ΤΟΠΙΚΑ

65η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΠΟΝ: ΚΚΕ και ΣΥΝ… «στα μαχαίρια»

65η-επετειοσ-επον-κκε-και-συν-στα-μαχα-851206

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Ν.Ε ΣΥΝ Μαγνησίας και της νεολαίας του κόμματος ότι προγραμματίζουν επετειακή εκδήλωση για την ΕΠΟΝ το Σάββατο, ήρθε χθες η σειρά της ΚΝΕ Μαγνησίας να ανακοινώσει αντίστοιχη εκδήλωση, την ίδια μέρα επίσης, για την ΕΠΟΝ, καταγγέλλοντας μάλιστα τη Ν.Ε του ΣΥΝ ότι “έχει θράσος” να επικαλείται την ΕΠΟΝ, διότι τα ιδανικά της νεολαίας στα χρόνια της αντίστασης δεν ταυτίζονται με τις απόψεις του ΣΥΝ.
Στη διαμάχη χθες ενεπλάκησαν και οι αντιστασιακές οργανώσεις. Εκ παραδρομής ο ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι στην εκδήλωσή του θα μιλήσει ο κ. Ν. Πέγιος, ως εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ, που με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το γεγονός, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρός της κ. Πολύβιος Γκέλης θα μιλήσει και θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της ΚΝΕ.
Η εκδήλωση του ΣΥΝ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7.30 στο Μεταξουργείο στη Νέα Ιωνία και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Παλαιολογόπουλος Δημ., παλιός ΕΠΟΝΙΤΗΣ, συγγραφέας. Θα χαιρετήσει επίσης ο Ν. Πέγιος ως εκπρόσωπος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΟΑΕΑ και μία κοπέλα από τη νεολαία του ΣΥΝ, ενώ θα ακολουθήσει η απονομή τιμητικών πλακετών σε Επονίτες.
Η εκδήλωση της ΚΝΕ αντίστοιχα θα πραγματοποιηθεί επίσης το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Αμφιθέατρο “Σαράτση” και θα μιλήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ ο κ. Γιώργος Κορίτσας.
Το πρόγραμμα επίσης θα περιλαμβάνει μαρτυρίες από αγωνιστές της ΕΠΟΝ και μουσικό- ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο “πολεμάμε και τραγουδάμε”, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει και φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα από τη δράση της ΕΠΟΝ.

“Διασταύρωσαν τα ξίφη τους…
Ο γραμματέας της ΚΝΕ Μαγνησίας Θοδωρής Βλαχάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες επισήμανε ότι “αποτελεί θράσος να μιλά ο ΣΥΝ για την ΕΠΟΝ” και αιτιολόγησε την άποψή του, υπογραμμίζοντας ότι οι απόψεις που εκφράζει ο ΣΥΝ και ο κ. Τσίπρας για τα Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κόσοβο δεν απηχούν επ ουδενί τα ιδεώδη της ΕΠΟΝ για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.
“Τα ιδανικά για λαϊκή ανεξαρτησία και αγώνα απέναντι στους ντόπιους και ξένους κατακτητές” δεν συνάδουν πουθενά με την πολιτική του Συνασπισμού. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που υπογράφουν στη ΓΣΕΕ συμβάσεις για αυξήσεις 10% να υποκρίνονται ότι κόπτονται για τη γενιά των 500 ευρώ….”
“Δεν είναι εργολαβικό δικαίωμα κανενός ανθρώπου που βλέπει τον εαυτό του ταγμένο στις τάξεις της αριστεράς να μονοπωλεί την οφειλόμενη τιμή στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και ειδικότερα στη νεολαιίστικη οργάνωση της ΕΠΟΝ, ανταπάντησε ο Γραμματέας της ΝΕ ΣΥΝ Κώστας Δελημήτρος.
Θεωρούμε ότι συνολικά η νεολαία, και τότε και τώρα, παλεύει και διεκδικεί τα αναφαίρετα δικαιώματά της για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και πρόοδο, καθώς αυτά εκπορεύονται από τη μήτρα της αριστεράς και δεν είναι δυνατόν κανένας να οικειοποιείται με κοπιράιτ πανανθρώπινες ιδέες, όπως αναφέρεται και το τραγούδι της ΕΠΟΝ, πανανθρώπινη λευτεριά. Ελπίζουμε να είναι μεμονωμένο αυτό το υβριστικό φαινόμενο συμπεριφοράς και θεωρούμε πως ο καλύτερος τρόπος για να φανεί η επαναστατικότητα και η ριζοσπαστική αριστερή αντίληψη του καθενός μας βρίσκεται στους κοινωνικούς αγώνες που διεξάγονται στο πεζοδρόμιο κι όχι στις μεγαλόσχημες εκφράσεις περί επαναστατικότητας.”

Η ΠΕΑΕΑ
Σε ανακοίνωσή της εξάλλου η ΠΕΑΕΑ επικρίνει τη Ν.Ε του ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι σκόπιμα διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και τη διασπορά συγχύσεων και διευκρινίζει: “Η αλήθεια είναι ότι Πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ε.Α. – Παράρτημα Βόλου – Ν. Ιωνίας είναι ο Πολύβιος Γκέλης και ότι η Οργάνωσή μας δεν συμμετέχει σε αυτή την εκδήλωση. Ο Ν. Πέγιος δεν έχει καμιά σχέση και ούτε είχε ποτέ με την Οργάνωσή μας. Αλλωστε δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε εκδήλωση της συγκεκριμένης πολιτικής Οργάνωσης, η οποία αφυδατώνει το χαρακτήρα του αγώνα που έδωσε η ΕΠΟΝ, ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και ξεπερνάει «πολύ εύκολα» το ρόλο των ιμπεριαλιστών και την επέμβαση των Αγγλοαμερικάνων στη χώρας μας. Η πρωτοπόρα δράση, η αγωνιστικότητα και η αυταπάρνηση της νεολαίας εκείνης της εποχής δεν μπορεί να περιοριστεί στο σύνθημα «πολεμάμε και τραγουδάμε …». Η ΕΠΟΝ, ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ φλόγισαν την καρδιά του ελληνικού λαού με συνθήματα όπως Λαοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, Έξω οι Εγγλέζοι από τη χώρα κ.α.
Το Παράρτημα Βόλου – Ν. Ιωνίας της Π.Ε.Α.Ε.Α. τιμά τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ την Παρασκευή 29 Φλεβάρη, στο Κέντρο “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”, όπου θα γίνει και η κοπή της πίτας για το 2008.
Τέλος, καλούν τους αντιστασιακούς, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο – αμφιθέατρο «Σαράτση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου