ΤΟΠΙΚΑ

«Τελεσίγραφο» για καθαρή ατμόσφαιρα

τελεσίγραφο-για-καθαρή-ατμόσφαιρα-851206

Ή Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά της αέριας ρύπανσης ή δυναμικές κινητοποιήσεις… Το αυστηρό μήνυμα απευθύνουν με κοινά έγγραφα-παρεμβάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες το πρωί, στη Νομαρχία, για το «υπ’ αριθμό ένα» περιβαλλοντικό πρόβλημα της πόλης.

Οι κ.κ. Παπατόλιας και Βούλγαρης υιοθέτησαν κοινό σχέδιο δράσης και προανήγγειλαν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε «περιβαλλοντικό βραχνά της περιοχής», σύμφωνα με τον νομάρχη.
Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν μετά την παραλαβή από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, μέσα στο Μάρτιο, των πρώτων στοιχείων της μελέτης που εκπονεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ταυτοποίηση της πηγής των ρύπων.
Σε δηλώσεις τους πάντως, μετά τη συνάντησή τους, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Βόλου έθεσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προ των ευθυνών του, ζητώντας την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος και την εγκατάσταση δεύτερου σταθμού μέτρησης ειδικά για το κυκλοφοριακό.
«Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτές είναι οι υπηρεσίες που έχουν εκ του νόμου την αρμοδιότητα να συντάσσουν, να εγκρίνουν και να εφαρμόζουν επιχειρησιακά σχέδια. Δεν είναι δυνατόν να αγνοούν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να αδιαφορούν για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπατόλιας.
«Καλούμε την Περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Πρόσθετος λόγος είναι ότι ο Βόλος έχει αναλάβει τους Μεσογειακούς Αγώνες και υπάρχουν σαφείς αναφορές στο φάκελο διεκδίκησης για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης.
Στο χθεσινή επιστολή που υπογράφουν από κοινού, με παραλήπτη τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, οι κ.κ. Παπατόλιας και Βούλγαρης επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος της αέριας ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος και συγκεκριμένα των υπερβάσεων της οριακής τιμής για τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αρχή Βόλου.
Για πολλοστή φορά τονίζουν ότι το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης έχει πλέον προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και ζητούν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να μεριμνήσει για την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, «η οποία καθυστερεί υπέρμετρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση της περιοχής μας και να εντείνεται η ανησυχία των πολιτών ή άλλως να μας ενημερώσετε για τους λόγους της καθυστέρησης, καθώς και για τον ακριβή χρόνο της ποιότητας του αέρα, ώστε οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων να πληρούν τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας».
Το δεύτερο κοινό έγγραφο, το οποίο συνυπέγραψαν χθες, είχε αποδέκτη τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, από τον οποίο ζητούν να διαβιβάσει τη σύμφωνη γνώμη του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ένταξη του κινητού σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΔΕΥΑΜΒ στο Εθνικό Δίκτυο του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και να μεριμνήσει για την εγκατάσταση του δεύτερου σταθμού ειδικά για τη μέτρηση της κυκλοφοριακής ρύπανσης του Π.Σ. Βόλου.

Μέτρα
Μέσα στο Μάρτιο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα παραλάβει και θα δημοσιοποιήσει τα πρώτα στοιχεία της μελέτης του Α.Π.Θ. Η μελέτη θα προσδιορίζει τις πηγές αλλά και τη συμβολή της κάθε πηγής στην αέρια ρύπανση. Όπως είπε ο κ. Παπατόλιας, η μελέτη αυτή ήταν αναγκαία, προκειμένου να εφαρμοστεί μια ιεραρχημένη πολιτική και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος ανάλογα με την πηγή και την ένταση των ρύπων.
Ο κ. Βούλγαρης πρόσθεσε ότι «η Νομαρχία μαζί με το δήμο Βόλου συναποφασίζουμε τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τα πρώτα μέτρα θα μπορούμε να λάβουμε σε συνεργασία με τη Νομαρχία, μετά την ακριβή αποτύπωση των πηγών ρύπανσης.
Σε όλους τους τόνους επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι εάν το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Περιφέρεια δεν συμμορφωθούν με την περιβαλλοντική νομοθεσία, τότε θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αντίστοιχες με εκείνες που έγιναν για την αποτροπή της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα στον Αλμυρό.
«Υπάρχει κοινή αντίληψη, κοινό σχέδιο δράσης, κοινή διάθεση να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από τις τοπικές κοινωνίες, από τους δύο θεσμούς αυτοδιοίκησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να συνεχίσει να αμελεί τις υποχρεώσεις του και να παραλείπει να εφαρμόζει τις νόμιμες διατάξεις», τόνισε ο νομάρχης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου