ΤΟΠΙΚΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ: Τοπικό χρώμα στις Αποκριές

δημοσ-βολου-τοπικό-χρώμα-στις-αποκριέ-851206

Με αποκριάτικο χορό που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Κτήμα Γαία, στο δρόμο προς Άλλη Μεριά, για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, ξεκίνησαν οι φετινές δεκαήμερες εκδηλώσεις της Αποκριάς του Δήμου Βόλου, το αναλυτικό πρόγραμμα των οποίων ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολος Φοινικόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη και την πολιτική εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων στις εκδηλώσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Βασική φιλοσοφία των εκδηλώσεων η σύνδεσή τους με την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και η αναβίωση εθίμων που θα ξαναζωντανεύουν μέσα από παρέες και μουσικές αλλοτινές εποχές και οικείες ανθρώπινες συμπεριφορές, που στις μέρες μας, εποχή παθητικοποίησης και αποξένωσης, φαίνεται ότι έχουν περάσει, δυστυχώς, ανεπιστρεπτί. Δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν φυσικά οι εκδηλώσεις για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Οι κ.κ. Βούλγαρης και Φοινικόπουλος μίλησαν για το τρίπτυχο «Νέα Δημοτική Αρχή – Νέα Αντίληψη – Νέα Οργάνωση» στις φετινές εκδηλώσεις και αν κρίνουμε από τον πλουραλισμό των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκαν, φαίνεται πως τουλάχιστον τη φετινή χρονιά ο προγραμματισμός, η συνεργασία και οι ιδέες για δρώμενα και ευχάριστες εκπλήξεις ήταν τα στοιχεία πάνω στα οποία δούλεψαν μεθοδικά οι διοργανωτές. Αν κάποιος πάντως μπορούσε να συμπυκνώσει σε τρεις λέξεις το φετινό Καρναβάλι του Βόλου, μάλλον θα έγραφε «επιστροφή στις ρίζες». Δεν θέλουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φοινικόπουλος, να αποδυθούμε σε κακέκτυπες εκδηλώσεις άλλων περιοχών ή χωρών. Δεν θέλουμε τις… μουτσούνες με τις κόκκινες μύτες και τις τσιγγάνες με τα σκουλαρίκια, τα άρματα και τις… μουλάτες που χορεύουν σάμπα, και τους παθητικούς θεατές λίγες ώρες αργότερα να… σεκλετίζονται στα σκυλάδικα, σχολίασε με προφανή χαλαρή διάθεση, ένεκα και του κλίματος των ημερών, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε μία παθητική μαζικοποίηση και σε μια… πλαστική διασκέδαση, συνέχισε. Πάμε «κόντρα» στο ρεύμα. Είναι δύσκολο, είπε, και το γνωρίζουμε. Αυτό όμως είναι το ενδιαφέρον στοιχείο των φετινών. Οτι δηλαδή τολμούμε να δώσουμε στον κόσμο εκδηλώσεις που θα προσδιορίζουν εικαστικά και μουσικά την πλούσια ιστορική παράδοση της πόλης μας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φοινικόπουλος, ο Βόλος είναι μία πόλη της θάλασσας. Η παραλία είναι η αποτύπωση του ανθρώπινου μέτρου. Οι φανοστάτες της οδού Αργοναυτών, ένα από τα παλαιότερα σημεία αστικού εξοπλισμού της νεότερης πόλης και φυσικά η Αργώ και οι Μεσογειακοί που έρχονται να δέσουν αρμονικά το Χθες και το Σήμερα της Ιστορίας του Βόλου. Πάνω σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο κινείται σημειολογικά, πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, και η εικαστική παρέμβαση του Κ. Κομνηνού, ενός αξιόλογου καλλιτέχνη από την περιοχή μας, που είναι καθηγητής στο ΔΙΕΚ και που με τις πολύχρωμες κορδέλες που έχει «ντύσει» από την περασμένη Τετάρτη την παραλία (από Κ. Καρτάλη μέχρι το κτίριο Παπαστράτου) θέλει να «δέσει» όλα τα παραπάνω. Την Αργώ, τη Μεσόγειο, την παραλία, τους παραδοσιακούς φανοστάτες της. Κορδέλες σε πλάγιες γραμμές, που εναλλάσσονται διαρκώς πάνω – κάτω, σαν τον αέναο κυματισμό της θάλασσας, και που στην ευθεία τους παρέχουν από μακριά στον επισκέπτη που μπαίνει στην πόλη την αίσθηση ενός πλοίου που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Ταξίδι, ενώ ο επισκέπτης της παραλίας βλέπει ένα τεράστιο Μ, που ήταν, όπως είπε ο κ. Φοινικόπουλος, το πρώτο διακοσμητικό σχέδιο που βρέθηκε στη γεωμετρική εποχή, την περίοδο της Μυκηναϊκής Ιωλκού, περίοδο που ναυπηγήθηκε η Αργώ. Μάλιστα ο κ. Φοινικόπουλος προανήγγειλε και τον δίδυμο θεματικό άξονα στον οποίο θα κινηθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του 2009, που θα είναι επίσης συνδεδεμένες με την τοπική ιστορία.. Θεόφιλος – Ντε Κίρικο.
Στον αντίποδα, στον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, την οδό Ερμού, όπου επίσης προγραμματίζονται δρώμενα, θα υπάρξει μία δεύτερη εικαστική παρέμβαση, μία υπαίθρια καλλιτεχνική εκδήλωση, ένα γαϊτανάκι, με τον ζωοδότη Ηλιο, ως βασική προϋπόθεση για τη Δημιουργία και για την παραγωγή Πλούτου. Ένας ήλιος, που «δένει» πάνω στα τελάρα με τον αποκριάτικο διάκοσμο και που θα αναδεικνύεται καλύτερα με το νυκτερινό φωτισμό της πόλης. Ανάλογος αποκριάτικος διάκοσμος υπάρχει και σε σημαντικά κτίρια της πόλης, όπως το Δημαρχείο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το κτίριο Παπαστράτου κ.α., ενώ οι διοργανωτές μετέτρεψαν αποκριάτικα καπέλα από πιερότους, παλιά δέντρα που περισυνελέγησαν από την περίοδο των Χριστουγέννων
Στο περιθώριο των επίσημων εκδηλώσεων οι διοργανωτές αποφάσισαν να επαναφέρουν στις μνήμες των σημερινών Βολιωτών το κλίμα εορτασμού της Αποκριάς τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, με «μπούκες» από μουσικούς που θα γυρίζουν τα βράδια στα καπηλειά της πόλης και θα συντροφεύουν μελωδικά με παλιές και αξέχαστες ελληνικές λαϊκές επιτυχίες τις παρέες των Βολιωτών και των επισκεπτών που θα βρεθούν τις μέρες της Αποκριάς στο Βόλο.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

ΩΡΑ 20:00 ΛΟΥΚΑΝΤΑ: ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ
Ευθύνη διοργάνωσης ΔΟΥΚ Δήμου Βόλου.
Γενική είσοδος € 7 (Συμπεριλαμβάνεται το φαγητό. Το κρασί προσφορά σε ειδικές τιμές).

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

ΩΡΑ 21:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ: ΒΡΑΔΙΑ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝ ΧΟΡΟΥΣ
Η παράσταση διοργανώνεται με την ευθύνη του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος» και είναι αφιερωμένη στο κλίμα του Καρναβαλιού. Μετά την επιτυχία των μεγάλων χορευτικών παραστάσεων που διοργανώθηκαν από τον ΚΟΔΒ μέσα στο 2007, το χειροκρότημα του κοινού καλεί και πάλι στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου τις χορεύτριες και τους χορευτές των Σχολών Χορού του Βόλου. Και αυτή τη φορά με καινούργιες χορογραφίες και μεγαλύτερη όρεξη, οι δάσκαλοι και οι μαθητές ξεδιπλώνουν το πλούσιο ταλέντο τους με εκπληκτικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουν επάξια μια μακρά παράδοση της πόλης, αφού στο Βόλο ο χορός «έχει τη δική του ιστορία». Από το 1920, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι Σχολές Χορού στο Βόλο, στις αίθουσές τους εκπαιδεύτηκαν πολλοί νέοι και νέες στη μαγεία του Χορού, ακολουθώντας τα βήματα της πιο ερωτικής έκφρασης των Τεχνών. Οι θεατές της παράστασης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα, που θα εκπέμπει αρμονία και χάρη, πλαστικότητα και εκρηκτικότητα, σε πρωτότυπες χορογραφίες από Ευρώπη και Αμερική. Συμμετέχουν οι Σχολές Χορού:
Dance Academy – υπεύθυνη Δέσποινα Ακρίβου (Γιώργος Λιδάκης, Γεράσιμος Κωστέλος, Τέλης Κατσιούλας, Άννα Βαθιά, Αναστασία Μαϊδανοπούλου, Άννα Κίτσιου, Χριστίνα Χατζημπύρου, Λία Μπρίκα, Κασσιανή Θεοδωρούδη)
Chorus Line – Υπεύθυνη Βάσω Τηκιοπούλου (Γιώργος Καρανικολόπουλος, Λίτσα Ραμπαούνη και οι Los tangoueros de Volos Ειρήνη Παπαευσταθίου και Αποστόλης Ρηγάκης)
Dance Studio – Υπεύθυνη Νίκι Κρίτσλοου (Μαριλένα Παύλου, Βίκυ Μπούρα, Λίλη Βογιατζάκη, Νάντια Τσαβδάρα, Γιώτα Μοντανάρη, Μαρία Σακελαροπούλου, Ντοριάν Τάφα, Μαρία Κούρδη, Νικολέτα Ντέμκα, Βίκυ Μπιλιούρη, Ελίζα Μαντέ, Μαρία Κανέλη, Νένα Τσιαμάγκα και η Νίκι Κρίτσλοου).
Σχολή Χορού του Διαύλου – Υπεύθυνος Αντώνης Στάμος (Αντώνης Στάμος, Ναυσικά Κουντουρά, Νικολέτα Δεφαράνα, Ελένη Γλύνη, Φούλη Περδίκη, Αναστασία Ζαρκογιάννη, Ελένη Μπέκα, Ανδρέας Κάβουρας, Κώστας Ιωάννου, Γιάννης Ρήγας)
Τα χορευτικά ζευγάρια: Αμαλία Καραλανίδου – Γιώργος Καραλόπουλος και Ελένη Λιζάρδου – Κώστας Χριστοδούλου.
Η εκδήλωση, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Στο τέλος της παράστασης περιμένει το κοινό μια ευχάριστη έκπληξη: Ο χορός συνεχίζεται στο Φουγιέ του Θεάτρου με ένα αποκριάτικο πάρτι, όπου οι χορευτές και τα μέλη των χορευτικών ομάδων χορεύουν με τους θεατές σε δυνατούς λάτιν ρυθμούς!
Γενική είσοδος € 5

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

ΩΡΑ 11:00 ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ: ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ –ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Η Μεγάλη Αποκριάτικη Γιορτή για τους μικρούς μας φίλους διοργανώνεται με την ευθύνη του Οργανισμού Κέντρου Παιδιού του Δήμου Βόλου. Το συγκρότημα «Δελφινάκια» έρχεται ειδικά από την Αθήνα για το παιδικό πάρτι-μασκέ: Ξυλοπόδαροι, κλόουν, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί και εμψυχωτές περιμένουν τα παιδιά στην είδοδο του Εκθεσιακού Κέντρου του Δήμου Βόλου (στην οδό Αθηνών), να τους μοιράσουν σερπαντίνες, σοκολάτες και γάλα, να και να περάσουν μαζί ένα αξέχαστο τρίωρο, γεμάτο παιχνίδι, τραγούδι, χορό, διαγωνισμούς με δώρα για όλους και πολλές εκπλήξεις.
Είσοδος δωρεάν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

ΩΡΑ 21:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΕΤΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου