ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστά και τα δημοτικά σχολεία

κλειστά-και-τα-δημοτικά-σχολεία-698163

Αγιασμός και αμέσως μετά λουκέτο και στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Μαγνησίας. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του νομού, ετοιμάζονται να «στοιχηθούν» στον αγώνα που θα δώσουν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής, ενάντια στην μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, ο αγώνας δεν είναι εκπαιδευτικός αλλά κοινωνικός. «Όταν απειλείται η δομή της δημόσιας εκπαίδευσης, απειλείται η ίδια η κοινωνία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Απ. Μούσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, οι ανακατατάξεις στον εκπαιδευτικό χάρτη, δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους δασκάλους. Ζήτημα αιχμής, αποτελούν οι μετατάξεις καθηγητών της Δευτεροβάθμιας για την κάλυψη οργανικών κενών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κυρίως στις ειδικότητες μουσικής, φυσικής αγωγής και αγγλικών.

Η κάλυψη των κενών από καθηγητές που μετατάσσονται υποχρεωτικά, ουσιαστικά στερεί τη δυνατότητα στους δασκάλους που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και τις οικογένειές τους, να επιστρέψουν στο «σπίτι» τους, μολονότι έχουν συγκεντρώσει τα μόρια που απαιτούνται.

«Αν υπήρχαν οργανικά κενά στα δημοτικά σχολεία, θα έπρεπε να καλυφθούν και από μεταθέσεις δασκάλων που έχουν κάνει τις αιτήσεις τους. Μέσα όμως από τις υποχρεωτικές μετατάξεις καθηγητών, στερείται η δυνατότητα στους δασκάλους που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα μόρια και θέλουν, να επιστρέψουν στις έδρες τους. Πρόκειται για καταστρατήγηση ενιαίων αρχών», σχολίασε ο κ. Μούσιος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υπηρεσιακών μεταβολών. Η καθυστέρηση που παρατηρείται, κάθε άλλο παρά εγγυάται την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, δεν έχει προχωρήσει ο πρώτος και δεύτερος κύκλος αποσπάσεων, ούτε έχουν διοριστεί οι αναπληρωτές, για να γνωρίζει κάθε εκπαιδευτικός σε ποιο σχολείο θα υπηρετήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Προς το παρόν, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας, κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, να συγκροτηθεί σε σώμα και να δώσει «γραμμή» ενόψει της αυλαίας των σχολικών μαθημάτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει αναβρασμός. Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει με τον Αγιασμό της σχολικής χρονιάς. Η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης, αφορά στην έναρξη, με το πρώτο σχολικό κουδούνι, απεργίας διαρκείας των δασκάλων, με κλειστά τα σχολεία. «Ο αγώνας είναι διακλαδικός ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται στο δημόσιο σχολείο, ενάντια στην κινητικότητα και απολύσεις των εκπαιδευτικών. Στόχος είναι δάσκαλοι και καθηγητές να κατέβουν σε κοινούς αγώνες με κοινό πλαίσιο δράσης», σημείωσε ο κ. Μούσιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου