ΤΟΠΙΚΑ

Δίδυμη ηγεσία στο Κρεμλίνο

δίδυμη-ηγεσία-στο-κρεμλίνο-851206

Η Δύση συγχαίρει… συγκρατημένα τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένοντας δείγμα γραφής. Για δημοκρατικό έλλειμμα στις εκλογές που είχαν κατ ουσίαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την οκταετή θητεία Πούτιν μιλά η μοναδική αποστολή παρατηρητών της Δύσης στη Ρωσία, σημειώνοντας πάντως πως εκφράστηκε καθαρά η λαϊκή βούληση.
Μετά το σαρωτικό 70,2% ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέβηκε με τον Πούτιν στο πλευρό του στη σκηνή ροκ συναυλίας στην Κόκκινη Πλατεία για να ευχαριστήσει τους Ρώσους για την ψήφο τους και να υποσχεθεί σταθερότητα και συνέχεια στην πολιτική του μέντορά του, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον εκλεκτό του διάδοχο υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα της συνταγματικότητας των εκλογών.
Στον απόηχο της νίκης εκατοντάδες νέοι προσκείμενοι στο Κρεμλίνο παρήλασαν χθες το μεσημέρι, προς την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, διαμαρτυρόμενοι για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Εμπρός Ρωσία», «Θα σταθούμε στο πλευρό της χώρας μας», τα κυρίαρχα συνθήματα στην πορεία της πιστής στον Πούτιν νεανικής οργάνωσης Nashi.
Στην… αντίπερα όχθη η ρωσική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα κοντά σε μικρό πάρκο της Μόσχας, όπου είχε προγραμματιστεί διαδήλωση της αντιπολίτευσης. Το μοσχοβίτικο πάρκο έχουν περικυκλώσει εκατοντάδες αστυνομικοί, οι περισσότεροι με εξάρτηση αντιμετώπισης ταραχών.

Καθαρή λαϊκή βούληση
Κατά την παρουσίαση έκθεσης για την εκλογική διαδικασία, ο επικεφαλής της ομάδας εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), Αντρέας Γκρος, δήλωσε ότι στις εκλογές της Κυριακής επαναλήφθηκαν οι περισσότερες παρατυπίες, οι οποίες παρατηρήθηκαν στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαδέχεται τον μέντορά του με ποσοστό της τάξεως του 70,23%. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (Κομουνιστικό Κόμμα) απέσπασε ποσοστό 17,77%, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (LDRR) 9,37% και ο Αντρέι Μπογκντάνοφ (Δημοκρατικό Κόμμα) έλαβε 1,29%.
Ζιουγκάνοφ και Ζιρινόφσκι κατήγγειλαν παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, αλλά και εξαναγκασμό των ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε 69,65%.
Ο Γκάρι Κασπάροφ, αντιπολιτευόμενος ηγέτης και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, χαρακτήρισε παράνομη την εκλογή Μεντβέντεφ στη διάρκεια διαδήλωσης στην Αγία Πετρούπολη.

Η Δύση
Η πρώτη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στη νίκη Μεντβέντεφ ήλθε χθες το μεσημέρι με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι ο Τζορτζ Ο.Μπους προσβλέπει σε συνεργασία με το νέο Ρώσο πρόεδρο προς το συμφέρον των δύο χωρών.
Ο Λευκός Οίκος απείχε από μια κρίση όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των ρωσικών προεδρικών εκλογών.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι η εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, κάλεσε όμως τη Μόσχα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της ιδιαίτερα στους τομείς της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας δήλωσε ότι κατά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές δεν εκπληρώθηκαν όλα τα δημοκρατικά και συνταγματικά κριτήρια και η Γερμανία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι διεθνείς παρατηρητές δεν κατάφεραν να ενεργήσουν με ελευθερία.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ο Τόμας Στεγκ επισήμανε σε κάθε περίπτωση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει τη συνεργασία με το νέο πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ελπίζει να τον συναντήσει, όπως και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύντομα.
Η Βρετανία από πλευράς της απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για αυτή καθαυτή την εκλογική διαδικασία, εκφράζοντας την ελπίδα για βελτιωμένη συνεργασία με τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει «νέα γλώσσα επικοινωνίας» με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα απέστειλε θερμό συγχαρητήριο μήνυμα στον Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, στο οποίο αναφέρει ότι «ο ρωσικός λαός εξέφρασε την ελεύθερη βούλησή του με δημοκρατικό τρόπο και με την ψήφο του έδωσε την πλήρη στήριξή του σε μια σαφή και με αρχές πολιτική που βασίζεται στη συνολική πρόοδο της Ρωσίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου