ΤΟΠΙΚΑ

Απορρίπτουν τις πέντε προτάσεις τα Σκόπια

απορρίπτουν-τις-πέντε-προτάσεις-τα-σκ-851206

«Ακαμπτη στάση» θα τηρήσει η Π.Γ.Δ.Μ. στη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, γράφει ο χθεσινός Τύπος των Σκοπίων.
Η Π.Γ.Δ.Μ., σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ντνέβνικ» και «Ουτρίνσκι Βέσνικ», θα απορρίψει όλες τις εναλλακτικές ονομασίες που περιέχονται στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, ακόμη και τις δύο ονομασίες (“Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας”), τις οποίες αρχικά είχε αποδεχτεί ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και θα εμμείνει στην πάγια θέση της περί «διπλής ονομασίας».
Η «Ουτρίνσκι Βέσνικ», της οποίας το πρωτοσέλιδο σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο «Τα Σκόπια θα απορρίψουν όλες τις ονομασίες που εισηγείται ο Νίμιτς», αναφέρει ότι η ηγεσία της Π.Γ.Δ.Μ. δεν θέλει η χώρα να καταστεί ούτε «ανεξάρτητη», ούτε «δημοκρατική», παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές προτάσεις του κ. Νίμιτς, στις αρχικές τοποθετήσεις της ηγεσίας της Π.Γ.Δ.Μ. αλλά και της κοινής γνώμης, αξιολογήθηκαν ως οι μόνες αποδεκτές για τη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός για την εκκρεμότητα της ονομασίας.
Κατά το δημοσίευμα, η ηγεσία της Π.Γ.Δ.Μ. δεν είναι έτοιμη να αποποιηθεί ούτε τη νέα ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ ο κ. Ντιμιτρόφ θα προβεί και σε άλλες απορρίψεις των εισηγήσεων του κ. Νίμιτς, παρ όλο που σε γενικές γραμμές θα διαβιβάσει τη θέση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και να συνομιλεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προφανώς κυριάρχησε η εκτίμηση ότι η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς είναι περισσότερο ευνοϊκή για την Ελλάδα παρά για την Π.Γ.Δ.Μ. και δεν λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες των Σκοπίων. Ωστόσο, τα επίσημα Σκόπια θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να απορρίψουν ευθύς εξαρχής την πρόταση αυτή του μεσολαβητή του ΟΗΕ, διότι στην περίπτωση αυτή θα εκμηδένιζαν και τις λιγοστές πιθανότητες που έχουν για να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, στο Βουκουρέστι.
Η απόφαση αυτή, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ερμηνεύεται ως άρνηση της ηγεσίας της χώρας να αναλάβει ρίσκο. Παρά το γεγονός ότι η Π.Γ.Δ.Μ. θέλει να συνεχισθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης, δεν είναι σίγουρο, έπειτα από τόσες απορρίψεις, ότι θα υπάρξει πλέον χώρος για διαπραγματεύσεις.
Σε σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ», που φέρει τον τίτλο «Ο Νίμιτς λαμβάνει σκληρή απάντηση από τα Σκόπια- Η Μακεδονία δεν παραιτείται ούτε από την ονομασία ούτε από τον Μέγα Αλέξανδρο».
Κατά το δημοσίευμα, οι ανωτέρω πηγές ισχυρίσθηκαν ότι το γεγονός πως η Π.Γ.Δ.Μ. αποφάσισε να μην προχωρήσει ούτε καν στην αλλαγή της ονομασίας «Μέγας Αλέξανδρος» του αεροδρομίου των Σκοπίων, οδηγεί τους διπλωμάτες στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό βέτο στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι πρέπει να θεωρείται απολύτως σίγουρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου