ΤΟΠΙΚΑ

Νερό από το Μαυρομάτι και στον Αλμυρό

νερό-από-το-μαυρομάτι-και-στον-αλμυρό-851206

Εργο πνοής για ολόκληρη την επαρχία Αλμυρού αποδεικνύεται το φράγμα που κατασκευάζεται στις πηγές Μαυρομάτι και στα διοικητικά όρια του Δήμου Πτελεού. Ήδη το έργο έχει απορροφήσει μεγάλα κονδύλια και με το ΕΣΠΑ (Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης), το οποίο εντάσσεται στο 4ο ΚΠΣ, την επόμενη τετραετία αναμένεται να ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι το φράγμα κατασκευάζεται σε τρεις φάσεις. Από το 1ο ΚΠΣ απορροφήθηκαν 1.500.000 ευρώ προκειμένου να κατασκευαστούν το δίκτυο ύδρευσης Σούρπης και τα αντλιοστάσια, από το 2ο ΚΠΣ απορροφήθηκαν 3.000.000 ευρώ για την κατασκευή του δικτύου Πτελεού και τα 3 ταχυδιυλιστήρια Σούρπης, Πτελεού και Γάβριανης, ενώ σε φάση υλοποίησης είναι η τρίτη φάση του έργου, για την οποία θα δαπανηθεί για την ολοκλήρωση του φράγματος και τα συμπληρωματικά έργα ποσό της τάξεως των 10.850.000 ευρώ, από τα οποία ήδη υλοποιούνται έργα της τάξεως των 5.000.000, ενώ το υπόλοιπο των 5.850.000 ευρώ θα είναι χρήματα που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.
Ο Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Πανταζής Παπαστεργίου σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο πήρε την έγκριση προκειμένου να αναθέσει μια νέα μελέτη, ώστε το νερό από τις πηγές, αλλά και από το φράγμα Μαυρομάτι να καταλήγει στα δίκτυα των περιοχών που θα αρδεύονται και θα υδρεύονται με φυσική ροή, ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση και για τα αντλιοστάσια τα οποία έχουν κατασκευαστεί, αλλά βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.
«Πριν ακόμα ολοκληρωθεί το φράγμα, αν δώσουμε φυσική ροή στο νερό με τη μελέτη που θα εκπονήσουμε, θα είναι δυνατή η διοχέτευση νερού στο δίκτυο ακόμα και τώρα, αφού η δυνατότητα των πηγών Μαυρομάτι είναι σημαντική με τα 500 κυβικά νερό άριστης ποιότητας ανά ώρα που είναι η σημερινή δυναμικότητα των πηγών», τονίζει ο Δήμαρχος Πτελεού Πανταζής Παπαστεργίου, ο οποίος συνεχίζοντας, λέει: «Βρήκαμε πολύτιμο συμπαραστάτη τον συμπολίτη Υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο, ο οποίος με τη χρηματοδότηση της μελέτης για την διοχέτευση νερού στο δίκτυο με φυσική ροή, μάς απαλλάσσει από το εμπόδιο του φαραγγιού Μαυρομάτι, το οποίο δυσκολεύει και την υπόθεση της άντλησης. Έτσι θα έχουμε διπλή επιλογή και το έργο θα είναι 100% λειτουργικό». Σε ερώτημα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το ποιες περιοχές θα ευνοηθούν από την ολοκλήρωση του φράγματος, ο κ. Παπαστεργίου ανοίγει ένα μεγάλο θέμα που αφορά και στο Δήμο Αλμυρού, ο οποίος κατά καιρούς αντιμετωπίζει προβλήματα με το δίκτυο ύδρευσής του. Συγκεκριμένα τονίζει: «Είναι βέβαιο ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα λύσουν το υδροδοτικό και αρδευτικό τους πρόβλημα οι Δήμου Σούρπης και Πτελεού. Όμως είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν δυνατότητες υδροδότησης και της πόλης του Αλμυρού, αφού το μόνο έργο το οποίο θα χρειάζεται, θα είναι η σύνδεση των δικτύων Σούρπης και Αλμυρού, που βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε απολύτως πεδινό και ομαλό έδαφος», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επισήμανση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός των μελλοντικών συγχωνεύσεων των δήμων και το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που για την επαρχία Αλμυρού προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου με τη συγχώνευση Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και Ανάβρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου