύμα διευρύνεται, ο εκπρόσωπος τόνισε πως πολιτικό κόστος έχει μια κυβέρνηση σε απραξία.
«Όταν πράττει και μάλιστα πράττει προς όφελος της κοινωνίας και των μελλοντικών γενεών δεν υπολογίζει το κόστος» τόνισε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης των απεργών σε ΔΕΗ ή ΟΤΑ.
Για το θέμα της επιστράτευσης ρωτήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης. «Είμαι υπέρ της τήρησης των νόμων, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου» είπε, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση προχωρά αφουγκραζόμενη την κοινή γνώμη και το κοινωνικό συμφέρον και «νομίζω ότι προχωρά σωστά».
Τέλος, αναφερόμενος στο έργο του εισαγγελέα Γ. Σανιδά και στην κριτική που του ασκείται, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει το καθήκον του, είναι έγκριτος νομικός και το έργο του είναι σαφές και ευκρινές και μιλάει μόνο του.
«Δεν έχει ανάγκη άλλης υποστήριξης» κατέληξε.

Βολές από την Αντιπολίτευση

«Είμαστε όλοι εδώ γιατί παλεύουμε για το δίκιο. Και έχει δίκιο ο εργαζόμενος που διαμαρτύρεται. Έχει δίκιο η γυναίκα που αντιδρά, έχει δίκιο η νέα γενιά που αντιδρά. Και δεν θα περάσουν, με αιφνιδιασμούς και με επικοινωνιακά τρικ, αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι έχουν πάρα πολλά όπλα στη φαρέτρα τους και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν. Έχουν σοβαρές δυνατότητες αν αγωνιστούν ενωμένοι όλοι οι κλάδοι, και όχι ο καθένας για τον εαυτό του, να μην περάσει αυτός ο νόμος», δήλωσε από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Σήμερα στους δρόμους βρίσκεται η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και η κυβέρνηση, που κάνει πως δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει ούτε πού πατά, ούτε που πηγαίνει».

Θεσσαλονίκη

Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες, με διαφορά μισής ώρας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό.
Νωρίτερα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση του, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τη βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου.

Συνεχίζουν

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ. Παράλληλα, απεργία για σήμερα αύριο η ΟΤΟΕ.
Επιπλέον, σήμερα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων και των μηχανικών του Δημοσίου.
Κοινή ανακοίνωσή εξέδωσαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και τον ΟΣΕ, -ασφαλιστικό φορέα το ΤΑΠ-ΟΤΕ.
Η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Δέσποινα Σπανού, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο της οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, στον περιορισμό ακόμα και ώριμων δικαιωμάτων και έχει ως άμεσο στόχο την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Βουλή

Για «προχειρότητα και έλλειψη διαλόγου» με την οποία συντάχθηκε το νομοσχέδιο, και «απουσία αναλογιστικών μελετών», έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του ασφαλιστικού.
Παράλληλα οι ίδιοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να παρέμβει στα αποθεματικά των ταμείων και να αφήσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα να διολισθήσουν προς το ελάχιστο.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, λέγοντας πως δικαιώνει τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, δεν θίγει την πλειοψηφία των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κινείται με πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου