ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος στη Μαγνησία

δεη-διακοπές-ρεύματος-στη-μαγνησία-851206

Χωρίς ρεύμα από το πρωί δεκάδες περιοχές της Μαγνησίας. Εκ περιτροπής διακοπές από τη Διαχείριση Συστήματος Ηλεκτροδότησης στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να μην “κρεμάσει το δίκτυο” και σημειωθεί γενικό μπλακ άουτ.
Τμηματικά εκτός λειτουργίας χθες από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ το σύστημα ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Νέας Ιωνίας, στο κέντρο του Βόλου, αλλά και την περιφέρεια, το Πήλιο, τον Αλμυρό και τα νησιά.
Φόβοι για μπλακ άουτ εκφράζονται από τεχνικούς της ΔΕΗ σήμερα που θα λειτουργήσει πρωί και απόγευμα η εμπορική αγορά.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία “καταγγέλλει την ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ γιατί δεν συμμερίζεται τις επιπτώσεις που έχει η απεργία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ενημέρωση για τις διακοπές ρεύματος που προγραμματίζονται”, αφού ήδη έχουν υποστεί ζημιές ευπαθή προϊόντα και οι επαγγελματίες επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σκληραίνουν τη στάση τους και προειδοποιούν για νέες καταλήψεις μονάδων παραγωγής ρεύματος και για ομαδικές αγωγές κατά του δημοσίου, προκειμένου να αποτρέψουν την ένταξη της ασφαλιστικής τους περιουσίας στο ΙΚΑ, ενώ αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν έξι ακόμη επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, οπότε λήγει η τρέχουσα κινητοποίηση.
Η επιχείρηση προειδοποιεί για αναπόφευκτες εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, καθώς 14 μονάδες έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας. Η ΔΕΗ καλεί τους καταναλωτές να περιορίσουν την χρήση ρεύματος τις ώρες αιχμής.

“Εναέρια διαμαρτυρία…”
Στις 7 το πρωί στην πίσω είσοδο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στο Βόλο δύο εναερίτες ανέβηκαν στους στύλους της ΔΕΗ από την πίσω πλευρά του κτιρίου σε μία κίνηση συμβολική αλλά και ουσιαστική, για να καταδείξουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Και στις δύο εισόδους του κτιρίου είχαν αναρτηθεί τεράστια πανό και είχαν τοποθετηθεί χοντρές αλυσίδες, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε.
Τεχνικοί της ΔΕΗ, συνδικαλιστές και διοικητικοί υπάλληλοι, μαζεμένοι γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει, συζητούσαν για τις εξελίξεις μετά και την άκαρπη συνάντηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον Υπουργό Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Σε ήρεμο κλίμα το όλο σκηνικό, εάν και οι συνδικαλιστές ήταν σε επιφυλακή, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός. Οι πληροφορίες δεν επαληθεύτηκαν.
Για μας δεν είναι μία συμβολική κίνηση αλλά αγώνας ζωής και θανάτου για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Θανάσης Σιαφάς, πρόεδρος Διοικητικών και Οικονομικών Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας. Δεν υπάρχει αύριο, εάν ο αγώνας αυτός δεν κερδηθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους, να διασφαλίσουμε αυτά που οι προηγούμενοι από εμάς κατέκτησαν. Εχουμε ένα υγιέστατο ταμείο με αποθεματικό 12 δισ. ευρώ την οποία οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε στους δρόμους. Έχουμε θέσεις και δίκιο, πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση.
Ο κ. Σιαφάς επίσης ξεκαθάρισε ότι τις διακοπές ρεύματος δεν τις κάνουν οι εργαζόμενοι αλλά ο διαχειριστής του συστήματος. “Εμείς, τόνισε ο κ. Σιαφάς, είμαστε δίπλα στον καταναλωτή και καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται.”
“Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους, υπογράμμισε με τη σειρά του ο κ. Τάσος Νταγκούλης, πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ Βόλου. Δεν μπορούν να καταργήσουν την κοινωνική ασφάλιση. Δεν θα επιτρέψουμε να τεμαχίσουν τη ΔΕΗ για να την πουλήσουν πιο εύκολα στους ιδιώτες. Θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου, που ξέρουμε ότι κατανοεί το δίκαιο των αιτημάτων μας.”
Τριάντα πέντε χρόνια εργάζεται ως εναερίτης στη ΔΕΗ και κάτω από δύσκολες συνθήκες ο κ. Γιάννης Τζίκας. Χθες με την εναέρια διαμαρτυρία του θέλησε να διατρανώσει την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης.
“Εργάζομαι 35 χρόνια στη ΔΕΗ πάνω στις κολόνες εξομολογείται ο ίδιος. Εμείς κτίσαμε τη ΔΕΗ πετραδάκι- πετραδάκι. Ήρθαμε με άλλα όνειρα εδώ, δουλεύουμε με συνθήκες σκληρές, έπρεπε να είμαστε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα, δεν είμαστε και τελικά θα μας πάνε και πέντε εξάμηνα πίσω για να βγούμε στη σύνταξη.
Είναι θέμα ζωής και θανάτου για εμάς. Θέλουνε να διαλύσουν και να κάνουν τη ΔΕΗ μικρά μαγαζάκια. Θα μας αναγκάσουν να πάμε μετανάστες στη Αλβανία με αυτό το σκεπτικό. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέχονται όμως εμείς θα παραμείνουμε εδώ μέχρι τελευταία ρανίδα του αίματός μας.“

«Υποστήκαμε ζημιά…»
Με επιστολή που υπογράφεται από τους κ.κ. Στ. Πλαστάρα και Κων. Κόγια, η ΟΕΒΕΜ διαμαρτύρεται, κάνοντας λόγο για ”απερίσκεπτη ενέργεια της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, επισημαίνοντας “ότι για πολλοστή φορά προτάσσει τα δικά της δικαιώματα, ξεχνώντας τα δικαιώματα όλου του υπόλοιπου ελληνικού λαού. Συμμεριζόμαστε τους συναδέλφους εργαζόμενους και συνδικαλιστές της ΔΕΗ για τα δικαία αιτήματά σας, αλλά πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον η στοιχειώδης ευαισθησία της ενημέρωσης για τυχόν διακοπές ρεύματος. Δεν είναι δίκαιο -επισημαίνει η ΟΕΒΕΜ- ο ζαχαροπλάστης να έχει στο φούρνο τα παρασκευάσματά του και είναι έτοιμα να φουσκώσουν και εσύ χωρίς καμία ειδοποίηση να τον αναγκάζεις να το πετάξει.
Οι επαγγελματίες δεν έχουν περιθώρια για άλλες ζημιές. Τα τεράστια λειτουργικά μας έξοδα δεν μας επιτρέπουν και άλλες επιβαρύνσεις, γι’ αυτό και ζητάμε να υπάρχει ενημέρωση για τυχόν διακοπές ρεύματος”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου