ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντάνεψε το παλιό παντοπωλείο

ζωντάνεψε-το-παλιό-παντοπωλείο-692485

Τεκμήρια μιας άλλης εποχής ζωντανεύουν με τρόπο θαυμαστό στο παλιό παντοπωλείο της Ανω Γατζέας, το οποίο λειτουργεί πλέον ως Μουσείο αφίσας, φιλοξενώντας παλιά αντικείμενα και διαφημιστικές αφίσες διαφόρων προϊόντων, που δεν υφίστανται πλέον.

Το παντοπωλείο του Γιάννη Παπαδόπουλου «Η νέα αγορά» λειτούργησε αδιάλειπτα από το 1920 έως το 1971, για να αποτελέσει συν τω χρόνω, μια καινούργια πρόταση πολιτισμού. Ο εξοπλισμός του παντοπωλείου, όπως παλιές ζυγαριές, παγοθήκες, ξύλινες προθήκες και κασέλες, κάθε λογής κουτιά και συσκευασίες προϊόντων, αλλά και πολλές σπάνιες διαφημιστικές αφίσες, παρέμειναν ακέραια στη θέση τους, για να ξυπνούν νοσταλγικές μνήμες στους παλαιότερους και να «αφηγούνται» σελίδες της νεότερης ιστορίας, στους μεταγενέστερους.

Ο νέος ιδιοκτήτης του χώρου, Γιώργος Παπαδόπουλος, με τη συνδρομή φίλων, άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην τοπική ιστορία, ανακαινίζοντας το χώρο, προκειμένου να αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού και γνώσης. Δεκάδες αυθεντικά παλιά αντικείμενα κοσμούν σε περίοπτη θέση του Μουσείο αφίσας, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη. Το παλιό παντοπωλείο βρίσκεται κοντά στο Σταθμό της Ανω Γατζέας και σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού.

«Από την πλευρά μας, συνδράμαμε στην ανάδειξη του χώρου, με την βοήθεια του ιδιοκτήτη και τον εντάξαμε στο φεστιβάλ αφήγησης και παραμυθιών, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστός στον κόσμο», αναφέρει ο Δημήτρης Ραμματάς, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος».

Οι σπάνιες διαφημιστικές αφίσες διαφόρων προϊόντων που βρέθηκαν στον παραπάνω χώρο, ανατυπώθηκαν με την συνδρομή του Τάκη Ζήγρα, μέλος του Συλλόγου και έχουν τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση, δημιουργώντας νοσταλγικά συναισθήματα στους επισκέπτες.

Οι πολύτιμες μνήμες του παρελθόντος κατέχουν, παράλληλα, περίοπτη θέση στη συλλεκτική αφίσα που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Κένταυρος», σε συνεργασία με το Μουσείο Αφίσας και αφορμή την συμπλήρωση 110 χρόνων από το τελευταίο σφύριγμα του «Μουντζούρη». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι απότοκο του φετινού φεστιβάλ αφήγησης που είχε ως επίκεντρο το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου και διοργανώθηκε κατόπιν συνεργασίας του Συλλόγου «Κένταυρος» με το Μουσείο Ελιάς και το Μουσείο Αφίσας, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η εντυπωσιακή συλλεκτική αφίσα διατίθεται προς πώληση στους φίλους του πολιτισμού, με στόχο την ενίσχυση των δράσεων και των στόχων του «Κενταύρου», που επεκτείνονται στο πολιτιστικό, το φυσιολατρικό και το κοινωνικό πεδίο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τη συλλεκτική αφίσα, επικοινωνώντας με τον κ. Ραματά στο τηλέφωνο 6975023652 και τον κ. Παπαδόπουλο, στο τηλέφωνο 6945797608.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου