ΤΟΠΙΚΑ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Προληπτικό ιατρείο μαστού

νεα-ιωνια-προληπτικό-ιατρείο-μαστού-851206

Προληπτικό Ιατρείο Μαστού για όλες τις γυναίκες της περιοχής λειτουργεί από το Μάρτιο και για τρεις μήνες ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Παρέμβασης και Υγείας του Δήμου Ν. Ιωνίας. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από εξειδικευμένη χειρούργο – μαστολόγο.
Σκοπός του προγράμματος είναι ο προληπτικός έλεγχος του μαστού, η ενημέρωση και η συζήτηση για θέματα γύρω από το μαστό, η ψυχολογική στήριξη και παρακολούθηση γυναικών με κληρονομικότητα και η εκπαίδευση στην αυτοεξέταση.
Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ασθένεια με σαφή αιτιολογία όπως π.χ. η φυματίωση που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι προκαλείται από το μικρόβιο του Κoch. Ούτε υπάρχει ένα μόνο είδος καρκίνου του μαστού. Άλλωστε είναι πολλαπλοί και οι παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση ή ελάττωση αντίστοιχα του κινδύνου.
Σύμφωνα και με στοιχεία που παρέθεσε ο Προϊστάμενος του Τομέα Υγείας στο ΔΟΚΠΥ κ. Γ. Κατσιφός μέσα στην επόμενη δεκαετία θα προσβληθούν περί τα 5.000.000 γυναικών από καρκίνο του μαστού ειδικά στις βιομηχανικές και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα περίπου 3.500 γυναίκες αντιμετωπίζουν την ασθένεια.

Παράγοντες αύξησης του κινδύνου
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των πιθανοτήτων να έχει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού είναι δύο ειδών: γενετικοί, που τους μεταφέρουμε μέσα στα κύτταρά μας και περιβαλλοντικοί που μας επηρεάζουν μετά τη γέννησή μας. Μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των γυναικών υψηλού κινδύνου, ώστε αυτές να παρακολουθούνται σχολαστικά και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, αν νοσήσουν, αλλά και να αλλάξουν ορισμένες συνήθειες της ζωής τους που θεωρούνται επικίνδυνες.
Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες πρέπει να αναφέρουμε τη ρύπανση, τη διατροφή, το αλκοόλ, την κόπωση, το άγχος αλλά και την έλλειψη πρόληψης και ενημέρωσης στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φόβος μιας επικείμενης διάγνωσης καρκίνου κάνει τις γυναίκες να φοβούνται να εξεταστούν.

Πρόληψη και αυτοεξέταση
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες πρέπει να ξεκινάνε την αυτοεξέταση από την δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία. Κάτω από το ντους, μπροστά στον καθρέφτη ή ξαπλωμένες στο κρεβάτι πρέπει οι γυναίκες να παρατηρήσουν προσεκτικά το στήθος. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται το αντίθετο χέρι για την ψηλάφηση του κάθε μαστού, δηλαδή το δεξί για τον αριστερό μαστό και το αντίστροφο, φροντίζοντας τα δάχτυλα να είναι ενωμένα και τεντωμένα, κάνοντας κινήσεις κυκλικές, απαλές και επαναλαμβανόμενες.

Νέα φάρμακα
Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών με καρκίνο μαστού σήμερα ζουν τουλάχιστον είκοσι χρόνια, σε σύγκριση με το 1990 που ζούσαν οι λιγότερες από τις μισές. Πολλές από αυτές τις γυναίκες πεθαίνουν τελικά από άλλη αιτία.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στα σύγχρονα όπλα στη φαρέτρα της επιστήμης κατά του καρκίνου του μαστού, νέα «κοκτέιλ» φαρμακευτικών ουσιών, την ψηφιακή και μαγνητική τομογραφία, τομογράφο ποζιτρονίων και στερεοτακτική βιοψία χωρίς εγχείρηση.
Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν την εξέταση μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 24210 / 82484-84934.
Σημειώνεται ότι η εξέταση είναι δωρεάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου