ΤΟΠΙΚΑ

ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΚΟΛΠΟΙ: Παγασητικός και Σαρωνικός οι πιο μολυσμένοι

θαλασσιοι-κολποι-παγασητικός-και-σαρ-851206

Μια από τις τέσσερις πιο επιβαρυμένες θαλάσσιες περιοχές της χώρας είναι ο Παγασητικός κόλπος σύμφωνα με διεθνή έρευνα του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης (NCEAS) για τα επίπεδα της μόλυνσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζονται στην έρευνα, λιγοστές είναι οι υδάτινες περιοχές της Ελλάδας που έχουν παραμείνει ανέπαφες από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης.
Όπως αναφέρεται ακόμη, το 40% των θαλάσσιων οικοσυστημάτων παγκοσμίως οδεύει ολοταχώς προς την καταστροφή. Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση για τον Παγασητικό κόλπο.
Από τα στοιχεία που προέκυψαν, η κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη χώρα μας, και ιδιαίτερα των κλειστών θαλασσών που υπάρχει διαρκής μόλυνση, «χτυπάει κόκκινο». Ο Παγασητικός Κόλπος κατέχει την πρωτιά μαζί με τον Σαρωνικό κόλπο και τις ανατολικές παράκτιες περιοχές της Αττικής, ύδατα τα οποία υφίστανται τη μεγαλύτερη ρύπανση, και ακολουθούν ο Θερμαϊκός, Πατραϊκός και Αργολικός κόλπος.
«Η καλύτερη διαχείριση των χερσαίων αποβλήτων –κυρίως των τοξικών ουσιών που καταλήγουν στην θάλασσα- η πιο ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, καθώς και οι αυστηρότεροι νόμοι για την αλιεία, είναι μερικές από τις λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, ώστε να αποτραπεί ο θάνατος των θαλασσών» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Μπεν Χάλπερν.
Ελάχιστες είναι οι θαλάσσιες περιοχές που έχουν παραμείνει σχεδόν ανέγγιχτες και αυτές εντοπίζονται νότια της Κέρκυρας, στην περιοχή ανάμεσα στην Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, σε Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό έως την Σκόπελο (εκτός του Παγασητικού κόλπου), νότια-νοτιοδυτικά της Αίγινας έως τον Πόρο, την Ύδρα και τις Σπέτσες, ανάμεσα στην Πάρο και τη Νάξο και νότια αυτής έως την Ίο, ανατολικά της Χίου και βόρεια της Κω. Παρήγορο στοιχείο της έρευνας ότι η θάλασσα των Βορείων Σποράδων, όπου λειτουργεί και το θαλάσσιο πάρκο, θεωρείται από τις πιο ανέγγιχτες ελληνικές θάλασσες.

Η έρευνα
Για τη διεξαγωγή της έρευνας η ερευνητική ομάδα εξέτασε 17 διαφορετικές παραμέτρους που αφορούν από τη ρύπανση των θαλασσών με τοξικές και οργανικές ουσίες έως τις αλιευτικές δραστηριότητες, τις επιπτώσεις από τη ναυσιπλοΐα και τις κλιματικές αλλαγές. Στην Ελλάδα ωστόσο και τη Μεσόγειο, λόγω μη επαρκών στοιχείων, δεν εξετάστηκε το ιστορικό της ρύπανσης στην περιοχή.
Η ουσία πάντως παραμένει και σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου Ιδρύματος η κατάσταση στον Παγασητικό είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, παρά τα αισιόδοξα στοιχεία των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Βόλου και ο έλεγχος της σήραγγας της Κάρλας είχαν βελτιώσει την κατάσταση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τα στοιχεία της δεν μπορεί παρά να κινητοποιήσουν τους τοπικούς φορείς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου