ΤΟΠΙΚΑ

Οι Δρόμοι Συνεργασίας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ

οι-δρόμοι-συνεργασίας-για-τη-μελέτη-π-705632

Από τη δημοτική παράταξη Δρόμοι Συνεργασίας του Δήμου Βόλου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ για την καύση λυματολάσπης και υπολειμμάτων κατεργασίας ξύλου από την τσιμεντοντοβιομηχανία.

«Τις τελευταίες μέρες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, οι δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία, αποφάσισαν ερήμην της τοπικής κοινωνίας την καύση λυματολάσπης υπολειμμάτων κατεργασίας ξύλου από την ΑΓΕΤ, εγκρίνοντας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υπέβαλε η τσιμεντοβιομηχανία.

Αυτό με τη σειρά του, σημαίνει ότι η ΑΓΕΤ, αντί να προχωρήσει στη χρήση φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της και να απαλλάξει την τοπική κοινωνία από τους ρύπους που χρόνια τώρα σκορπίζει στην πόλη, για να αυξήσει τα κέρδη της προχωρά σε καύση υλών που θα κάνουν τη ζωή στην περιοχή μας, αβίωτη.

Είναι γνωστό, ότι η πόλη μας βρίσκεται αποκλεισμένη ανάμεσα σε βουνά και καθώς η μοναδική δίοδος αέρα από τη θάλασσα έχει κλείσει οριστικά από πολυκατοικίες, δεν μπορεί να «αναπνεύσει», αφού η ανανέωση του αέρα γίνεται δύσκολα. Επίσης, είναι γνωστό ότι γι’αυτό το λόγο ακριβώς, η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ καθώς και η Χαλυβουργία από την άλλη πλευρά, μαζί με τη χύδην εκφόρτωση στο λιμάνι του Βόλου, κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτου και τη λειτουργία καυστήρων θέρμανσης, έχουν κάνει το Βόλο μια από τις πλέον επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά, πόλεις στην Ευρώπη!

Εάν λοιπόν επιτρέψουμε και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, με την επικούρηση της προοπτικής λειτουργίας εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στη Βιομηχανική περιοχή, η ζωή στον τόπο μας θα γίνει ανυπόφορη. Και αυτό είναι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε, γιατί τα κέρδη της ΑΓΕΤ, δεν είναι πάνω από τη ζωή των Βολιωτών και των παιδιών τους.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από μια τέτοια απόφαση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, πολλά. Συνοψίζοντας:

-Πώς είναι δυνατόν μια τόσο σοβαρή απόφαση να λαμβάνεται χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, το δήμο και άλλους φορείς;

-Ποιος έδωσε το δικαίωμα και με ποια προεκλογικά προγράμματα οι δυο παρατάξεις, καταδικάζουν τον πληθυσμό του Βόλου σε αργό θάνατο;

– Ποιος θα ελέγχει τι θα καίει στους φούρνους της η ΑΓΕΤ; Μήπως οι υπάλληλοι της ίδιας της τσιμεντοβιομηχανίας;

Η αδιαφάνεια με την οποία εγκρίθηκε εν κρυπτώ, η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση, δείχνει ότι πίσω από την απόφαση κρύβονται εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον του τόπου μας.

Η Δημοτική Αρχή Βόλου, καλείται να σταθεί στο ύψος της και να σταματήσει αμέσως την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Ο επιστημονικός κόσμος, οι φορείς και ο κόσμος της περιοχής, πρέπει να μπούμε μπροστά στον αγώνα για καθαρό περιβάλλον.

Γιατί, η υγεία των Βολιωτών είναι πάνω από τα κέρδη της ΑΓΕΤ.

Γιατί, αξίζει στα παιδιά μας να ζουν σε καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον.

Εάν αυτό δε γίνει αντιληπτό από την τσιμεντοβιομηχανία, πρέπει με κάθε τρόπο να το επιβάλει ο βολιώτικος λαός με τον αγώνα του».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου