ΤΟΠΙΚΑ

Απειλεί με στρατιωτική βία η Μόσχα

απειλεί-με-στρατιωτική-βία-η-μόσχα-851206

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοζίν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, εάν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αψηφήσουν τον ΟΗΕ στο Κόσοβο.
«Εάν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθετήσει κοινή θέση όπου το ΝΑΤΟ θα υπερβαίνει την αποστολή του στο Κόσοβο, οι οργανισμοί αυτοί θα αψηφήσουν τον ΟΗΕ, τότε και εμείς θα εκκινήσουμε από το γεγονός ότι οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε βία, την οποία ονομάζουμε στρατιωτική βία, για να μας σεβασθούν», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αντίδραση από Ε.Ε.
Εντονη ήταν η αντίδραση των Βρυξελλών στη ρωσική απειλή. Αυτού του τύπου οι δηλώσεις «οπωσδήποτε δεν βοηθούν την παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Στόχος όλων μας είναι να μην υπάρξει βία και οι εντάσεις στο Κόσοβο να εκτονωθούν ειρηνικά», πρόσθεσε.

Σύμπτωση απόψεων
Τη σύμπτωση των απόψεών τους για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται γύρω από το Κόσοβο επιβεβαίωσαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών Σερβίας και Ρωσίας Βουκ Γέρεμιτς και Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Πρίστινα και η αναγνώρισή της από σειρά κρατών δεν ανταποκρίνονται στο υπάρχον διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην επαρχία και την περιοχή των Βαλκανίων, εγκυμονούν επικίνδυνες συνέπειες για το σύστημα των διεθνών σχέσεων», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση για τη συνομιλία, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Μεταξύ άλλων οι υπουργοί συζήτησαν και «τις επικείμενες επαφές στο άμεσο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών».

Ανακλήσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι αποφάσισε μετά από διαβουλεύσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το μη απαραίτητο προσωπικό θα πρέπει να εγκαταλείψει την Σερβία μετά τις επιθέσεις που υπέστη προχθές, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία.
«Το μη αναγκαίο προσωπικό έλαβε την εντολή να εγκαταλείψει προσωρινά το Βελιγράδι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της πρεσβείας η κυρία Ράιαν Χάρις.
«Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σερβικές αρχές μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των υπαλλήλων μας», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ «για μια αρχική περίοδο επτά έως δέκα ημερών».
«Ο πρεσβευτής Κάμερον Μάντερ και άλλα μέλη της αποστολής δεν θα αναχωρήσουν», πρόσθεσε.
Μια ομάδα διαδηλωτών προκάλεσε προχθές το βράδυ μια πυρκαγιά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο περιθώριο της πολύ μεγάλης συγκέντρωσης στο Βελιγράδι που έγινε σε διαμαρτυρία για την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Ένα απανθρακωμένο πτώμα – η ταυτότητα του θύματος δεν έχει γίνει γνωστή – βρέθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, δεν ανήκε όμως σε κάποιον υπάλληλό της.
Τα βίαια επεισόδια στο Βελιγράδι προκάλεσαν περισσότερους από 130 τραυματίες, ενώ 192 άτομα συνελήφθησαν.
Ο Λευκός Οίκος απέδωσε χθες σε «κακοποιά στοιχεία» τη χθεσινή επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και εκτίμησε ότι αυτό δεν είναι «το πραγματικό πρόσωπο της Σερβίας» σε μια σαφή προσπάθεια να αποφευχθεί μια διπλωματική κρίση.
Τέλος ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ένταξη της Σερβίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου