ΤΟΠΙΚΑ

Οι ελαιοχρωματισμοί στα σχολεία

οι-ελαιοχρωματισμοί-στα-σχολεία-692552

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου Απ. Νάνος, Κ. Νίκου, Απ. Ριζόπουλος και Μανθ. Κοντάκης κατέθεσαν επερώτηση αναφορικά με το γεγονός ότι πολλά διδακτήρια του Βόλου δεν έχουν ελαιοχρωματιστεί λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο κείμενο της επερώτησης των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου, επισημαίνονται, εκτός των άλλων και τα εξής:

«Για ακόμη μια φορά η ανατολή της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τους χώρους μάθησης στην προσχολική αγωγή, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο ακατάλληλους να φιλοξενήσουν τους μαθητές μας, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνους, είτε αυτό αφορά τις συνθήκες υγιεινής είτε τα ζητήματα ασφάλειας.

Η δημοτική αρχή Βόλου φέρει μεγάλες ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση. Παρά τις μεγάλες ανάγκες συντήρησης και ελαιοχρωματισμού δεκάδων σχολικών μονάδων, οι ελλείψεις σε προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία (π.χ. έχει μόνο τρεις ελαιοχρωματιστές), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σ’ αυτήν, και η έλλειψη υλικών, λόγω μη έγκαιρης προμήθειας τους, έχει ως συνέπεια πολλά διδακτήρια να μην έχουν ελαιοχρωματιστεί, να μην έχουν επιδιορθωθεί οι μονώσεις και άλλες βλάβες στους χώρους υγιεινής και στους αύλειους χώρους που κρύβουν παγίδες τραυματισμού για τους μαθητές.

Η πολιτική στήριξης, με αγορά υλικών ελαιοχρωματισμού από τις σχολικές επιτροπές, της εθελοντικής προσφοράς γονιών και εκπαιδευτικών, που αγωνιούν για τις συνθήκες υγιεινής παραμονής των παιδιών τους στα σχολικά κτίρια και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον ελαιοχρωματισμό τους, δεν αναδεικνύουν τη δήθεν ευαισθησία της δημοτικής αρχής. Αντίθετα προδίδουν τη συνειδητή πολιτική επιλογή της να καταργηθούν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και να αντικατασταθούν, όπως ορίζει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε., που στηρίζει και υλοποιεί στην τοπική διοίκηση, με τον εθελοντισμό και φιλανθρωπία. Καταστρατηγούν και μ’ αυτό τον τρόπο το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, που τσακίζονται τα μορφωτικά και εργασιακά τους δικαιώματα (όπως και με το νομοσχέδιο για το «νέο λύκειο») να έχουν τουλάχιστον ευπρεπισμένους και ασφαλείς χώρους μάθησης.

Επερωτάται η δημοτική αρχή, καταλήγει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραδώσει τα σχολικά κτίρια, με την έναρξη των μαθημάτων, έτσι ώστε να πληρούν έστω κατ’ ελάχιστο τις βασικές προϋποθέσεις για την υγιεινή και ασφαλή παραμονή των μαθητών σ’ αυτά, με την ολοκλήρωση των απαραίτητων συντηρήσεων και ελαιοχρωματισμών.
  • Τι πρωτοβουλίες θα αναπτύξει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους όσο και με την πρόσληψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου