ΤΟΠΙΚΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΟΛ: Καταστροφή η μείωση επιδοτήσεων στα βιολογικά

ημεριδα-εβολ-καταστροφή-η-μείωση-επιδ-851206

Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τη βιολογική κτηνοτροφία μετέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΒΟΛ για το βιολογικό κατσικίσιο γάλα.
Σε μία ημερίδα όπου κυριάρχησε ο προβληματισμός αλλά και οι προτάσεις για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος μετ’ επιτάσεως επισήμανε αρκετές φορές στην ομιλία του τις επιπτώσεις που θα είναι καταστροφικές για τη βιολογική γεωργία, εάν και εφόσον μειωθούν οι επιδοτήσεις.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε να μελετήσει τα προβλήματα, τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΑΣ Βόλου, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των βιολογικών προϊόντων για μια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου.
Ο κ. Κοντός εξήρε την συνεταιριστική οργάνωση Βόλου, αποδίδοντας τα εύσημα για την υποδειγματική της λειτουργία και τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης και διάδοσης των βιολογικών γαλακτομικών προϊόντων και επισήμανε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της βιολογικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι θετικές, χρειάζεται όμως η επεξεργασία ενός συνεκτικού προγράμματος ανάπτυξης της βιολογικής κτηνοτροφίας, στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης της υπαίθρου. Κεντρικός στόχος του προγράμματος πρέπει να είναι η στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών, η προστασία των καταναλωτών και η αυτοδυναμία σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε έμφαση στην πολύ καλή προσπάθεια της ΕΑΣ Βόλου για την προβολή του γίδινου βιολογικού γάλακτος. Η ΕΑΣ Βόλου είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, κάνει αξιόλογη προσπάθεια για το βιολογικό γίδινο γάλα, την οποία- όπως αναγνώρισε ο Υπουργός- στις δηλώσεις του το Υπουργείο καλείται να στηρίξει.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των στρατηγικών επιλογών που έχουν γίνει από το Υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος επικεντρώνεται στην εφαρμογή μέτρων που έχει ανάγκη η ελληνική κτηνοτροφία, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, ειδικά στον τομέα του ανταγωνισμού που είναι ιδιαίτερα σκληρός.
Προέτρεψε μάλιστα τους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν Ομάδες Παραγωγής, σημειώνοντας: «Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν καλύτερες τιμές, εμείς αυτό που συνιστούμε στους παραγωγούς είναι να ενωθούν σε συλλογικές δράσεις για να μπορούν μέσα από μαζικές διαπραγματεύσεις να πετύχουν καλύτερες τιμές για τα εφόδια που αγοράζουν, αλλά και για τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις που διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, ο Υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε για γρήγορες, αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις, ώστε να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό.
Ενισχυτικά στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και της ΕΑΣ λειτούργησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει η επιδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, που αυξάνει το κόστος παραγωγής να επαναπροσδιοριστεί και να μη μειωθεί, ώστε να ανακουφιστούν οι κτηνοτρόφοι.»
Όσον αφορά στα βιολογικά προϊόντα, ο Υφυπουργός εκτίμησε ότι είναι μια καινούρια προσπάθεια που γίνεται για εγγυημένα προϊόντα σε διατροφική αξία, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια σύγχρονη άποψη για παραγωγή αγνών προϊόντων, που μπορούν να έχουν διαφορετική τιμή, εξασφαλίζοντας όμως ένα μεγαλύτερο εισόδημα για τον παραγωγό.

Ωθηση στα βιολογικά
γαλακτομικά προϊόντα

Ολες οι προσπάθειες της Ένωσης Βόλου, όπως τόνισε ο κ. Νικήτας Πρίντζος, επικεντρώνονται πλέον στο να μην επιλεγούν πολιτικές μείωσης των επιδοτήσεων.
Μία τέτοια εξέλιξη, όπως επισήμανε ο ίδιος, θα είναι καταστροφική για την κτηνοτροφία, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα της ΕΑΣ Βόλου στη βιολογική κτηνοτροφία και τα προϊόντα που ήδη έχουν αναδείξει με επιτυχία αυτή τη νέα επένδυση της Ένωσης, ο κ. Πρίντζος εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού τις τελευταίες ημέρες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν τοποθετήσει στα ράφια τους το βιολογικό κατσικίσιο γάλα, το οποίο πλέον εμφιαλώνεται από την ΕΒΟΛ σε γυάλινη συσκευασία, όπως επίσης διατίθενται από τις μεγάλες αλυσίδες, παράγωγα όπως βούτυρα, γιαούρτι και τυρί.
Το βιολογικό κατσικίσιο γάλα αποτελεί πλέον την πιο αναπτυγμένη μορφή της κτηνοτροφίας στη Μαγνησία με προοπτικές επιπλέον ανάπτυξης , κυρίως στα χωριά του δυτικού Πηλίου, Κεραμίδι, Κανάλια, Βένετο, Κερασιά, όπου ελευθέρας βοσκής γίδια, φυλής Σκοπέλου, εκτρέφονται στην περιοχή, είναι πιστοποιημένα βιολογικά, παράγεται βιολογικό κατσικίσιο γάλα αρίστης ποιότητας, το οποίο μάλιστα είναι αρίστης διατροφικής αξίας. Το γάλα αυτό επεξεργάζεται η τοπική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ και το διανέμει σε όλη την Ελλάδα.
Τα γίδια αριθμούν τις 12.000 στην περιοχή, έχουν παραγωγή της τάξης των έξι τόνων ημερησίως, μία παραγωγή η οποία απορροφάται όλη στην κατανάλωση.
Η ΕΑΣ Βόλου όπως ανακοίνωσε ο κ. Πρίντζος μελετά ήδη τα επόμενα βήματα που είναι η ανάπτυξη συνεργασίας και με κτηνοτρόφους από την υπόλοιπη Θεσσαλία.
Η βιολογική κτηνοτροφία είναι το μέλλον του κλάδου, επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας.
«Χρειαζόμαστε αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, οι οποίες να συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος, σε μια εποχή που οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, που βιώνουμε διατροφικές κρίσεις, μοιάζει με αναγκαιότητα την οποία πρέπει να αντιληφθεί η Ε.Ε. και η χώρα μας, ώστε να απαιτήσει από την Ε.Ε. και να διεκδικήσει επιδοτήσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής, τονίζοντας την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με την ΕΑΣ, σημείωσε ότι «είναι μονόδρομος σε μια ανταγωνιστική κοινωνία, προκειμένου να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι βάσει της ποιότητας στην παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία να δημιουργηθούν Ομάδες Κτηνοτρόφων που θα μπορούν να διαπραγματευθούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης ο οποίος εξήρε την συμβολή της Ένωσης στην τοπική οικονομία, δηλώνοντας ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως συνεταιριστική οργάνωση για την υποδειγματική της λειτουργία, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, επενδύοντας στη Βιολογική Κτηνοτροφία και στην ανάδειξη νέων γαλακτομικών προϊόντων, που είναι αφενός ανταγωνιστικά και αφετέρου εξασφαλίζουν ένα καλύτερο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου