ΤΟΠΙΚΑ

Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη ο Κ. Καραμανλής

ανέλαβε-προσωπικά-την-ευθύνη-ο-κ-καραμ-851206

Αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προς όφελος της κοινωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι το υπάρχον Σύστημα Κοινωνική Ασφάλισης χαρακτηρίζεται από χάος και κοινωνική αδικία.
Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού που διήρκησε τέσσερις ώρες περίπου.
Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη Πετραλιά ανέφερε σε δήλωσή της ότι έγινε διεξοδική συζήτηση η οποία ήταν εποικοδομητική και τόνισε ότι αύριο (Πέμπτη) το πρωί θα καταθέσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή και στη συνέχεια θα το παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης περιορίστηκε να πει ότι όλοι συμφώνησαν με το προωθούμενο νομοσχέδιο.
Όσο ο καιρός περνά, μεγαλώνει το αδιέξοδο για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή.
Με αυτό ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί πράξη πολιτικής ανευθυνότητας τη μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον και στις επόμενες κυβερνήσεις η την υιοθέτησή επιφανειακών μόνο αλλαγών.
Η απόφασή του λοιπόν είναι να προχωρήσει ουσιαστική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που θα εξυγιάνει και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του, ακόμη και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει δυσάρεστος σε κάποιους.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν συνάδει με την «πολιτική ηθική του» είπε ο Κ. Καραμανλής.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη σύσταση πέντε ταμείων κύριας ασφάλισης, αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων (κάτω των 60 ετών).
Επίσης, αυξάνεται στα 60 έτη (από 58 σήμερα) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είναι ασφαλισμένοι 35 έτη, ενώ οι επικουρικές συντάξεις δεν θα είναι πάνω από το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Επεισόδια
Με επεισόδια εξελίχθηκε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Ηρώδου Αττικού. Οι απεργοί προσπάθησαν δύο φορές να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, προκειμένου να απωθήσει τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή. Η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προχώρησε στην κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

“Κατηγορώ” ΣΥΡΙΖΑ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της καλεί την κυβέρνηση: «έστω και την ύστατη στιγμή, να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς και ρυθμίσεις της που πλήττουν ευρύτατες κατηγορίες πολιτών, ασφαλιστικά δικαιώματα και ταμεία και κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά» και διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων στην προσπάθεια αντίστασης και αποτροπής και θα συνεχίσει την έντονη κοινοβουλευτική της δραστηριότητα στο θέμα του ασφαλιστικού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου