ΤΟΠΙΚΑ

Μετά τον αγιασμό αποχή

μετά-τον-αγιασμό-αποχή-677482

Επίσημος αγιασμός για το νέο δικαστικό έτος τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, 48ωρη αποχή δικηγόρων από τα καθήκοντά τους την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Υπό τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων ξεκινά το δικαστικό έτος. Ο αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, στην ισόγεια αίθουσα, θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. Τις δύο επόμενες ημέρες, οι δίκες οι οποίες έχουν προσδιοριστεί θα αναβληθούν, εκτός εάν πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου σε έκτακτη συνεδρίαση, προχθές, αποφάσισε να συμπλεύσει με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται, όπως τονίζουν, για τη διαρκώς κλιμακούμενη νόθευση του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων και τη στοχοποίηση που υφίσταται ο κλάδος στο πλαίσιο της δήθεν «απελευθέρωσης» του δικηγορικού λειτουργήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, αντιδρούν ακόμη στην προωθούμενη κατάργηση του ισχύοντος συστήματος ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων τιμών αναφοράς, στην κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τους έμμισθους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπεται για τους έμμισθους Δικηγόρους του Δημοσίου τομέα, στη διατήρηση του καθεστώτος επιβολής ΦΠΑ στην παροχή δικηγορικών υπηρεσιών και στον αποκλεισμό των δικηγόρων από τη σύνταξη των συμβολαίων.

Από τα ζητήματα που προβάλει με την κινητοποίηση ο Δ.Σ.Β. δεν απουσιάζει η παντελής έλλειψη λειτουργικότητας και εκσυγχρονισμού των υλικοτεχνικών υποδομών τόσο στο Πρωτοδικείο Βόλου, όσο και στην γενικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η ισοπεδωτική κατάργηση περιφερειακών Ειρηνοδικείων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικότητας του ήδη κορεσμένου Πρωτοδικείου και η μείωση των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Λειτουργών του Πρωτοδικείου Βόλου και του Εφετείου Λάρισας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου διευκρινίζει ότι οι δικηγόροι, το διήμερο της αποχής, θα παρασταθούν στις οικείες διαδικασίες μόνον για την υποβολή αιτημάτων αναβολής.

Δικόγραφα θα κατατίθενται μόνον στις περιπτώσεις που συντρέχει ανελαστική υποχρέωση κατάθεσης αυτών (παραγραφή, απώλεια προθεσμίας άσκησης δικαιώματος κ.λ.π.). Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις που διαδικαστικοί λόγοι επιβάλουν την παράσταση δικηγόρου ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων, η σχετική άδεια παράστασης χορηγείται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κατόπιν υποβολής τεκμηριωμένης αίτησης από τον ενδιαφερόμενο.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου