ΤΟΠΙΚΑ

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ: Ποινική δίωξη για ακατάλληλο νερό

δημοσ-μουρεσιου-ποινική-δίωξη-για-ακα-851206

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση της υπουργικής απόφασης που αφορά στην ποιότητα νερού, σε συνδυασμό με το νόμο περί νοθείας τροφίμων και νερού, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου σε βάρος του Δημάρχου Μουρεσίου κ. Κώστα Λεβέντη. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, που είχε διατάξει η Εισαγγελία Βόλου μετά την μήνυση κατοίκων της περιοχής, στην οποία επισυνάπτονται αναλύσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, του ΕΦΕΤ, της Διεύθυνσης Υγείας. Σύμφωνα με τα έγγραφα των υπηρεσιών προκύπτει πως ο έλεγχος σε 55 πηγές του Δήμου Μουρεσίου διαπίστωσε ακαταλληλότητα του νερού προς πόση και αναγκαιότητα για άμεση λήψη μέτρων από την πλευρά του Δήμου.
Στην Πταισματοδίκη Βόλου, όπου επιστρέφει η δικογραφία, θα κληθεί να απολογηθεί ο Δήμαρχος Μουρεσίου, καθώς και κάτοικοι, οι οποίοι το 2003 είχαν υποστεί γαστρεντερίτιδες και διάρροιες από την πόση του νερού. Οι κάτοικοι καλούνται να προσκομίσουν και τις ιατρικές γνωματεύσεις.
Στην μήνυση των κατοίκων, που στρέφεται κατά του Δημάρχου Μουρεσίου και παντός άλλου υπευθύνου, αναφέρεται πως στα μέσα του 2003 παρατηρήθηκαν αδιαθεσίες κατοίκων της Τσαγκαράδας, με υποψίες ότι προέρχονταν από την ποιότητα του νερού.
Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, από «τα αποτελέσματα των αναλύσεων διαπιστώθηκε ότι από πολλά σημεία λήψης τα δείγματα ήταν μολυσμένα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία».
Οι κάτοικοι με επιστολή τους προς το Δήμο Μουρεσίου ζήτησαν την λήψη μέτρων, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο –όπως αναφέρεται στη μήνυση- αποφάνθηκε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το πόσιμο νερό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μήνυση υπογραμμίζεται πως η μόλυνση των νερών οφείλεται κατά κύριο λόγο σε παραλείψεις του Δήμου, όπως στη μη λήψη μέτρων καθαρισμού, εξυγίανσης και περίφραξης των πηγών και των δεξαμενών ύδρευσης, στην εκτεταμένη χρήση αντισηπτικών βόθρων σε σημεία κοντά σε σωλήνες υδρεύσεως και σε μόλυνση του εδάφους και των υπογείων υδάτων από λύματα, καθώς και στην χρήση πεπαλαιωμένου και κακά συντηρημένου δικτύου ύδρευσης.
Αναφορά γίνεται στη μήνυση και στην έκθεση αυτοψίας επόπτη της Δημόσιας Υγείας Ν.Α. Μαγνησίας που διενεργήθηκε το 2004 και στην οποία διαπιστώνεται ότι σε όλες τις ελεγχθείσες πηγές -περίπου 55- των περιοχών Μουρεσίου, Αγίου Δημητρίου, Κισσού, Ανηλίου, Ξουριχτίου και των οικισμών Νταμούχαρη, παπά Νερό, Αγίου Ιωάννη πρέπει να γίνουν το συντομότερο εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, περιφράξεως, κατασκευής φρεατίων, στεγανοποίησης υδρομαστεύσεων κ.λ.π., ενώ χαρακτηρίζονται ακατάλληλα προς πόση τα νερά σε αρκετά σημεία και συνιστάται η τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων σε αυτά. Επίσης διαπιστώνεται η ανάγκη αλλαγής ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης σε πολλές περιοχές.
Νέα δειγματοληψία έγινε και τον Αύγουστο του 2006 και προέκυψαν τα ίδια αποτελέσματα, ενώ ο Δήμος συνέχιζε να επιμένει ότι το νερό είναι κατάλληλο προς πόση, αρκούμενος στη χλωρίωσή του χωρίς άλλα μέτρα, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι.
Αναφορά γίνεται στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου -μεταξύ άλλων- ζητά από τον Δήμο Μουρεσίου να κοινοποιήσει τα προγράμματα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων που έχει καταρτίσει για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, να ενημερώσει για τα είδη των διορθωτικών ενεργειών που ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιήσει, καθώς και τις ενέργειες που πρόκειται να προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του μεγάλου κινδύνου που εγκυμονεί το πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία, συνιστά την ανάπτυξη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας των δημοτών και να προγραμματισθούν οι ενέργειες για την οριστική επίλυση του θέματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου