ΤΟΠΙΚΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΕΤ: Καταδίκασαν τα επεισόδια

εκδηλωση-αγετ-καταδίκασαν-τα-επεισόδ-851206

Στον απόηχο των προχθεσινών επεισοδίων στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου με αφορμή την εκδήλωση της ΑΓΕΤ χθες, υπήρξε η πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς της τσιμεντοβιομηχανίας που επιχειρεί να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα για το θέμα της αερορύπανσης παραθέτοντας στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επενδύσεις που έχουν γίνει και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τα επεισόδια καταδίκασε χθες απερίφραστα ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης κάνοντας λόγο για “οργανωμένες μειοψηφίες που δεν μπορούν να αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης”, ενώ παρέμβαση έκανε και το σωματείο εργαζομένων στην ΑΓΕΤ υπογραμμίζοντας με νόημα ότι “δεν επιτρέπει σε κανένα να πλειοδοτεί για την προστασία του περιβάλλοντος όταν πρώτοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Όλυμπος είναι αυτοί που απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους ίδιους και την πόλη”.
Σε διαφορετική κλίμακα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου Κυριάκος Μήτρου που άδραξε την ευκαιρία για να αντιπολιτευθεί τη δημοτική αρχή, επιρρίπτοντας ευθύνες ότι δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να αναβληθεί η εκδήλωση και να αποτραπούν τα επεισόδια.
Οι “πρωταγωνιστές” πάντως της προχθεσινής διαδήλωσης χθες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους σημειώνοντας ότι “πρόκειται για την πρώτη νίκη της πόλης απέναντι στο πρόβλημα της αερορύπανσης”.

«Οχι στη βιαιότητα
ναι στο διάλογο»
Σε ανακοίνωσή της η ΑΓΕ εκφράζει απογοήτευση. Η γιορτή των εργαζομένων της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου μετατράπηκε σε πεδίο βίαιης
σύγκρουσης και προπηλακισμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους και επισημαίνει “ Η βιαιότητα της ομάδας που εισέβαλε στο κτίριο, έγινε τελικά η αιτία να ματαιώσουμε την εκδήλωση, για λόγους ασφάλειας, όταν όλες οι προηγούμενες απόπειρες να την κάνουν να ματαιωθεί με συστηματική ενοχοποίηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής είχαν αποτύχει.
Όλοι ζούμε και εργαζόμαστε στην ίδια πόλη, και συμμεριζόμαστε τις ίδιες προσδοκίες για πρόοδο, καλύτερο περιβάλλον και ευκαιρίες για την ανάπτυξη.
Αποδεικνύεται όμως ότι ενώ εμείς κάνουμε βήματα προόδου και με τις πράξεις μας διεκδικούμε θετικό, ισχυρό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη, κάποιοι
αρνούνται τον διάλογο και φτάνουν στη βία προκειμένου να μας σταματήσουν.”
Παραθέτει δε στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επενδύσεις που έχουν γίνει υπογραμμίζοντας ότι « Οι εκπομπές σωματιδίων είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα όρια που προβλέπουν και οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι, σύμφωνα με την οδηγία κατά IPPC της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζει δε ότι Το πρόγραμμά για περιβαλλοντικά έργα περιλαμβάνει δαπάνη 7 εκ. ευρώ εντός του 2008, ενώ το πενταετές μας πλάνο προβλέπει επενδύσεις άνω των 40 εκ. ευρώ αποκλειστικά σε έργα περιβάλλοντος. Επαναλαμβάνει εξάλλου την απόφασή της μέσα στο 2008 να εγκαταστήσει τελευταίας τεχνολογίας υβριδικό φίλτρο στην ΠΚ1, σταδιακή υποκατάσταση της χρήσης ορυκτών πόρων με εναλλακτικά φιλο-περιβαλλοντικά καύσιμα όπως βιομάζα, φυσικό αέριο για την προθέρμανση των μονάδων.
Λειτουργούμε με διαφάνεια», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση που καταλήγει ως εξής “ πιστεύουμε στον δημόσιο διάλογο και επιδιώκουμε τη συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές και ευρύτερα με την τοπική κοινωνία, προς όφελος και όχι εις βάρος της τοπικής ανάπτυξης. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος αυτός θα γίνεται με καλή πίστη και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εμείς είμαστε με την πρόοδο και όχι με την οπισθοδρόμηση. Όταν ο διάλογος γίνεται με επιχειρήματα και στοιχεία, είναι εύκολο να αποδειχτεί ποιοι είναι συνεπείς και ποιοι είναι ‘μασκαράδες’».

Παρέμβαση
του Σωματείου
Η Ένωση Προσωπικού Τσιμέντων Βόλου για πρώτη φορά μετά από τα προχθεσινά επεισόδια παρεμβαίνει δημοσίως στο θέμα που δημιουργήθηκε, κάνοντας όμως αναφορές και στο γενικότερο θόρυβο που έχει προκληθεί με αφορμή την αερορύπανση.
Καταδικάζει τα επεισόδια στο δημοτικό θέατρο Βόλου και τονίζει ότι το πρόβλημα της αερορύπανσης στην πόλη του Βόλου δεν λύνεται με κλωτσιές, χειροδικίες, προπηλακισμούς και ύβρεις.
“Θα συνεχίσουμε, υπογραμμίζει το σωματείο με τη δύναμη που μας δίνει η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας εργαζομένων της ΑΓΕΤ, να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και φυσικά άμεση υλοποίηση των επενδύσεων που θα διασφαλίζουν καλύτερους όρους για το περιβάλλον της πόλης που ζούμε και αναπνέουμε όλοι.“
Το σωματείο στηλιτεύει επίσης τη στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επισημαίνοντας ότι περιποιεί τιμή η συμπεριφορά τους απέναντι σε συναδέλφους και προσθέτει: “Επιλέξαμε- όχι τυχαία – όλο το προηγούμενο διάστημα να κρατήσουμε ως σωματείο χαμηλούς τόνους, όχι διότι δεν έχουμε άποψη, αλλά επειδή εκτιμήσαμε ότι μέσα από το πλαίσιο που έχουν καθορίσει οι τοπικοί φορείς της πόλης, έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.
Είμαστε όμως πλέον υποχρεωμένοι – μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν προχθές, σεβόμενοι πρώτα από όλα τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ τους οποίους και εκπροσωπούμε και υπηρετώντας το υπέρτατο αγαθό της εργασίας να επισημάνουμε τα εξής:
– Kανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει στο εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια και έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα για την «περιβαλλοντική θωράκιση» της περιοχής.
– Είμαστε οι πρώτοι ωστόσο που διαρκώς πιέζουμε και απαιτούμε από την εταιρεία της ΑΓΕΤ να συνεχίσει τις επενδύσεις που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, διότι εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και πολίτες αυτής της πόλης. Για αυτό και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να νοιάζεται περισσότερο από εμάς για εμάς και τα παιδιά μας.
– Θέματα σοβαρά όπως το περιβάλλον δεν μπορούν να μπαίνουν «στον πλειστηριασμό» μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες που δεν συνάδουν ούτε με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε με την απασχόληση.
– Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο όσους προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, επέλεξαν σε αυτή τη χρονική στιγμή με τραμπουκισμούς και χειροδικίες κατά εργαζομένων να «διατρανώσουν» τη διαμαρτυρία τους.
– Περιμένουμε την ίδια ευαισθησία να δείξουν και για άλλες βιομηχανίες ή υπηρεσίες που θα πρέπει να ελεγχθούν για τη λειτουργία τους και την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον.

Καταδίκη
των επεισοδίων
από Αλ. Βούλγαρη
Τα επεισόδια καταδίκασε και ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης υπογραμμίζοντας ότι « τα χθεσινά έκτροπα στο Δημοτικό θέατρο Βόλου από μία οργανωμένη μειοψηφία αποτελούν προσβολή για την πόλη και τους πολίτες».
Ο ίδιος σημείωσε, ότι το πρόβλημα της αερορύπανσης που απασχολεί την τοπική κοινωνία και τους φορείς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εντάσσεται στην μικροκομματική σκοπιμότητα όσων πιστεύουν ότι «πλειοδοτώντας» σε ευαισθησία θα πετύχουν το στόχο τους και συνέχισε λέγοντας “η αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό χρόνια ολόκληρα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, παρά μόνο μέσα από συντεταγμένες ενέργειες των θεσμικών οργάνων που έχουν την αρμοδιότητα λήψης μέτρων και τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο βωμό των όποιων επιδιώξεων να αμαυρώνει την εικόνα της πόλης. Πολλώ δε μάλλον όταν είναι εξεφρασμένη η βούληση των τοπικών φορέων να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικά το πρόβλημα. Στην εποχή που έχει κατοχυρωθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων στα πλαίσια της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος προπηλακισμοί και ύβρεις δεν τιμούν την πόλη που έχει δώσει δείγματα γραφής για τη φιλοξενία της και τον πολιτισμό της.”

Ο κ. Μήτρου
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κυριάκος Μήτρου άδραξε την ευκαιρία να αντιπολιτευθεί τη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι επέλεξε το ρόλο του απλού θεατή των γεγονότων.
Ο κ. Μήτρου εκτιμά ότι ο κ. Βούλγαρης δεν « θέλει να αντιληφθεί ότι δεν είναι ένας σχολιαστής της τοπικής μας κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά με τρόπο απόλυτα κατοχυρωμένο θεσμικά εκ των κορυφαίων διαμορφωτών της και υποστηρίζει ότι οι χειρισμοί του στην συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξαν από την αρχή έως το τέλος απόλυτα ατυχείς, δυναμίτισαν το κλίμα και οδήγησαν σε αυτή την θλιβερή εξέλιξη που εξέθεσε πανελληνίως την πόλη».
“Επισημαίνουμε το γεγονός ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν σε ένα δημοτικό χώρο (Δημοτικό Θέατρο), τον οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του παραχώρησαν στην ΑΓΕΤ έναντι υψηλοτάτου τιμήματος, όπως τουλάχιστον επαίρονται. Όφειλαν, αν μη τι άλλο, να τιμήσουν το θεσμικό κύρος και την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής, αλλά δυστυχώς δεν το έπραξαν, αποδεικνυόμενοι – για πολλοστή φορά – κατώτεροι των προσδοκιών, που καλλιέργησαν.
Δυστυχώς η πόλη του Βόλου εδώ και ένα χρόνο έχει βγει από την αναπτυξιακή της τροχιά και παραμένει μέσα σε ένα τέλμα, που συνθέτουν η ευθυνοφοβία, η αντικειμενική έλλειψη δυνατοτήτων και ο ευκαιριακός πειραματισμός, όπως η ίδια η πραγματικότητα πιστοποιεί” καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μήτρου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου