ΤΟΠΙΚΑ

Με τον ΟΗΕ μιλάμε ή με τις ΗΠΑ;

με-τον-οηε-μιλάμε-ή-με-τις-ηπα-851206

Τα παιδιά μας είναι τουλάχιστον πιο ειλικρινή από την «διεθνή κοινότητα».
Διό και… ξεκαρδίζονται ανταλλάσσοντας… εσεμεσάκια με όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά το ρόλο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ως διαπραγματευτή που εκπροσωπεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Από τον πόλεμο στο Ιράκ ως τους βομβαρδισμούς κατά της τότε ακόμη Γιουγκοσλαβίας, και από το σχέδιο Ανάν ως την κατασκευή του κοσοβάρικου κράτους, ο ΟΗΕ έχει απλώς αναδειχθεί σε μια… πολυέξοδη μετρέσα των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες επιλογής μιας παραδουλεύτρας την οποία το αφεντικό της την έχει καταστήσει ερωμένη του.
Δηλαδή τι περιμέναμε από έναν άνθρωπο που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ανέθεσε αυτό το ρόλο, όταν το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια με το δηλούμενο ως «συνταγματικό» όνομα τους;
Αλλά το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο οι άλλοι, οι ξένοι, οι τρίτοι, όσο εμείς οι ίδιοι. Που αλλάζουμε συνεχώς θέσεις ανάλογα όχι μόνο με το κόμμα που κυβερνά, αλλά και με το ποιος είναι πρωθυπουργός ή υπουργός Εξωτερικών του ίδιου κόμματος.
Μήπως αυτήν την γελοιότητα, «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν την πρότεινε ως… λύση ο ημέτερος πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης; Θυμίζω για την ακρίβεια την πλήρη πρότασή του: Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας παύλα Σκόπια, …φτου σκουληκομερμηγκότρυπα.
Μήπως ένας άλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο επεισοδιακός κ. Πάγκαλος, δεν πρόσφερε άριστες υπηρεσίες στα σχέδια και των Αμερικανών και των Σκοπιανών, όταν λίγο μετά την αποπομπή του από το υπουργείο δήλωνε ότι αποδέχεται το όνομα «Μακεδονία» και όταν χαρακτήριζε τις ελληνικές προσπάθειες «χαμένη υπόθεση»;
Μακάρι να αντιληφθούν όλοι ότι «η μάχη του ονόματος» δεν δίνεται από κάποιο… εθνικιστικό πείσμα, αλλά για την αποτροπή όσων συνοδεύουν την επιμονή των γειτόνων μας να παρουσιάζονται ως εθνικώς… απόγονοι των Μακεδόνων. Δεν δίνεται για το σήμερα, αλλά για το αύριο. Για τις αξιώσεις που θα θεωρείται από την «διεθνή κοινότητα» τελείως λογικό να προβάλουν τα Σκόπια υπέρ των… ομοεθνών τους στην Κεντρική η Δυτική Μακεδονία –αφού σκέτη «Μακεδονία» για την Ελλάδα δεν θα υπάρχει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου