ΤΟΠΙΚΑ

Οταν αυτοί αλωνίζουν, εμείς τι κάνουμε;

οταν-αυτοί-αλωνίζουν-εμείς-τι-κάνουμε-851206

Για να κερδίσεις μια υπόθεση πρέπει να την πιστεύεις. Και να πείθεις τους άλλους για το ότι την πιστεύεις. Να μην αφήνεις περιθώρια για αμφιβολίες.
Δυστυχώς, στο χειρισμό του σκοπιανού, κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών μας και συνεχείς αλλαγές τακτικής για να δείξουμε στους άλλους ότι δεν πολυεννοούσαμε ούτε όσα εκπορεύθηκαν άλλοτε από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ούτε όσα βροντοφωνήθηκαν από το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στον τόπο μας.
Ακριβώς γι’ αυτό, τούτη την ώρα, έπρεπε να δουλεύει στο φουλ η διπλωματία μας. Δείτε όμως τι κάνουν οι άλλοι και τι εμείς.
Ο πρόεδρός τους επισκέπτεται την έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Και αποσπά μια δήλωση του οιωνεί υπερυπουργού Εξωτερικών και Άμυνας της Ένωσης κ. Σολάνα, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον μας: «Δεν μου αρέσουν τα βέτο».
Ο πρωθυπουργός τους είχε προηγηθεί στις Βρυξέλλες και τώρα επισκέπτεται διάφορες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με προτίμηση τις πρώην ανατολικές που έχουν αναδειχθεί στα πιο πιστά «σκυλάκια» της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών τους δίνει τη μια συνέντευξη μετά την άλλη.
Ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας –που ως διατελέσας υπουργός Εξωτερικών και έχει χειρισθεί και γνωρίζει άριστα το θέμα- ούτε τον πρωθυπουργό μας είδαμε να αποδύονται σε κάποια ανάλογη εκστρατεία.
Μπήκα και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών να δω πως εξελίσσεται το ανάλογο πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας του διπλωματικού μας μηχανισμού. Αλλά πλην της επίσκεψης του υφυπουργού κ. Κασσίμη στη Γερμανία… πέρα βρέχει.
Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη ασχολείται με τις διμερείς σχέσεις μας με Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία. Που βεβαίως και πρέπει να τις καλλιεργήσουμε. Μόνο που τούτη την ώρα άλλη φωτιά έχουμε στα μπατζάκια μας.
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Βαληνάκης ασχολείται με διεθνή φόρουμ, οικονομικού κυρίως ενδιαφέροντος. Αλλά από τις επαφές που κάνει εκεί δεν ακούσαμε καμιά δήλωση κατανόησης των ελληνικών θέσεων. Όσο για τον υφυπουργό κ. Δούκα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Βέβαια εμείς έχουμε το όπλο του βέτο. Αλλά για να περάσει αυτό το ισχυρό μέσο χωρίς να μείνουμε μόνοι απέναντι σε όσους συντάσσονται με τον κ. Σολάνα, πρέπει να πείσουμε πολιτικά, πριν από την χρήση του, όσο περισσότερους γίνεται.
Αν εσείς είστε ικανοποιημένοι από την κινητοποίησή σας, προφανώς την κάνετε πολύ διακριτικά, ώστε δεν την καταλαβαίνω.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου