ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση τζίρου στο 30% στις θερινές εκπτώσεις

μείωση-τζίρου-στο-30-στις-θερινές-εκπτώσ-691110

Η περίοδος των θερινών τακτικών εκπτώσεων τελικά δεν εξελίχθηκε σε «προπομπό» σταθεροποίησης της μειούμενης κατανάλωσης στην αγορά του Βόλου. Μετά από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, προκύπτει ότι στο Βόλο, η πτώση του τζίρου κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων έφτασε το 30%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, οι καλοκαιρινές πωλήσειςτων καταστημάτων και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, αλλά με ελάχιστα μικρότερο ποσοστό μείωσης. Πιο συγκεκριμένα, η εικόνα της κίνησης της καλοκαιρινής αγοράς και των εκπτώσεων δεν ήταν ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Από την έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου διακρίνονται τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ή «ταχύτητες» κατανάλωσης σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στην πρώτη, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καταγράφεται μια σταθερή μείωση της τάξεως του 15 – 20%. Στη δεύτερη στην ηπειρωτική χώρα, μια μέση μείωση 25 – 35%. Ενώ στις παραμεθόριες ακριτικές περιοχές μια καταλυτική και μεγάλη μείωση 40 – 60%. Οριακή μείωση 5 – 10% παρατηρήθηκε στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές και σαφής σταθεροποίηση του τζίρου στα περυσινά επίπεδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Σήμερα ο εμπορικός κόσμος εν όψει του χειμώνα ελπίζει σε ένα «φρένο» της πτώσης του, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών τριετίας σε ένδυση και υπόδηση από 28 – 37%.

Οπως αναφέρει η ΕΣΕΕ,η εξέλιξη του επιπέδου των τιμών στην αγορά, μέχρι σήμερα, δεν ικανοποιεί κανέναν, αφού επιδίωξη κάθε μικρομεσαίου εμπόρου είναι η φθηνή τιμή αγοράς και η φθηνότερη τιμή πώλησης.

Διευκρινίζοντας ότι την τελευταία τριετία οι τιμές τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης δείχνουν «ακαμψία», η οποία οφείλεται αφενός στην απροθυμία των μεγάλων και αφετέρου στην αδυναμία των μικρών εμπόρων.

«Κάποιοι που μπορούν να μειώσουν τις τιμές δε θέλουν και κάποιοι που δεν μπορούν αναγκάζονται να το κάνουν, καταλήγοντας όμως στο ίδιο λάθος και τη στρέβλωση των τιμών στην αγορά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν παράγοντες που το ελληνικό εμπόριο δεν μπορεί να ελέγξει στη διαμόρφωση των τιμών, αλλά και ενέργειες που δεν έκανε με το σωστό τρόπο, στο σωστό χρόνο. Όλοι αργήσαμε να αντιδράσουμε στην ακρίβεια. Από το 2010 και μετά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τις εξελίξεις πριν φτάσουμε σε μείωση του εισοδήματος κατά 26%, σε μείωση της κατανάλωσης κατά 27%, του ΑΕΠ κατά 23% και αντίστοιχα να μην επιτρέψουμε την ακρίβεια στα τρόφιμα να διατηρηθεί με αυξήσεις τριετίας 3%», αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου