ΤΟΠΙΚΑ

ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Πνίγεται ο Βόλος από τα αιωρούμενα

αερια-ρυπανση-πνίγεται-ο-βόλος-από-τα-α-851206

Τα αιωρούμενα σωματίδια “βομβάρδισαν” κυριολεκτικά το Βόλο τις δύο τελευταίες μέρες. Νέο ρεκόρ αέριας ρύπανσης από το Νοέμβριο του 2006.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Σταθμός Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανολόγων Βιομηχανίας) στο Πεδίο του Αρεως χθες το πρωί στις 8.25 π.μ. τα PM10 καταγράφουν μέγιστη τιμή στα 409 mgr!!! με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 50!
Την Τετάρτη αντίστοιχα στις 9 το πρωί καταγράφηκε μέγιστη τιμή στα 270 mgr, τιμή επίσης πολύ αυξημένη και ενδεικτική του προβλήματος που υπάρχει.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 22 Νοεμβρίου του 2006.
Η κατάσταση φαίνεται ότι εξομαλύνθηκε προς το απόγευμα χθες, αφού στις 4.40 μ.μ. ο Σταθμός καταγράφει ελάχιστη τιμή 35mgr, χωρίς ωστόσο αυτό να ανακουφίζει κανένα, γνωρίζοντας μάλιστα και τις δυσμενείς συνέπειες που προκαλεί η εισπνοή αυτής της αέριας ρύπανσης.
Η έξαρση του φαινομένου αυτές τις δύο μέρες επιβεβαιώνεται και από τις διαμαρτυρίες αρκετών Βολιωτών, που ένιωσαν δυσφορία, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πληθαίνουν οι διαπιστώσεις ειδικών επιστημόνων για αύξηση πνευμονοπαθειών και λευχαιμίας, ιδιαίτερα σε παιδιά, στη Μαγνησία.

Πηγές ρύπανσης
Οι συμβατικές αστικές πηγές ρύπων στην πόλη του Βόλου περιλαμβάνουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, την κεντρική θέρμανση και το λιμάνι του Βόλου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα ειδικά στον τομέα φόρτωσης και εκφόρτωσης σκραπ.
Στην περιοχή της πόλης του Βόλου καταγράφεται έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και η σημαντικότερη βιομηχανική πηγή είναι η βιομηχανία τσιμέντων ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2 km περίπου από τις αστικές περιοχές (παρεμβάλλεται ο λόφος Γορίτσα, ύψους 200 m).
Από τις λοιπές βιομηχανίες στις οργανωμένες ζώνες εκπέμπονται ρύποι κύρια από τη διαδικασία της καύσης, για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και σε κάποιες περιπτώσεις και από την παραγωγική διαδικασία.
Ο Βόλος εξάλλου παρουσιάζει ιδιαίτερα δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες διασποράς, οι οποίες χαρακτηρίζονται από καταστάσεις σχεδόν άπνοιας σε μεγάλο ποσοστό του χρόνου, χαμηλές θερμοκρασιακές αναστροφές, «καναλιζάρισμα» του ανέμου λόγω τοπογραφίας και ανάπτυξη ασθενούς θαλάσσιας αύρας τους θερινούς μήνες. Συνέπεια των συνθηκών αυτών είναι η συσσώρευση των ρύπων, καθώς ο ρυθμός απομάκρυνσής τους είναι πολύ χαμηλός και η συχνή εμφάνιση συνθηκών επεισοδίων ρύπανσης, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και βάσει των στοιχείων του Σταθμού Μέτρησης της ΔΕΥΑΜΒ στην οδό Λαμπράκη παραμένει η μεγαλύτερη σύγχρονη “απειλή” για την υγεία των πολιτών στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, συνολικά από 1-1-2007 μέχρι 31-12-2007 παρατηρήθηκε μέση τιμή 24ώρου μεγαλύτερη από την οριακή τιμή των 50mgr/m3 για 124 ημέρες του χρόνου, όταν η νομοθεσία επιτρέπει υπερβάσεις συνολικά 35 ημέρες το χρόνο.
Το ερώτημα ασφαλώς που γεννάται είναι πότε θα αντιμετωπιστεί από τους τοπικούς φορείς, που δεν μπορούν πλέον να επικαλούνται ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν ή δεν ξέρουν, αφού διαδοχικά τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται και από άλλους φορείς, έρχονται να επιβεβαιώσουν το μέγεθος του προβλήματος.
Βλαπτικές συνέπειες για την υγεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διακύμανση των τιμών των αιρούμενων σωματιδίων έχουν τα εξής αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων:
ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ (PM10 > 110)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι πολύ κακή. Σημαντική αύξηση σε παρουσίαση αναπνευστικών προβλημάτων και επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων
Να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι εξωτερικές δραστηριότητες.
ΚΑΚΗ (PM10 > 90)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι κακή. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων. Πιθανά αναπνευστικά προβλήματα.
Θα πρέπει να περιοριστούν από όλους οι εξωτερικές δραστηριότητες και να αποφευχθούν από ευαίσθητα άτομα.
ΜΕΤΡΙΑ (PM10 > 65)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι μέτρια. Υπάρχει πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων και επιδείνωσης των πνευμονικών παθήσεων.
Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες.
ΚΑΛΗ (PM10 > 20)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι καλή.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ (PM10 > 0)
Η ποιότητα αέρα σε σχέση με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται να είναι πολύ καλή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου