ΤΟΠΙΚΑ

Κινητικότητα και σενάρια για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ.

κινητικότητα-και-σενάρια-για-το-όνομα-851206

Νευρικότητα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να διαμηνύει «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ» και το ΠΑΣΟΚ να τάσσεται κατηγορηματικά κατά της διπλής ονομασίας. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ διοργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για δικαίωση των θέσεων της Κουμουνδούρου επί του θέματος.
Μιλώντας στη Βουλή, προχθές ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «εάν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, τα Σκόπια δεν θα λάβουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ».
«Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση δεν μπορεί να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει πρόσκληση της γειτονικής χώρας για συμμετοχή στην ίδια συμμαχία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. «Εάν πράγματι το γειτονικό κράτος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν θέλει πράγματι να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει στην πράξη να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πραγματικός σύμμαχος και εταίρος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τάσσεται κατηγορηματικά κατά της διπλής ονομασίας για τα Σκόπια.
Με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρώτη του ομιλία με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΝ ενώπιον της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και αναφερόμενος στα «καυτά» θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων του ΣΥΝ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διώξει κάθε σκέψη για ανταλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων με την αναγνώριση του Κοσόβου.

Βενιζέλος
«Πραγματικός συνομιλητής μας στο Σκοπιανό δεν είναι η FYROM αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε χθες με παρέμβασή του στο θέμα ο πρώην υπουργός Ευάγγ. Βενιζέλος, ζητώντας «να αποσυμφορηθεί η κατάσταση σε σχέση με τον Απρίλιο».
«Ως χώρα πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία. Το χρονοδιάγραμμα που σχετίζεται με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο δεν είναι αναγκαστικό. Είναι ένα momentum, αλλά δεν είναι κάτι το ανυπέρβλητο ή το αναγκαστικό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην εγκλωβιζόμαστε μόνοι μας σε χρονοδιαγράμματα, τα οποία δεν ελέγχουμε και τα οποία επιβάλλονται έξωθεν», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον «Φλας» και ζήτησε να είμαστε ειλικρινείς: «Το ζήτημα αυτό δεν το θέτουν τα Σκόπια, το ζήτημα αυτό το θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αρα πρέπει να είμαστε σαφείς και στον πραγματικό συνομιλητή μας, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως το Σκοπιανό συνδέεται εκ των πραγμάτων με το Κόσοβο, τονίζοντας πως η χώρα μας δεν πρέπει να το αναγνωρίσει.

Εκλογικά σενάρια
Τα όσα συζητούνται εδώ και αρκετές ημέρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είπε δημόσια ο κ. Θ. Γιαννόπουλος. Ουσιαστικά, ο πρώην υφυπουργός συνέδεσε ευθέως τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα.
Το θέμα αυτό έχει τεθεί στο παρασκήνιο και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που επισημαίνουν ότι εάν ο πρωθυπουργός οδηγηθεί στην άσκηση βέτο για την είσοδο της γειτονικής μας χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, τότε δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να «εξαργυρώσει» πολιτικά τη «σκληρή του στάση».
«Εάν το Σκοπιανό οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τότε ο Κ. Καραμανλής μπορεί να πάρει το πολιτικό ρίσκο και τον Σεπτέμβριο, να προχωρήσει σε εκλογές, έχοντας, δε, ξεπεράσει και το πρόβλημα που του δημιουργεί το Σύνταγμα», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος κοινοβουλευτικός.
Οι υποστηρικτές της άποψης των πρόωρων εκλογών, μετά την επίδειξη σκληρής στάσης στο Σκοπιανό, επισημαίνουν και μία ακόμη παράμετρο: Ο Κ. Καραμανλής έχει να κερδίσει και σε ό,τι αφορά τον ΛΑΟΣ, αφού ουσιαστικά θα του έχει αφαιρέσει ένα από τα βασικά πολιτικά του επιχειρήματα και θα έχει καλύψει τις προσδοκίες ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων του κ. Γ. Καρατζαφέρη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου