ΤΟΠΙΚΑ

Μονομαχία σε τέσσερις Πολιτείες

μονομαχία-σε-τέσσερις-πολιτείες-851206

Κρίσιμες εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών διεξήχθησαν χθες σε τέσσερις αμερικανικές Πολιτείες με την Χίλαρι Κλίντον να κερδίζει έδαφος έναντι του Μπάρακ Ομπάμα στο Οχάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Zogby που δημοσιεύεται στην Χιούστον Κρόνικλ.
Η Χίλαρι Κλίντον αύξησε το ποσοστό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο Οχάιο και φαίνεται να εξασφαλίζει το 44% όσο ακριβώς και ο Μπάρακ Ομπάμα.
Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης προηγείται επίσης στο Τέξας με 47% έναντι 44% του Ομπάμα, ανατρέποντας το προβάδισμα των τριών ποσοστιαίων μονάδων που είχε χθες ο γερουσιαστής του Ιλλινόι.
Η Χίλαρι Κλίντον είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση τις τελευταίες ημέρες στον Ομπάμα, αναφορικά με την ετοιμότητά του να αναλάβει ως πρόεδρος και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την ειλικρίνειά του να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία ελευθέρων εμπορικών ανταλλαγών στη βόρεια Αμερική.
Η Χίλαρι Κλίντον προσπαθεί με τηλεοπτικές διαφημίσεις να δείξει την απειρία του Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Σε ένα τηλεοπτικό σποτ της Κλίντον φαίνονται κάποια παιδιά να κοιμούνται και στη συνέχεια τα ρωτούν ποιόν υποψήφιο θέλουν στον Λευκό Οίκο όταν το τηλέφωνο χτυπά στις 3 το πρωί.
Μέσα σε λίγες ώρες το επιτελείο του Ομπάμα απάντησε με ανάλογη τηλεοπτική διαφήμιση που δείχνει επίσης κάποια παιδιά να κοιμούνται και να τους υποβάλουν στη συνέχεια το ίδιο ερώτημα: Τι απαντούν; Θέλουμε κάποιον στον Λευκό Οίκο που να μην έχει ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, λένε τα παιδιά -κάτι που είχε κάνει η Χίλαρι Κλίντον το 2002.
H επίθεση αυτή φαίνεται να ενίσχυσε την απήχηση της Κλίντον, ιδιαίτερα στους άνδρες ψηφοφόρους και ειδικότερα στους λευκούς και τους ισπανόφωνους, όπως εκτιμά ο αναλυτής Τζον Ζόγκμπι.”Τα κέρδη της προέρχονται κυρίως από τους άνδρες ψηφοφόρους” τόνισε χαρακτηριστικά.
Η νέα δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων, που στο Οχάιο φτάνει το 8% από 6% που ήταν χθες και στο Τέξας στο 7% από 6%.
“Η αύξηση του αριθμού των αναποφάσιστων είναι σε βάρος του Ομπάμα” λέει ο Ζόγκμπι .
Εκτός από τις μεγάλες πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο που δίνουν 334 εκλέκτορες, προκριματικές εκλογές διεξήχθησαν στο Ρόουντ Άιλαντ και το Βερμόντ,που δίνουν αντίστοιχα 21 και 15 εκλέκτορες .
Ο Ομπάμα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 1392 εκλέκτορες έναντι 1279 για την Κλίντον. Για να εξασφαλίσει κάποιος από τους δύο το χρίσμα χρειάζεται 2025 εκλέκτορες. Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα ,Ντέιβιντ Πλαφ, εκτιμά μάλιστα ότι αν η Κλίντον δεν κερδίσει στο Τέξας και το Οχάιο με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων “θα είναι σχεδόν αδύνατον” να ανατρέψει την κατάσταση.
Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν ελπίζει ότι θα αναδειχθεί νικητής στο Οχάιο και στο Τέξας και θα αποσπάσει τους εκλέκτορες που του υπολείπονται, θέτοντας εκτός κούρσας τον πρώην κυβερνήτη του Άρκανσο, Μάικ Χάκαμπι. Ο Μακέιν προηγείται με διψήφιο ποσοστό του Χάκαμπι -στο Οχάιο με 57% έναντι 29%,στο Τέξας με 57% έναντι 29%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου