ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές χωρίς στοίχημα στη Ρωσία

εκλογές-χωρίς-στοίχημα-στη-ρωσία-851206

Περισσότεροι από 108 εκατομμύρια Ρώσοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον εκλεκτό του απερχόμενου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος αναμένεται να συγκεντρώσει έως και το 80% των ψήφων.
Με το σύνθημα «Μαζί θα νικήσουμε», ο Μεντβέντεφ καλεί τους Ρώσους να εμπιστευθούν, τόσο τον ίδιο ως πρόεδρο όσο και τον Πούτιν ως πρωθυπουργό.
Οι πολιτικοί αναλυτές ότι ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας κληρονομεί την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα με το ποιος θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Μπους.
Έκκληση στους Ρώσους να προσέλθουν όλοι την Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσουν απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος Πούτιν. Οι αναλυτές τονίζουν ότι ο Μεντβέντεφ ελπίζει να συγκεντρώσει άνω του 70% των ψήφων και μία μικρότερη συμμετοχή ενδεχομένως να μειώσει κάπως τα ποσοστά του.
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον μεγάλο και υπεύθυνο ρόλο του ηγέτη μίας χώρας όπως η Ρωσία και πόσο σημαντικό είναι για αυτόν να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Πρόσθεσε απευθυνόμενος στους πολίτες: «Σας καλώ να ψηφίσετε για το μέλλον μας, για το μέλλον της Ρωσίας».

Ανιση πρόσβαση στα ΜΜΕ
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Τσούροφ επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής παραδέχτηκε ότι τα ΜΜΕ είχαν μεροληπτική στάση υπέρ του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Όπως τόνισε, η κάλυψη από τα Μέσα ήταν δίκαιη, αλλά όχι ισότιμη και προσέθεσε πως αυτό αποτελεί γενικότερο πρόβλημα για όλες τις χώρες. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν αισθάνεται καμία ευθύνη για το γεγονός ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε να μην στείλει παρατηρητές.
Παράλληλα, παράγοντες της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι προειδοποιούν τους δημόσιους υπαλλήλους να ψηφίσουν Μεντβέντεβ ή σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την εργασία τους.
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι δεν υπάρχει ισότητα ανάμεσα στους υποψήφιους και ότι αν οι εκλογές θα ήταν ελεύθερες θα συγκέντρωνε πολύ περισσότερο από το 10-15% που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις.
Εν τω μεταξύ, η Αλλη Ρωσία, η πολιτική ομάδα του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την διαφαινόμενη νίκη Μεντβέντεφ παρά την «αναπόφευκτη» όπως λένε αστυνομική επέμβαση για την καταστολή της.
Ταυτόχρονα, πολλές ομάδες νέων που στηρίζουν τον πρόεδρο Πούτιν σκοπεύουν να οργανώσουν εκδηλώσεις για τα επινίκια αύριο.

Ο Πούτιν
Εκκληση στους Ρώσους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη προκειμένου να επιλέξουν έναν υποψήφιο κατάλληλο για τις «πολύπλοκες και μεγάλες» προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία, απηύθυνε, χθες, ο απερχόμενος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Το τηλεοπτικό του διάγγελμα πρόδωσε τη μόνη ανησυχία του Κρεμλίνου, σε αυτήν την αναμέτρηση, για ενδεχόμενο μειωμένο ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων, που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την αναμενόμενη εκλογή του στενού του συνεργάτη, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η ψήφος όλων των Ρώσων πολιτών, σημείωσε ο κ. Πούτιν, αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς την «ανανέωση των ανώτερων κλιμακίων της κυβέρνησης». Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ρώτησε: «Ποιος θα φέρει στο αξίωμα του επικεφαλής του κράτους πραγματική αξία για εκατομμύρια πολιτών, για όλους τους πολίτες της μεγάλης μας πατρίδας;»…

Στοιχεία
* Συνολικά 109 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν δικαίωμα ψήφου
* Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα περίπου 96.300 εκλογικά τμήματα, ενώ πάνω από 350 εκλογικά τμήματα θα βρίσκονται στο εξωτερικό
* Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι τέσσερις
* Ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% κατά τον πρώτο γύρο για να μην χρειαστεί και δεύτερος. Οι κανόνες έχουν αλλάξει, ώστε να μην υπάρχει όριο στο ποσοστό συμμετοχής. Οι αρχές εκτιμούν ότι θα ψηφίσει περίπου το 65%
* Τα πρώτα έξιτ πολ θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου