ΤΟΠΙΚΑ

Στα μαχαίρια οι δύο μονομάχοι

στα-μαχαίρια-οι-δύο-μονομάχοι-851206

Την 29η νίκη του στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών απέσπασε στην πολιτεία του Μισσισίπι ο γερουσιαστής του Ιλλινόι Μπάρακ Ομπάμα, λαμβάνοντας το 54% των ψήφων έναντι 44% της Χίλαρι Κλίντον, με καταμετρημένο το 50% των ψήφων.
Οι 33 εκλέκτορες της πολιτείας μοιραζονται αναλογικά στους δύο μονομάχους.
Μετά τη νίκη του αυτή, ο Ομπάμα διαθέτει 1606 εκλέκτορες για το συνέδριο των Δημοκρατικών και η Χίλαρι Κλίντον 1484. Για την εξασφάλιση του χρίσματος απαιτούνται 2.025 εκλέκτορες.
Ο 46χρονος Ομπάμα, ο μοναδικός μαύρος γερουσιαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέσπασε μάλιστα το 91% των ψήφων των μαύρων, σύμφωνα με το CNN. Αντίθετα, το 69% των λευκών ανδρών ψηφοφόρων της πολιτείας και το 74% των λευκών γυναικών ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον, όπως επίσης και το 56% των εκλογέων άνω των 65%.
Ενδεικτικό της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι ότι οι οπαδοί της Κλίντον σε ποσοστό 72% δηλώνουν ότι “δεν θα είναι ικανοποιημένοι ” αν ο Ομπάμα εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ το 55% των ψηφοφόρων του Ομπάμα δηλώνουν το ίδιο για την Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το CNN.
“Θέλω να πω ότι αν η κ. Κλίντον εξασφαλιζε το χρίσμα θα την υποστήριζα, αλλά δεν νομίζω ότι το επιτελείο της κ. Κλίντον θα είχε την ίδια προσέγγιση” τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στο CNN μετά τη νίκη του.
Η αναμέτρηση ωστόσο σημαδεύτηκε από μία έντονη πολεμική των δύο στρατοπέδων στο θέμα του ρατσισμού. H συνεργάτις της κ. Κλίντον και πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τζέραλντιν Φεράρο άφησε να εννοηθεί -μιλώντας σε εφημερίδα της Καλιφόρνιας- ότι ο Ομπάμα προηγείται επειδή είναι μαύρος. “Αν ο Ομπάμα ήταν λευκός δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα, όπως επίσης αν ήταν γυναίκα. Είναι σε αυτή τη θέση επειδή είναι αυτός που είναι”, τόνισε η Φεράρο.
Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε πάντως ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις της Φεράρο, η οποία ανήκει στο οικονομικό επιτελείο της.
Από την πλευρά του, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι απόψεις της Φεράρο “δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό κόμμα”….”Οποιος γνωρίζει την ιστορία αυτής της χώρας ξέρει ότι τέτοιες απόψεις είναι γελοίες” σημείωσε ο γερουσιαστής του Ιλλινόι.
Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ ζήτησε πάντως να απομακρυνθεί η Φεράρο από το επιτελείο της Χίλαρι.
Η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση των δύο μονομάχων είναι στις 22 Απριλίου στην Πενσυλβάνια όπου θα κριθούν 158 εκλέκτορες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου