ΤΟΠΙΚΑ

Κανένας δεν συγκινείται;

κανένας-δεν-συγκινείται-851206

Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο 48ωρο στο Βόλο με την ατμοσφαιρική ρύπανση δεν έχει προηγούμενο. Οι τιμές μικροσωματιδίων που καταγράφονται είναι πρωτοφανείς. Γιατροί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες δείχνουν τρόμο για τις εξελίξεις. Εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία, αλλά δυστυχώς δεν είναι οι αρμόδιοι για να κάνουν κάτι. Παρά το γεγονός ότι καταγράφονται τιμές 8 φορές πάνω από τις τιμές που έχουν θεσπίσει η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία, δεν ακούσαμε ούτε μια δήλωση αρμοδίου για το θέμα.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος παράγοντας ευθύνεται για την εκτίναξη τιμών των φονικών μικροσωματιδίων. Δεν αποκλείεται να πρόκειται και για συνδυασμό παραμέτρων, καιρικές συνθήκες, κυκλοφορία οχημάτων, καυστήρες, φορτοεκφορτώσεις στο λιμάνι και τοπικές βιομηχανίες. Βλέπετε σ΄ αυτό το θέμα η τοπική κοινωνία βαδίζει στα τυφλά. Παρά τις μακροχρόνιες συζητήσεις και ανησυχίες που εκφράζονται από κάθε πλευρά, δεν έγινε εφικτό να υπάρξει μέχρι σήμερα μία μελέτη που θα προσδιορίζει ακριβώς το μερίδιο ευθύνης του κάθε παράγοντα στη δημιουργία του επικίνδυνου φαινομένου.
Οι ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τοπική κοινωνία και κυρίως για τη δημόσια υγεία. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν, αρμόδιο ή μη, ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και τα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας τα μικροσωματίδια αποτελούν σοβαρό παράγοντα καρκινογενέσεων του αναπνευστικού συστήματος. Είναι αυτές υποθέσεις που μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία με ελαφρότητα και αδιαφορία;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου