ΤΟΠΙΚΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ: Στο κόκκινο η ρύπανση και τα καρδιολογικά

νοσοκομειο-βολου-στο-κόκκινο-η-ρύπανσ-851206

Χωρίς κενό κρεβάτι έμεινε την περασμένη Τετάρτη, οπότε οι δείκτες της αέριας ρύπανσης χτύπησαν «κόκκινο», η Στεφανιαία Μονάδα και η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

Αντιμέτωποι με τεράστια έξαρση περιστατικών από οξέα σύνδρομα στεφανιαίας βρέθηκαν οι καρδιολόγοι του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Ανησυχώ, γιατί εφημέρευα εκείνη την ημέρα και δεν είχα κρεβάτι. Ο αριθμός των εισαγωγών ήταν τρομερός…» είναι η εικόνα στο Αχιλλοπούλειο, που μετέφερε με δηλώσεις του ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Βόλου Αλ. Δούρας.
Ο ιατρικός κόσμος στη Μαγνησία δεν κρούει απλά «καμπανάκι» κινδύνου για τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία. Η αύξηση των παθήσεων που σχετίζονται άμεσα με τις υψηλές συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, επιβεβαιώνουν πολύ συχνά πλέον τις ανησυχίες τους.
Για πολλοστή φορά στο μεταξύ επισημαίνεται ότι τα μικροσωματίδια ενοχοποιούνται για την αύξηση των περιστατικών βρογχίτιδας με εξάρσεις άσθματος σε ενήλικες και κυρίως παιδιά. «Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε πλέον μια χρόνια κατάσταση, ένα χρόνιο νόσημα της περιοχής μας….», δήλωσε ο παθολόγος Ν. Ζαρκάδας.

Εψαχναν κρεβάτι
Στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε το αδιαχώρητο εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών. Ενδεικτική είναι η περιγραφή του γιατρού της Καρδιολογικής Κλινικής Αλ. Δούρα για την κατάσταση που επικρατούσε την περασμένη Τετάρτη, οπότε και εφημέρευε. «Γέμισε η Μονάδα, γέμισε η Καρδιολογική Κλινική. Δεν είχα ούτε ένα κρεβάτι από οξέα σύνδρομα στεφανιαίας. Και δεν μπορώ να πω ότι ήταν τυχαίο…»
Σύμφωνα με τον κ. Δούρα η τεκμηρίωση της συσχέτισης των αυξημένων καρδιακών περιστατικών με τις αυξημένες τιμές των επικίνδυνων σωματιδίων θα προκύψει από ανάλυση, όμως πρόκειται για συνάρτηση με όσα είναι γνωστά από τη βιβλιογραφία ότι η απότομη αύξηση των συγκεκριμένων ρύπων των σωματιδίων συνδυάζεται με την αύξηση των στεφανιαίων συμβάντων.
Ο γιατρός της Καρδιολογικής μετέφερε μάλιστα επιστημονικά δεδομένα της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εκπροσώπους της οποίας πρόσφατα είχε συνάντηση. Τα δεδομένα, όπως είπε, καταδεικνύουν αύξηση της τάξης του 5-7% των εμφραγμάτων αναλογικά, καθώς και αύξηση των αιφνιδίων θανάτων στις περιπτώσεις της απότομης έξαρσης των ρύπων τύπου σωματιδίων.
«Δεν θα πρέπει να κολλάμε στο γράμμα του νόμου, διότι τότε απλώς μάς εξυπηρετεί να μην λαμβάνουμε μέτρα. Το συνεχές άλλοθι ότι η περιοχή μας έχει υγρασία και δεν έχει ρεύματα αέρα έχει κουράσει. Μα η πολιτική που θα ακολουθήσουν δεν είναι γενικόλογη, αλλά τι μέτρα θα ληφθούν στην συγκεκριμένη περιοχή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τη μείωση των ρύπων», ανέφερε.
Ο κ. Δούρας πρόσθεσε ότι τα «μηχανήματα μέτρησης πρέπει να τοποθετηθούν εκεί που ξέρουμε ότι προέρχεται η ρύπανση. Η συζήτηση έχει γίνει κουραστική για το ποιος είναι ο ρυπαντής. Ε, λοιπόν, σύμφωνα με όλη τη βιβλιογραφία, σε μια πόλη με δύο βιομηχανίες, δεν θα ψάχνεις να βρεις «ψύλλους στα άχυρα». Αρκετά ρίξαμε το «μπαλάκι» ο ένας στον άλλο. Μένουμε σε έναν πόλεμο δηλώσεων και εγγράφων».

Περιστατικά βροχίτιδας
Ο γνωστός παθολόγος και δημοτικός σύμβουλος Βόλου Ν. Ζαρκάδας από την πλευρά του επανέλαβε ότι «από την ατμοσφαιρική ρύπανση και ειδικά από τα μικροσωματίδια δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία, με αυξημένη επίπτωση νοσημάτων του αναπνευστικού. Το θέμα όμως πλέον δεν είναι να μιλάμε για τις επιπτώσεις στην υγεία, που είναι δεδομένες, αλλά επιτέλους να δούμε τι ακριβώς φταίει και τι μέτρα θα ληφθούν. «Ήμουνα νιος και γέρασα» να ακούω στην περιοχή μας για την αερορύπανση και δυστυχώς ακόμη να βρισκόμαστε σε αρχικά στάδια».
Ο κ. Ζαρκάδας υπογράμμισε ότι τα στατιστικά στοιχεία του 2007, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, «έδειξαν ότι δεν βρισκόμαστε απλώς στο «και πέντε», αλλά έχουμε ξεπεράσει όλα τα όρια. Το θέμα είναι τι κάνουμε. Και στο σημείο αυτό όλοι μας πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν κάνουμε τίποτε. Το αν φταίει το ΥΠΕΧΩΔΕ με αφήνει αδιάφορο, διότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ζει στο Βόλο. Το θέμα είναι τι κάνουμε όλοι οι φορείς της περιοχής».
Οι συζητήσεις γίνονται, όταν η κατάσταση βρίσκεται σε οξεία φάση, ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας και περιέγραψε με ιατρικούς όρους την κατάσταση που επικρατεί: «Είναι σαν να έχω ένα χρόνιο πρόβλημα και το αφήνω να έρπει. Κατά περιόδους κάνει κάποιες παροξύνσεις, τις κουβεντιάζω λίγο περισσότερο γιατί πανικοβάλλομαι και πάλι επανέρχομαι στην ίδια χρόνια κατάσταση…»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου