ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Θα γεμίσει με νέους φοιτητές

πανεπιστημιο-θεσσαλιασ-θα-γεμίσει-με-851206

Υπερβολικά αυξημένος είναι ο αριθμός των εισακτέων το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συγκριτικά με τους φετινούς πρωτοετείς φοιτητές.
Οι θέσεις των νέων φοιτητών που θα εισαχθούν την επόμενη χρονιά στα τμήματα του τοπικού πανεπιστημίου εκτοξεύθηκαν στις 1.590 από 1.275 το 2007 (+24,7%), ενώ είναι αυξημένες κατά 68,2% σε σχέση με εκείνες που πρότεινε το Πανεπιστήμιο (925).
Το υπουργείο Παιδείας, όπως κάθε χρόνο, αγνόησε την πρόταση της Συγκλήτου του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, που διαμορφώθηκε με βάση τις εισηγήσεις των τμημάτων και τις δυνατότητες που έχουν. Η κατανομή των θέσεων των εισακτέων για το επόμενο έτος, που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, κινήθηκαν στη «γραμμή» που προανήγγειλε στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων ο υπουργός Παιδείας για αύξηση κατά 25% σε πανεπιστήμια της περιφέρειας και μείωση κατά 10% στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η αύξηση των εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια έγινε στη λογική της εξισορρόπησης με τα κεντρικά πανεπιστήμια, τα οποία κάθε έτος «γεμίζουν» μετά τις μετεγγραφές των μαθητών προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Πρόκειται για υπερβολική αύξηση», ήταν το πρώτο σχόλιο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι ο υπουργός είχε προϊδεάσει τους πρυτάνεις των περιφερειακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, στην τελευταία Σύνοδο.
Ωστόσο, όπως ο πρύτανης επισήμανε, είναι άγνωστο εάν και πόσες μετεγγραφές θα γίνουν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προς άλλα πανεπιστήμια, με κίνδυνο να αναζητούνται χώροι διδασκαλίας… Και αυτό διότι το κτιριακό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα του Πανεπιστημίου και ένας από τους παράγοντες που οδηγούν τα τμήματα σε προτάσεις με όσο γίνεται πιο περιορισμένο αριθμό εισακτέων.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος, σύμφωνα με τον κ. Μπαγιάτη, είναι ότι η «μετακίνηση» μεγάλου αριθμού εισακτέων από τα κεντρικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στα τμήματα της επαρχίας.
Χωρίς καμία εξαίρεση τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα «ανοίξουν» τις εισόδους τους για μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ανά τμήμα εισάγονται (στην παρένθεση ο αριθμός των εισακτέων το 2007):
Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας 90 (70), Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης 130 (100), ΤΕΦΑΑ 140 (120), Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής 110 (90), Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης 150 (120), Οικονομικών Επιστημών 170 (150), Πολιτικών Μηχανικών 80 (60), Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας 110 (90), Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων 120 (105), Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας 80 (70), Ιατρική 70 (55), Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 80 (65), Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος 70 (50), Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος 70 (45), Κτηνιατρικής 50 (35), Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης 70 (50).

Στρατιωτικές σχολές
Εξάλλου, στις 11/4/2008 εκπνέει, όπως ανακοινώθηκε, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις προκαταρκτικές δοκιμασίες των Στρατιωτικών Σχολών.
Το επόμενο 15θήμερο θα αρχίσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η αποστολή της προκήρυξης που αφορά στην εισαγωγή σπουδαστών και σπουδαστριών στις Στρατιωτικές Σχολές.
Η προκήρυξη είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους και μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ: www.geetha.mil.gr.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου