ΤΟΠΙΚΑ

ΕΡΕΥΝΑ: Ναρκωτικά «πολιορκούν» τα μαθητικά θρανία

ερευνα-ναρκωτικά-πολιορκούν-τα-μαθ-851206

Είναι άντρας, Ελληνας υπήκοος, από την πόλη του Βόλου. Ζει με τη γονική του οικογένεια και είναι ανύπαντρος. Προσέγγισε το πρόγραμμα με δική του πρωτοβουλία. Διέκοψε τις σπουδές του, αφού ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο στην ηλικία των 15 με 16 ετών περίπου, όταν δηλαδή ξεκινούσε τη χρήση παράνομων ουσιών. Μπήκε στον «κόσμο» των ναρκωτικών ουσιών με τη χρήση κάνναβης. Δύο ή τρία χρόνια αργότερα βρίσκονταν στο στάδιο της κατάχρησης κύριας ουσίας, που είναι η ηρωίνη. Τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν έχει συλληφθεί για κάποιοι αδίκημα.

Είναι το προφίλ του εφήβου-νέου που προσέγγισε το ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας εφήβων και νεαρών ενηλίκων «Πιλότος», του ΚΕΘΕΑ στο Βόλο και αναζήτησε υποστήριξη και βοήθεια, ώστε να μπορέσει να κλείσει το «κεφάλαιο» της εξάρτησης.
Τα στοιχεία αφορούν στο 2007 και βρίσκονται σε επεξεργασία από το Τμήμα Ερευνών του «Πιλότου», που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα.
Σημαντικά ωστόσο είναι τα πρώτα συμπεράσματα των στοιχείων. Υπεύθυνη της επεξεργασίας δεδομένων και στατιστικής ανάλυσης είναι η Ράνια Μπέλλου.

Φύλο-ηλικία. Το 88% (114 άτομα) είναι αγόρια και το 12% (16 άτομα) κορίτσια. Η εξέταση της ηλικίας των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτήν τη μελέτη, φανερώνει ότι το πρόγραμμα «Πιλότος» εξυπηρέτησε έφηβους και νέους ενήλικες που η ηλικία τους κυμαίνεται από 15 έως και 25 ετών. Το 82% (107 άτομα) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 21 ετών και άνω, το 14% είναι ηλικίας από 18 έως 20 ετών, ενώ το 4% από 15 έως 17 ετών.
Τόπος διαμονής. Περίπου εννέα στους 10 διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας (Βόλος και περίχωρα), ποσοστό 6% σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, ενώ τον «Πιλότο» έχει προσεγγίσει έφηβοι και νέοι (7%) από την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.
Οικογενειακή κατάσταση. Το μεγάλο ποσοστό των νέων και εφήβων είναι άγαμοι (90%), ενώ 8% είναι έγγαμοι. Υπήρξαν και δύο περιπτώσεις ατόμων, οι οποίοι βίωσαν την απώλεια των συντρόφων τους.
Η πλειοψηφία των ατόμων που προσέγγισαν το πρόγραμμα (61%) ζούσε με την γονεϊκή οικογένεια, ποσοστό 14% διέμενε μόνος, 7% με σύντροφο χωρίς παιδιά, 6% με σύντροφο με παιδιά, ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2% διέμενε με φίλους, ενώ σε ποσοστό 10% οι ερωτηθέντες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής τους δήλωσαν «άλλο».
Πηγή παραπομπής. Σημαντικό στοιχείο της νέας έρευνας, που διαφοροποιείται από τα συμπεράσματα προηγούμενων αντίστοιχων ερευνών είναι ότι το 51% όσων απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα το έπραξαν με δική τους πρωτοβουλία, όταν στο παρελθόν το μεγαλύτερο ποσοστό για την πηγή παραπομπής αποτελούσε η οικογένεια.
Ωστόσο, σημαντικό παραμένει το ποσοστό (33%), οι οποίοι προσέγγισαν το πρόγραμμα με την παρότρυνση της οικογένειας. Ποσοστό 7% το έπραξε εξαιτίας φίλων.
Εκπαίδευση- διακοπή σχολείου. Το 43% των ατόμων που προσέγγισαν τη Μονάδα ήταν απόφοιτοι Λυκείου, το 20% απόφοιτοι Γυμνασίου και το 15% απόφοιτοι Δημοτικού. Ποσοστό 6% δήλωσε ότι είναι απόφοιτος ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Το 9% ανέφερε ότι πηγαίνει ακόμη στο σχολείο, ένα μικρό ποσοστό 3% ότι ολοκλήρωσε κάποιες τάξεις του Λυκείου, ενώ ακόμη μικρότερο ποσοστό 1% απάντησε ότι δεν έχει πάει σχολείο.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι ένας στους δύο περίπου (47%) που προσέγγισε το πρόγραμμα είχε διακόψει το σχολείο, ενώ το υπόλοιπο 49% είτε το συνέχιζαν, είτε είχαν τελειώσει το σχολείο.
Από όσους διέκοψαν τη φοίτησή τους στο σχολείο, 27% ήταν μεταξύ 15 έως 17 ετών, το 14% έως 14 ετών, ενώ το 11% ήταν ηλικίας 18 και άνω.
Όσο αφορά στην απασχόληση, το 39% των ατόμων δήλωσαν άνεργοι, το 30% δήλωσε σταθερή απασχόληση και το 16% περιστασιακή εργασία.
Εναρξη χρήσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που επισκέφθηκαν το πρόγραμμα, 87%, δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει να κάνει χρήση παράνομων ουσιών με κάνναβη, το 7% με χάπια, 3% με εισπνεόμενα και 2% με ηρωίνη.
Η χρήση της παράνομης ουσίας για το 49% ξεκίνησε στην ηλικία των 13 έως 15 ετών, για το 32% από 16 έως 18 ετών και για το 13% από 19 και άνω. Ένα ποσοστό 6% ξεκίνησε τη χρήση πριν τα 15 χρόνια της ηλικίας του.
Κύρια ουσία κατάχρησης. Η ηρωίνη είναι αυτή που αναφέρθηκε από την πλειονότητα, δηλαδή το 72% των ατόμων που προσέγγισαν το πρόγραμμα, ως κύρια ουσία χρήσης – κατάχρησης. Η κάνναβη αναφέρθηκε ως κύρια ουσία κατάχρησης από το 20% των χρηστών. Το 53%, όταν ξεκίνησε τη χρήση της κύριας ουσίας ήταν 19 ετών και μεγαλύτεροι, το 28% από 16 έως 18 ετών και το 15% από 13 έως 15 ετών.
Παραβατική συμπεριφορά. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ατόμων, περίπου 72% δήλωσαν ότι είχαν στο παρελθόν συλληφθεί για κάποιο αδίκημα πριν έρθουν στο πρόγραμμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου