ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για το νόμο περί συνεταιρισμών

προβληματισμός-για-το-νόμο-περί-συνετ-702850

Ανοιξε χθες ο κύκλος των συσκέψεων στην επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, με στόχο τη συζήτηση των τροποποιήσεων που θα γίνουν στον νέο νόμο – πλαίσιο 4015, τον οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους Συνεταιρισμούς. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος συμμετέχει στη δεκαπενταμελή ομάδα η οποία έχει συσταθεί για τη διαμόρφωση του νόμου περί συνεταιρισμών, εκτιμά ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Το διαθέσιμο χρονικό περιθώριο είναι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διαμορφωθεί ο νόμος και να υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για να προωθηθεί στα κόμματα και εν συνεχεία να τεθεί για ψήφιση στην Βουλή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος: «δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος που υπήρχε για το συνεταιριστικό κίνημα, διότι έχει πάρα πολλά νομικά κενά και αλλάζει πάρα πολύ το σκηνικό στο συνεταιριστικό κίνημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις απ’ όλο τον αγροτικό κόσμο, διότι περιλαμβάνει και το συνδικαλιστικό κίνημα».

Το σημείο τριβής μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του συνεταιριστικού κινήματος είναι ότι «θα πρέπει να αφεθεί το συνεταιριστικό κίνημα ελεύθερο να αποφασίσει εάν θα μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό ή θα επιλέξει τη μορφή του δευτεροβάθμιου συνεταιρισμού. Δηλαδή να μην υπάρχει η λεγόμενη αναγκαστικότητα, αλλά προαιρετική επιλογή», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

Στο μεταξύ, η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί με την εξέταση του παραπάνω νόμου κατ’ άρθρο. Ο κ. Πρίντζος εμφανίζεται αισιόδοξος σχετικά με την έκβαση των συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πιστεύω ότι θα υπάρξει σύνθεση απόψεων και θα είναι θετικό το αποτέλεσμα, για να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου