ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΗ: Κίνδυνος μπλακ άουτ στο Βόλο

δεη-κίνδυνος-μπλακ-άουτ-στο-βόλο-851206

Στα όριά… του το δίκτυο της ΔΕΗ στο Βόλο.

Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός λειτουργίας μονάδες σε όλο το Νομό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την πλήρη κάλυψη των αναγκών της χώρας με αποτέλεσμα να είναι «αναπόφευκτες οι εκ περιτροπής περικοπές της ηλεκτροδότησης».
Μέχρι χθες πάντως δε αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο Βόλο και την περιφέρεια.
Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε άκαρπη συνάντηση χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.
Το κρίσιμο ποσό κατανάλωσης πανελλαδικά φαίνεται ότι είναι τα 7.500 MW, ενώ όπως τονίζει η ΔΕΗ το συνολικό έλλειμμα παραγωγικού δυναμικού ανέρχεται σε 3.675 MW.
Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των αναγκών της χώρας έχει αυξηθεί η εισαγωγή ενέργειας από τις γειτονικές χώρες, ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι καταναλώνονται και υδάτινα αποθέματα των υδροηλεκτρικών σταθμών που προορίζονταν κανονικά για την παραγωγή ενέργειας τους θερινούς μήνες (αλλά και χρήση για άρδευση εκτάσεων).


Νέα έκκληση για μείωση κατανάλωσης

Σε ανακοίνωση της η ΔΕΗ πάντως απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές:
• τους οικιακούς πελάτες της να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την χρήση ηλεκτρικών συσκευών και ανελκυστήρων όλες τις ώρες του 24ώρου και ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 10:00 έως 14:00 και από 18:30 έως 21:30.
• τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα απολύτως αναγκαία επίπεδα.
• τους αγρότες να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη χρήση αντλητικών συγκροτημάτων.

Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αντιδρούν στα σενάρια περί ένταξης του ΟΑΠ -ΔΕΗ στο ΙΚΑ στα πλαίσια των αλλαγών του ασφαλιστικού αλλά και στην απόφαση της ΔΕΗ Α.Ε. να επιχειρήσει να επαναφέρει οποιοδήποτε μνημόνιο για απόφαση συνεργασίας με άλλη εταιρία. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι αύριο Πέμπτη 6 Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ καταγγέλλει την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ ότι σχεδιάζει το διαμελισμό της επιχείρησης, προέβλεψαν υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων μέχρι και 20% και κάλεσαν τους καταναλωτές να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας κυρίως την κοινωνική διάσταση των συνεπειών που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού “η ΔΕΗ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και είναι απαράδεκτο να απαξιώνεται έτσι ο ρόλος της από τη διοίκηση και την Κυβέρνηση.”
Μάλιστα προβλέπουν ότι εάν τελικά αποφασιστεί το σπάσιμο της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές εταιρίες, τότε μαθηματικά η επιχείρηση θα οδηγηθεί στο τέλος, γι’ αυτό και κάνουν λόγο για έγκλημα στις πλάτες του προσωπικού της επιχείρησης και των καταναλωτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου