ΤΟΠΙΚΑ

Εκνευρισμός για το «λάθος» της ΝΑΜ

εκνευρισμός-για-το-λάθος-της-ναμ-851206

Εκ παραδρομής ή εσκεμμένα; Γκάφα της ΝΑΜ ή αγώνας δρόμου της τελευταίας για να ανοίξει η διαδικασία με περισσότερους εμπλεκόμενους στο εγχείρημα των Μεσογειακών Αγώνων; Ό,τι από τα παραπάνω και αν συμβαίνει, ένα είναι βέβαιο. Ότι οι σχέσεις του Δήμου Βόλου και της Νομαρχίας δοκιμάζονται και πάλι τα τελευταία 24ωρα, δίνοντας απόλυτα δικαιολογημένα τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση τόσο στο Δήμο, όσο και στη Νομαρχία, να κάνουν λόγο από την πλευρά τους ότι είμαστε θιασώτες «σε μία ιδιότυπη εσωκομματική αντιπαλότητα, που δεν έχει προηγούμενο στα τοπικά χρονικά»…
Στο νέο επεισόδιο του σήριαλ Δήμου – Νομαρχίας όλα ξεκίνησαν από την προχθεσινή πρωτοβουλία της ΝΑΜ να αποστείλει αντίγραφο του φακέλου Διεκδίκησης, το οποίο δεν ήταν το τελικό. Αυτό δηλαδή που εγκρίθηκε τελικά από τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων στις 27 Οκτωβρίου στην Πεσκάρα με διαφορετική χωροκατανομή ορισμένων αθλημάτων, η οποία διαφοροποιήθηκε μετά από τη συνεργασία της Επιτροπής Αξιολόγησης με την Επιτροπή Διεκδίκησης. Αυτό όπως ήταν φυσικό δημιούργησε σύγχυση, καθώς ορισμένοι περιφερειακοί ΟΤΑ, όπως π.χ. η Πορταριά που συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική πρόταση για τη διεξαγωγή κάποιων αθλημάτων, είδαν να μην συμπεριλαμβάνονται στην τελική πρόταση του φακέλου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΜΑ τον περασμένο Οκτώβριο.
Η αποστολή του λανθασμένου αντιγράφου, που ανατροφοδοτήθηκε και από το δημοσίευμα του χθεσινού «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», ήταν φυσικό να προκαλέσει εκνευρισμό στο Δήμο Βόλου, ήδη από προχθές το απόγευμα, όταν και υπέπεσε στην αντίληψή τους το θέμα, μετά από διαμαρτυρίες Δημάρχων. Το βράδυ της Τρίτης κρίθηκε σκόπιμο να μη βγει μία δήλωση εν θερμώ.. Νωρίς χθες το πρωί ωστόσο ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Απόστολο Αρέθα και του ζήτησε προφορικά και στη συνέχεια και γραπτά, την άμεση σύγκληση της διευρυμένης συνεδρίασης όλων των Δημάρχων και των Κοινοταρχών της Μαγνησίας «προκειμένου να γίνει υπεύθυνη, πλήρης και αναλυτική ενημέρωση τόσο για το ακριβές περιεχόμενο του εγκεκριμένου Φακέλου Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, όσο και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την πορεία προετοιμασίας της περιοχής μας. Μέχρι τότε, επισημαίνεται και στο γραπτό κείμενο που απέστειλε λίγο αργότερα στον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ ο κ. Βούλγαρης, καλούνται οι συνάδελφοι – μέλη της ΤΕΔΚ να μη λάβουν υπόψιν το κείμενο που τους διένειμε η ΝΑΜ».
Το περιεχόμενο της επιστολής στην ΤΕΔΚ και η δημιουργία σύγχυσης που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αποστολής του λανθασμένου φακέλου από τη Νομαρχία, τη στιγμή μάλιστα που ένα 48ωρο πριν ο Δήμαρχος Βόλου ζητούσε τη συνεργασία και την ομοθυμία όλων των παρατάξεων του Δήμου Βόλου για τα δύο μείζονα ζητήματα της πόλης, τους Μεσογειακούς και την Αργώ, ήταν ο λόγος που ο Δήμαρχος κάλεσε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και τη σύγχυση που πήγε να δημιουργηθεί. Για μία ακόμη φορά ο κ. Βούλγαρης προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ήταν όμως σαφές ότι ήταν έντονα δυσαρεστημένος και προβληματισμένος και επιπλέον ότι τα επίπεδα συνεννόησής τους με το Νομάρχη πρέπει μάλλον να είναι στο σημείο… μηδέν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν επικοινώνησε με το Νομάρχη για να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις, ισχυρίστηκε ότι προήδρευε για δύο ώρες σε μία σύσκεψη για τις μελέτες των μεγάλων έργων του Δήμου, καθώς και για τις μελέτες των έργων που θα προταθούν για το Δ΄ ΚΠΣ. Αντί του Δημάρχου το ρόλο για την παροχή εξηγήσεων από τη ΝΑΜ ανέλαβε, όπως φαίνεται, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Δερβένης, ο οποίος μετέφερε τις απόψεις του νομάρχη και της Αντινομάρχη Ν. Οικονόμου, οι οποίοι και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Ότι το κυρίως κείμενο που δόθηκε στους Δήμους ήταν οι προτάσεις της Νομαρχίας για τους Μεσογειακούς και ακόμη ότι το «αντίγραφο» του φακέλου Διεκδίκησης που διανεμήθηκε «παρεισέφρυσε εκ παραδρομής», σύμφωνα με όσα τουλάχιστον υποστήριξε ο κ. Δερβένης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο φάκελος των Μεσογειακών Αγώνων, έτσι όπως αυτός εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων στην Πεσκάρα, ζητήθηκε και δόθηκε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων στη Νομαρχία, στο Δήμο Νέας Ιωνίας, αλλά και στις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Βόλου.

Αντί επιλόγου…
Γιατί όμως ο Δήμος Βόλου ενοχλείται από τις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας; Ο Δήμαρχος Βόλου μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα των δημοσιογράφων δεν έκρυψε τα σημεία εκείνα που τον προβληματίζουν στην όλη ιστορία. Ειδικότερα ο κ. Βούλγαρης, επεσήμανε εκτός των άλλων: «Ο κάθε Δήμος, είπε, και η κάθε Νομαρχία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να κινούνται στον κατάλληλο χρόνο. Μπορεί οι προτάσεις να αρχίσουν να κυκλοφορούν και να καίγονται. Μην ξεχνάτε ότι μπροστά μας έχουμε πέρα από τα ζητήματα των αθλητικών υποδομών κα τα συνοδά έργα των υποδομών των Αγώνων που θα χρηματοδοτηθούν από την Πολιτεία, μετά από έγκριση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων και ότι όσα από αυτά δεν εγκριθούν από την Οργανωτική Επιτροπή μπορεί να ενταχθούν στο Δ΄ ΚΠΣ». Σε άλλη ερώτηση αν αποδίδει σε επιπολαιότητα της ΝΑΜ τη συγκεκριμένη ενέργεια ο Δήμαρχος Βόλου αρνήθηκε να υιοθετήσει τη σχετική άποψη σημείωσε ωστόσο ότι «όλα όσα γίνονται δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου στο Νομό για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τη Μαγνησία». Πρέπει, συνέχισε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Δήμαρχος Βόλου, κάποιοι να καταλάβουν ότι είμαστε τυχεροί . Έχει σημασία πότε προτείνεις κάτι, όπως επίσης αγνοούν ότι εκ των πραγμάτων θα γίνει διάχυση εκδηλώσεων, πολιτιστικών και άλλων, σε έναν ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.
Καταλήγοντας ο κ. Βούλγαρης προανήγγειλε, μετά από συνεννόηση που είχε με το Δήμαρχο Λάρισας κ. Κώστα Τζανακούλη, κοινή σύσκεψη – συνάντηση με τη συμμετοχή των τεσσάρων Δημάρχων και των τεσσάρων Νομαρχών της Θεσσαλίας, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα επιμέρους προβλήματα που έχουν προκύψει για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει κάθε πόλη και κάθε Νομός στο ζήτημα των Αγώνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου