ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφουν στα χωράφια

επιστρέφουν-στα-χωράφια-686554

Το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν σε αυτό μια διέξοδο στον εφιάλτη της ανεργίας, φαίνεται ότι συγκεντρώνει το πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» που αναμένεται να προκηρυχθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το γεγονός ότι, πριν ακόμη προκηρυχτεί το πρόγραμμα περισσότεροι από 200 νέοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους σε μελετητές, αλλά και προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν από νωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους για την ένταξη στο πρόγραμμα.

«Πραγματικά αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο, πριν ακόμη ξεκινήσει το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους πάρα πολλά άτομα», αναφέρει στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ειδικός γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Θανάσης Κούντριας, προσθέτοντας ότι οι νέοι που θέλουν να στραφούν προς τη γεωργία θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν αξιόλογο αριθμό στρεμμάτων, προκειμένου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα, αλλά και να αναπτυχθούν περαιτέρω πάνω στον αγροτικό τομέα.

Εκατοντάδες νέοι μέσω του προγράμματος «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» αναζητούν μια ευκαιρία απασχόλησης αλλά και δημιουργίας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και περιπτώσεις νέων αγροτών που έχουν ήδη στραφεί προς τις βιολογικές καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το Μέτρο 112 «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» τα ποσά του πριμ πρώτης εγκατάστασης προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψιν τα τρία παρακάτω κριτήρια: 1) Την περιοχή μόνιμης κατοικίας: α) Ορεινή – 7.500 ευρώ, β) Μειονεκτική – 5.000 ευρώ, δ) Λοιπές περιοχές – 2.500 ευρώ. 2). Τον προσανατολισμό παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση: α) Κτηνοτροφική – 7.500 ευρώ, β) Φυτική – 7.500 ευρώ, γ) Μικτή – Μελισσοκομία – 5.000 ευρώ. 3) Το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση: α) πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς – 5.000 ευρώ, β) 80 – 120% του εισοδήματος αναφοράς – 2.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που ετοίμασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για το πρόγραμμα αναμένεται να ισχύσουν τα εξής: Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Η ηλικία υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης και της ημερομηνίας γέννησης και β)Είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του Μέτρου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου