ΤΟΠΙΚΑ

Κλίμα ανησυχίας και περισυλλογής στα δύο μεγάλα κόμματα μετά τις δημοσκοπήσεις

κλίμα-ανησυχίας-και-περισυλλογής-στα-851206

Προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στάση αναμονής τηρεί η Νέα Δημοκρατία, μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σημαντική πτώση στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων και ραγδαία άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο τελευταίο γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία GPO για το Mega, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ καταλαμβάνει ποσοστό 29,7%, το ΠΑΣΟΚ 24,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5%, το ΚΚΕ 8,1% και ο ΛΑΟΣ 5,3%.
Σε προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής η ΝΔ καταλαμβάνει ποσοστό 21,9%, το ΠΑΣΟΚ 23,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, το ΚΚΕ 7,5% και ο ΛΑΟΣ 5,15%.
Τα παραπάνω στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα δύο μεγάλα κόμματα, αφού εκτός από κατακόρυφη πτώση του δικομματισμού δείχνουν ότι το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές δεν είναι κάτι απίθανο.
«Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι και απαιτητικός και θυμωμένος αυτή τη στιγμή εξ’ού και η δημοσκοπική καθίζηση» δήλωσε στον Alpha 98,9 ο Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο δικομματισμός τελείωσε, είμαι από αυτούς που πάντα πίστευαν στον διπολισμό και κατά συνέπεια θέλω πολύ σαφή τα όρια ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά και δεν αθροίζω ΠΑΣΟΚ και παραδοσιακή αριστερά στη λογική μιας αντιδεξιάς συσπείρωσης, αυτό δεν ισχύει. Θα ισχύσει από την ώρα που θα υπάρξει μια προγραμματική συνεννόηση. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει αφορολόγητα, ακόπως» συνέχισε.
Δήλωση, όμως, για το θέμα των δημοσκοπήσεων έκανε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τις συνέπειες από τις δυο τελευταίες εκλογικές ήττες και να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Ο κόσμος μας, η βάση, ζητάει ξανά ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που ήξερε. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό, να εκμεταλλευθούμε το Συνέδριό μας και να προχωρήσουμε σε μια δυναμική πορεία ώστε να ξαναχτίσουμε το ΠΑΣΟΚ από την αρχή, αλλά με νέα χαρακτηριστικά, που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε.

Η αντίδραση της ΝΔ

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι δεν κάνει ανάλυση δημοσκοπήσεων. «Τις χρησιμοποιούμε ως εργαλεία δουλειάς» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα που βοηθούν στο έργο της.
«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με πάρα πολλά κρίσιμα ζητήματα ανοικτά αλλά και με δυσάρεστα θέματα, η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής έχουν το προβάδισμα πάρα πολύ άνετα. Και μάλιστα με αρκετά μεγάλες διαφορές από τον άμεσο αντίπαλό μας, που είναι το ΠΑΣΟΚ και αντίστοιχα ο Γ. Παπανδρέου» σχολίασε στον Flash 96 ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.
«Οι δημοσκοπήσεις έχουν τα ανεβοκατεβάσματά τους. Αν κι εμένα η θέση μου είναι σταθερή επί 10ετίες. Πιστεύω ότι πρέπει να τις λάβει υπόψη του κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, υποστηρίζοντας πάντως πως κατά την άποψή του δεν απειλείται ο δικομματισμός. Σε ερώτηση για το πώς εκτιμά την ισχυρή διείσδυση του Αλέξη Τσίπρα στο εκλογικό σώμα είπε ότι ορισμένες από τις εκτιμήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες και γράφονται είναι σωστές.
Τέλος, παρεμβαίνοντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα ποσοστά που καταλαμβάνει το κόμμα του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου