ΤΟΠΙΚΑ

Κάθε μέρα και χειρότερα

κάθε-μέρα-και-χειρότερα-851206

Η ακρίβεια καλπάζει, εξατμίζοντας καθημερινά τα εισοδήματα των μεσαίων και φτωχών τάξεων. Δεν αμφισβητεί πλέον κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πανάκριβη. Ακόμα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το παραδεχτεί, λαμβάνοντας τα γνωστά πλέον 41 μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου, που απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Η νέα παράμετρος που προστίθεται στο μέτωπο της ακρίβειας είναι η εκτίναξη της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Οι νέες τιμές του πετρελαίου βεβαίως δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στην αλυσίδα της παραγωγής και της κατανάλωσης. Από τις προηγούμενες όμως αυξήσεις του μαύρου χρυσού τα ελληνικά νοικοκυριά αναστέναξαν κυριολεκτικά φέτος μόνο και μόνο για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες θέρμανσης. Αυξημένες κατά 40% συντέλεσαν στην κατακόρυφη μείωση του πενιχρού οικογενειακού εισοδήματος.
Πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες η βιομηχανία τροφίμων, οι μεταφορές και γενικότερα οι υπηρεσίες θα περάσουν στην κατανάλωση την πρώτη φάση των αυξήσεων. Βέβαια θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις, αφού η τιμή του πετρελαίου επηρεάζει τα πάντα.
Το εξοργιστικό για την Ελλάδα είναι ότι η κάθε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου περνάει αμέσως στην κατανάλωση, ενώ η όποια υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού αντί να περνάει στην κατανάλωση περνάει στη… λήθη. Έτσι μονίμως ο καταναλωτής καλείται να αντιμετωπίσει το τέρας των αυξήσεων και ποτέ να απολαύσει την ικανοποίηση των μειώσεων στις τιμές. Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς από την ομάδα των 15 παλαιότερων ευρωπαϊκών χωρών μελών. Τώρα πια το φαινόμενο συμβαίνει συνεχώς για μια 15ετία. Πόσο θ΄ αντέξουμε;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου