ΤΟΠΙΚΑ

«Ασκείστε επιτέλους την αρμοδιότητά σας…»

ασκείστε-επιτέλους-την-αρμοδιότητά-851206

Προ των ευθυνών της έθεσε ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αρμοδιότητα που έχει, αλλά δεν ασκεί, σχετικά με τη λειτουργία των Σταθμών Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης.

Η λειτουργία του Σταθμού έγινε «πάσα» στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όταν προ ετών η Περιφέρεια δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στην ευθύνη της, επικαλούμενη έλλειψη κονδυλίων.
Στη διάρκεια προχθεσινής σύσκεψης στη Λάρισα ο κ. Ντίτορας το ξεκαθάρισε: «Από τις αρχές του 2009 θα εφαρμοστεί ο νόμος. Την ευθύνη θα αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Νομαρχία δεν μπορεί να απασχολεί προσωπικό, από το ελάχιστο που υπάρχει, για να ασχολείται με αρμοδιότητες που δεν της ανήκουν».
Το προσωρινό, έως ότου η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσει πόρους για τη λειτουργία του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Βόλο, έγινε… μόνιμο και η ευθύνη πέρασε άτυπα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε στο πολεοδομικό συγκρότημα να γίνονται μετρήσεις από τον μοναδικό πιστοποιημένο σταθμό, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Όμως η Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται ότι επαναπαύθηκε. Προχθές στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, ο διευθυντής Περιβάλλοντος και στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών, ο αντινομάρχης έθεσε τελεσίγραφο. Εκτός της απαίτησης η Περιφέρεια να αναλάβει την αρμοδιότητά της, επανέθεσε το αίτημα της Νομαρχίας για την εγκατάσταση και λειτουργία στο Βόλο και δεύτερου σταθμού, ο οποίος θα καταγράφει τους ρύπους από την κυκλοφορία των οχημάτων.
Με δηλώσεις του χθες ο κ. Ντίτορας υπενθύμισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από επίσκεψη κλιμακίου του στο Βόλο που ερεύνησε το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διευκρίνισε ότι «η εγκατάσταση σταθμών και η λειτουργία τους ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, σύμφωνα με το Νόμο 2647/98».
Στη σύσκεψη πάντως τα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας έθεσαν και πάλι το θέμα της έλλειψης κονδυλίων.
Ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση της ΝΑΜ, επισημαίνοντας ότι μπορεί η Περιφέρεια να μη διαθέτει κονδύλια, όμως η Νομαρχία δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με πρόσθετο έργο και δίχως να έχει την αρμοδιότητα το ελάχιστο προσωπικό της.
«Η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για λίγο χρονικό διάστημα, ωστόσο από 1/1/2009 θα εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή η λειτουργία των σταθμών θα γίνεται με ευθύνη της Περιφέρειας. Η ΝΑΜ δεν μπορεί να απασχολεί προσωπικό από το ελάχιστο που υπάρχει για να ασχολείται με αρμοδιότητες που δεν της ανήκουν. Η Περιφέρεια πρέπει να λειτουργήσει τους σταθμούς και να πάψει να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο κ. Ντίτορας.
Σχετικά με την εγκατάσταση του δεύτερου Σταθμού Μέτρησης για το κυκλοφοριακό, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει απαντήσει ότι «δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για μια τέτοια ενέργεια». Επισήμανε όμως ότι εάν η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιθυμεί εγκατάσταση δεύτερου σταθμού, μπορεί να το πράξει.
Γι’ αυτό το θέμα ο κ. Ντίτορας δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η νομοθεσία δεν επιβάλλει τη λειτουργία δεύτερου σταθμού και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της Περιφέρειας, η απαίτηση είναι να προχωρήσει η εγκατάσταση του σταθμού στην πόλη του Βόλου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου