ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές από κάθε γωνιά της Μαγνησίας

μαθητές-από-κάθε-γωνιά-της-μαγνησίας-688319

Με μαθητές από κάθε γωνιά της Μαγνησίας -από Βελεστίνο και από χωριά του Πηλίου- γεμίζουν τα τμήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, που ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί στο Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης και τα Σαββατοκύριακα στο Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου, παρέχοντας ίση ευκαιρία στη φροντιστηριακή υποστήριξη μαθητών, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο δυσβάστακτο βάρος των ιδιωτικών φροντιστηρίων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Προς το παρόν, στο Κοινωνικό Φροντιστήριο που λειτουργεί στο Βόλο, έχουν εγγραφτεί 40 μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Γ’ Τάξη του Γενικού Λυκείου. Τα φροντιστηριακά μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει για τους 18 από αυτούς, που παρακολούθησαν και τα θερινά τμήματα, ενώ τα μαθήματα για τους υπόλοιπους 22 μαθητές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν όμως σε εκκρεμότητα δεκάδες αιτήσεις μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου, ακόμη και μαθητών από το Γυμνάσιο ή και το δημοτικό, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα.

Οι εγγραφές γίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 11.000 ευρώ, οι μαθητές να είναι μέλη πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών κ.α. Έστω και μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δίνει εισιτήριο εισόδου στο μαθητή, προκειμένου να παρακολουθήσει τα δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Εθελοντές

καθηγητές

Περί τους 28 καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και νέοι πτυχιούχοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ίση ευκαιρία στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων που χρειάζονται φροντιστηριακά μαθήματα, οι γονείς τους όμως δεν μπορούν να τους τα παρέχουν.

Πρόκειται για ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, που «τέντωσαν κεραίες» απέναντι στις ανάγκες των μαθητών, οι οικογένειες των οποίων βιώνουν την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα εφόδια για να προχωρήσουν στη ζωή τους.

Χαρακτηριστικό της αποδοχής που είχε η πρωτοβουλία των καθηγητών είναι η μεγάλη προσέλευση μαθητών και γονέων στο Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται μόνο για Βολιώτες μαθητές, αλλά και μαθητές από κάθε γωνιά της Μαγνησίας, ακόμη και από απομακρυσμένα χωριά του Πηλίου, που θα μετακινούνται καθημερινά, προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Η πρόβα τζενεράλε… του κοινωνικού φροντιστηρίου έγινε μέσα στον Ιούλιο και σε χώρο που παραχωρήθηκε στο Στέκι Αλληλεγγύης και Οικολογίας. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου, από τη νέα σχολική χρονιά επεκτείνεται.

Αναζητούνται περισσότεροι

χώροι και καθηγητές

Τα μαθήματα γίνονται τις καθημερινές στο Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης στο Βόλο και τα Σαββατοκύριακα στην αίθουσα του ΔΙΕΚ. Αναζητούνται δε, αίθουσες στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, προκειμένου να λειτουργήσουν καθημερινά και απογευματινά τμήματα για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει, αλλά και φυσικοί, χημικοί και φιλόλογοι προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό, Θεολόγο Παρδαλίδη, τα τμήματα συστήνονται ανάλογα με την κατεύθυνση που ακολουθούν οι μαθητές. Έτσι, προβλέπεται να λειτουργήσουν τρία τμήματα θεωρητικής κατεύθυνσης, δύο τεχνολογικής, ένα θετικής και δύο τμήματα για μαθητές των ΕΠΑΛ.

Η εθελοντική πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, έρχεται ως απάντηση στο νέο Λύκειο του Υπουργείου Παιδείας. Οι αλλαγές στο Γενικό Λύκειο θα ισχύσουν από φέτος και προβλέπεται ότι μέσα από αυτές θα ενισχυθεί η παραπαιδεία. Τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών μπορεί να μειώνονται, ωστόσο στο βαθμό πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα συνυπολογίζονται οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Λυκείου.

Εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η ανάγκη για καλούς βαθμούς, θα οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών στις πόρτες των ιδιωτικών φροντιστηρίων από την πρώτη κιόλας τάξη του λυκείου.

«Το νέο Λύκειο τρόμαξε τους γονείς, ότι τα παιδιά τους δε θα τα καταφέρουν και απευθύνονται στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν περισσεύουν για ιδιωτικά φροντιστήρια», τόνισε ο κ. Παρδαλίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου