ΤΟΠΙΚΑ

Τιμής ένεκεν στον Κίτσο Μακρή

τιμής-ένεκεν-στον-κίτσο-μακρή-851206

Η προσωπικότητα του Κίτσου Μακρή, προβάλλει ανάγλυφα μέσω του αφιερώματος τιμής που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο των είκοσι χρόνων λειτουργίας του. Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαΐου στο αμφιθέατρο “Γιάννης Κορδάτος” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελεί αφιέρωμα τιμής στην μνήμη του Κίτσου Μακρή, ο οποίος “έφυγε” πριν από είκοσι χρόνια. Οι ιθύνοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσουν την κ. Κυβέλη Μακρή, τους δωρητές και τους ευεργέτες του Π.Θ. για την προσφορά τους. Ο κορυφαίος ερευνητής και λαογράφος στήριξε ένθερμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δωρίζοντας μάλιστα με περισσή γενναιοδωρία την ανεκτίμητη λαογραφική συλλογή, την βιβλιοθήκη του, που αποτελείται από 4.000 τόμους βιβλίων και το αρχείο του, με 2.500 διαφάνειες και 4.000 φωτογραφίες, μαζί με το σπίτι που τα στεγάζει, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μετά τον θάνατό του το 1988 και σύμφωνα με δική του επιθυμία, όλα τα παραπάνω έγιναν δωρεά από την οικογένειά του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου το “Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή” να λειτουργήσει ως Λαογραφικό Μουσείο και Ερευνητικό Κέντρο. Η παραπάνω εκδήλωση που εντάσσεται στον δεύτερο κύκλο των εορταστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιλαμβάνει χαιρετισμό του Πρύτανη Καθηγητή Κωνσταντίνου Μπαγιάτη, ομιλίες των Καθηγητών Γιώργου Χουρμουζιάδη και Χαράλαμπου Χαρίτου και θα πλαισιωθεί από παραδοσιακούς χορούς. Στην θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα εκτεθεί, παράλληλα, έντυπο υλικό και κατασκευές των εργαστηρίων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Είκοσι χρόνια λειτουργίας
Ο φετινός εορτασμός των είκοσι χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε, δύο κύκλους εκδηλώσεων, εκ των οποίων ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί στην στοά του βιβλίου στην Αθήνα και ο δεύτερος στον Βόλο, προκειμένου να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, το έργο που επιτελείται. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 18 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα που περιλαμβάνει έκθεση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (11.00-21.00). Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολουθεί εκδήλωση που περιλαμβάνει χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μπαγιάτη, βράβευση των προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών και του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λαζαρίδη. Ακολούθως θα παρουσιαστούν τα Ποιητικά Απαντα “Η φωνή μου δεν καίγεται” του Γιάννη Φάτση, με συντονιστή τον Καθηγητή Βασίλη Αναγνωστόπουλο και ομιλητές τους Γιάννη Καψή, πρώην Υπουργό και δημοσιογράφο και Στάθη Σταυρόπουλο, δημοσιογράφο-σκιτσογράφο στην “Ελευθεροτυπία”. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τα μουσικά σύνολα του Πανεπιστημίου.
Ο δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, ξεκινάει με την εκδήλωση τιμής στον Κίτσο Μακρή την 21η Μαΐου, ενώ ακολουθεί παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου την Παρασκευή 23 Μαΐου. Στην μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα “Ανθρωπος και περιβάλλον” θα πρωταγωνιστήσουν τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου με υπεύθυνη την Μαρία Θωΐδου και η Ομάδα Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού του Π.Θ. με υπεύθυνη την Μαρία Ανανιάδου. Ο κύκλος εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της φετινής παραγωγής του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνη την Χριστίνα Στόγια. Ο “Ματωμένος γάμος” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, θα “φιλοξενηθεί” στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, στις 29, 30 και 31 Μαΐου, αποκαλύπτοντας στο θεατρόφιλο κοινό της περιοχής το πολύπλευρο έργο που επιτελείται επί σειρά ετών στους κόλπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου