ΤΟΠΙΚΑ

Η κυβέρνηση κατηγορεί την ΕΤΑ

η-κυβέρνηση-κατηγορεί-την-ετα-851206

Θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από την κατοικία του στη Χώρα των Βάσκων έπεσε Σοσιαλιστής πρώην δημοτικός σύμβουλος δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.
Ο 42χρονος πρώην δημοτικός σύμβουλος Ησαΐας Καράσκο, δέχθηκε πισώπλατα «βροχή» από σφαίρες στον αυχένα την ώρα που έβγαινε, μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του, έξω από την κατοικία του στη μικρή πόλη Μοντραγκόν της Χώρας των Βάσκων. Απεβίωσε μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Χοσέ Θαπατέρο και το συντηρητικό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP) ακύρωσαν μετά τη δολοφονία τις προγραμματισμένες για χθες το βράδυ τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους.
Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο υποσχέθηκε την σύλληψη σύντομα όσων ευθύνονται για την δολοφονία του Καράσκο και την προσαγωγή τους στην δικαιοσύνη.
Οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ανοίγουν αύριο το πρωί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να διατηρεί προβάδισμα, έναντι του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι. Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 το Λαϊκό Κόμμα, βάζοντας τέλος σε οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Οι συνέπειες της δολοφονίας στις πιθανότητες του Θαπατέρο να κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής δεν αποσαφηνίζονται. Μολονότι ο Ισπανός πρωθυπουργός ηγήθηκε -μετά την κατάρρευση του διαλόγου- εκστρατείας καταστολής της ΕΤΑ, το Λαϊκό Κόμμα τον κατηγορεί ότι είχε υιοθετήσει ήπια στάση απέναντι στους Βάσκους αυτονομιστές στο παρελθόν.

ΕΤΑ
Η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε για τη δολοφονική επίθεση τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. «Η ΕΤΑ δολοφόνησε τον Ησαΐα Καράσκο στη Μοντραγκόν» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδρο Πέρες Ρουμπαλκάμπα σε σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους, καταδικάζοντας την «αισχρή και άνανδρη» αυτή επίθεση.
Παράλληλα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ενότητα στους Ισπανούς «για να νικήσουμε την ΕΤΑ πρέπει να είμαστε ενωμένοι κατά της ΕΤΑ, δήλωσε, καταδικάζοντας απερίφραστα τη «νέα αυτή δολοφονία που πραγματοποίησαν τρομοκράτες της ΕΤΑ».
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση δεν υπήρξε άμεσα. Στον δικτυακό τόπο της ισπανικής εφημερίδας El Pais αναφέρεται ότι αυτός ο τρόπος δολοφονίας είναι χαρακτηριστικός της ΕΤΑ.
Εν όψει των εκλογών η ισπανική κυβέρνηση είχε αυξήσει στο ύψιστο επίπεδο την κατάσταση ετοιμότητας για τρομοκρατικές ενέργειες. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι αναμένει επιθέσεις της ΕΤΑ, παρότι χαρακτηρίζει τη βασκική οργάνωση πολύ αδύναμη και σχεδόν ηττημένη.
Σε τέσσερις δεκαετίες ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, του τμήματος που βρίσκεται στη Γαλλία και της ισπανικής επαρχίας Ναβάρα, η ΕΤΑ έχει αφαιρέσει 800 ζωές. Τον Ιούνιο του 2007 η οργάνωση τερμάτισε την εκεχειρία που είχε κηρύξει τον Μάρτιο του 2006.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου