ΤΟΠΙΚΑ

Kαταργούνται Δήμοι και Νομαρχίες

kαταργούνται-δήμοι-και-νομαρχίες-851206

Το εθνικό χωροταξικό σχέδιο ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στον προσδιορισμό των στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφορική οργάνωση του εθνικού χώρου με προοπτική 15ετίας, στοχεύει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή και αναμένεται να έρθει στη Βουλή, πριν το Πάσχα.
«Για μεγάλη μεταρρύθμιση», έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Σχεδίου στους δημοσιογράφους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και τόνισε: «Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».
Βάσει του Σχεδίου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός «επιβάλλεται η ολοκλήρωση του δασολογίου μέσα στην επόμενη τετραετία, προβλέπεται η συρρίκνωση περιφερειών, νομών και δήμων, δεν καταργείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για κατοικία και αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή του μέτρου των διοδίων στο κέντρο της πόλης».
Ειδικότερα, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, περιλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα και απαρτίζεται από 14 άρθρα, που αναφέρονται σε επτά ενότητες. Δεν έχει το λεπτομερειακό χαρακτήρα των Ειδικών Πλαισίων, αλλά θέτει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Βάσει αυτών:
1. Εντός τετραετίας από την ψήφιση του Σχεδίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διατύπωσε, ήδη, τις βασικές του ενστάσεις επί των αεροφωτογραφιών του ΄45, που προτάθηκε να χρησιμοποιηθούν. «Θεωρώ ότι για την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, είναι απαραίτητη η χρήση αεροφωτογραφιών σε περίοδο κατά το δυνατό κοντινότερη του 1974, έτος ψήφισης του Συντάγματος. Αν αυτές είναι εκείνες του ΄60, ασφαλώς, και επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν αυτές».
2. Εντός πενταετίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.
3. Εντός τετραετίας θα πρέπει να έχουν συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας, με μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των Νομών και των Δήμων (κατά την εκτίμηση του κ. Σουφλιά, η συρρίκνωση θα πρέπει να φτάσει το 50%).
4. Εντός ενός έτους, θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ.
5. Προβλέπεται αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης / αξιοποίησης αποβλήτων, από 24%, που είναι σήμερα για τα οικιακά απόβλητα, στο 60% της ποσότητάς τους για το έτος 2020.
6. Ως το 2013 πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες οριοθέτησης και κήρυξης, ως προστατευομένων χώρων, επιπλέον 80 περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά πρέπει να περιορισθεί». Όπως διευκρίνισε, αυτό θα επιτευχθεί με:
• την υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις και Ζώνες ελέγχου, κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου, όπου ασκούνται και οι μεγαλύτερες πιέσεις (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες κ.λ.π.)
• τον προσδιορισμό ευρύτερων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων (μεταποιητικές δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.)
• τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φυσικών πόρων και του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή και θα απαγορεύεται η δυνατότητα δόμησης
• την ενίσχυση των περιοχών οργανωμένης οικιστικής, παραγωγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας τους
• την επιβολή περιορισμών στη δόμηση, τη χρήση και την κατάτμηση, όπως εξειδικεύονται στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον ορεινό και τον παράκτιο χώρο
• την προώθηση της αρχής «συμπαγούς πόλης» σε όλα τα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού
• την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης με ριζικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία.
Για το τμήμα του Σχεδίου, που αφορά τον τουρισμό, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι «το ειδικό πλαίσιο για τον τουρισμό προβλέπει κατά κύριο λόγο διώροφα κτίρια και μόνον σε μικρό ποσοστό τριώροφα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 200 μέτρων από τον αιγιαλό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου