ΤΟΠΙΚΑ

Ο χιονιάς έφυγε, ο παγετός μένει

ο-χιονιάς-έφυγε-ο-παγετός-μένει-851206

Ο παγετός έκανε έντονη την παρουσία του από τη δύση του ηλίου χθες βράδυ έως τις πρωινές ώρες σήμερα και απειλεί πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η κακοκαιρία παρουσιάζει σταδιακή ύφεση
Στην Αττική, ανοιχτοί πλέον είναι οι κεντρικοί δρόμοι και οι λεωφόροι στην Αθήνα, συνιστάται όμως οι προσοχή στους περιφερειακούς δρόμους της πρωτεύουσας. Χωρίς αλυσίδες η κίνηση στην Αττική Οδό. Κλειστές είναι: η Πάρνηθος από τη Λεωφόρο Καραμανλή, ο περιφερειακός Πεντέλης και η Διονύσου μέχρι τη Μαραθώνος, ο δρόμος από Πεντελικό προς Βαρυμπόμπη, ο περιφερειακός Λυκαβηττού και η άνοδος της Κατεχάκη από το ύψος του Καρέα. Εντονο είναι το πρόβλημα στην αερογέφυρα του Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου λόγω πάγου στο οδόστρωμα.
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Μετρό και του Ηλεκτρικού.

Σταδιακή ύφεση

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από τις πρωινές ώρες χθες τα έντονα καιρικά φαινόμενα περιορίζονται κυρίως στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και επηρεάζουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας ότι αναμένεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας μέχρι τις βραδινές ώρες σήμερα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, και τις πρωινές ώρες αύριο στην Κρήτη.
Θα σημειωθεί ωστόσο σε όλη τη χώρα παγετός, κατά τόπους ισχυρός, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας σταδιακά αποκαθίστανται και η ομαλή ζωή επανέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προστίθεται στην ανακοίνωση. Συγκεκριμένα:
Αρκετά χωριά εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα στην Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι προσπάθειες των κατά τόπους συνεργείων συνεχίζονται μέχρις πλήρους αποκατάστασης της συγκοινωνίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση του οδικού δικτύου μεταβάλλεται συνεχώς επί τα βελτίω, για ακριβείς πληροφορίες θα πρέπει οι πολίτες να συμβουλεύονται τα ενημερωτικά δελτία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση μέχρι αργά το απόγευμα αντιμετωπίζονται: στην Αττική (Λαύριο), στη νήσο Άνδρο (2 χωριά) στο Ν. Χανίων (5 χωριά), στο Ν. Ρεθύμνης (1 χωριό), στο Ν. Ηρακλείου (14 χωριά) και στο Ν. Ευβοίας ( 5 χωριά).
Όσον αφορά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, επετράπη ο απόπλους των πλοίων για Χίο, Μυτιλήνη, Κυκλάδες, Σύρο και Κρήτη. Για τους υπόλοιπους προορισμούς από το λιμάνι του Πειραιά καθώς και από τα λιμάνια της Ραφήνας και Λαυρίου εξακολουθεί να ισχύει το απαγορευτικό απόπλου. Με την αναμενόμενη πτώση των ανέμων, σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως και η θαλάσσια συγκοινωνία.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, καθ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, μεμονωμένα περιστατικά για παροχή βοηθείας αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και με επιτυχία από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης.
Για την αποφυγή ατυχημάτων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν στη διάρκεια της νύχτας τα σημεία που το πρωί είχαν νερά, γιατί θα έχει δημιουργηθεί πάγος. Ωστόσο, επισημαίνεται πως στην Αττική δεν χρειάζεται πλέον τα οχήματα να φέρουν αλυσίδες, αρκεί να αποφεύγονται σημεία όπου υπάρχει πάγος.
Ο απόπλους από το λιμάνι του Πειραιά ήρθη, ενώ αντίθετα εξακολουθεί να ισχύει απογορευτικό από τα λιμάνια της Ραφήνας και Λαυρίου. Αποκαταστάθηκαν πλήρως οι λειτουργίες του ΗΣΑΠ και Αττικό Μετρό, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κυκλοφορούν κανονικά στο μεγαλύτερο δίκτυο του νομού.

Η λειτουργία σχολείων – πανεπιστημίων

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις νομαρχίες, κλειστά θα είναι αύριο (Τρίτη) τα σχολεία της Αττικής (Νομαρχία Αθηνών, Ανατολική-Δυτική Αττική), του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού, καθώς και στις Κυκλάδες. Επίσης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων θα παραμείνουν κλειστοί.
Άνοιξαν χθες τα σχολεία σε Φωκίδα, Αργολίδα, Λακωνία, Μαγνησία και Αρκαδία, εκτός από τα δημοτικά και νηπιαγωγεία στις περιοχές Αγ. Πέτρος, Καστρί, Πηγάδι και Πελέτα.
Στην Κορινθία τα σχολεία ήταν ανοιχτά, εκτός από αυτά στην ορεινή Κορινθία. Στα Χανιά όλα τα σχολεία ήταν ανοιχτά, εκτός από τους δήμους Σφακίων, Σελίνου, Κάνδανου και Πελεκάνου.
Στο Ρέθυμνο κλειστά ήταν χθες όλα τα σχολεία, εκτός από το κέντρο της πόλης που ήταν ανοιχτά. Στο Λασίθι ήταν κλειστά μόνο στο Οροπέδιο και γύρω απ΄ αυτό.
Κλειστά έμειναν το Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πάντειο, οι περισσότερες σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Γεωπονικό, το Οικονομικό και το Χαροκόπειο. Τέλος, θα είναι κλειστό το ΤΕΙ Αθήνας και ανοιχτό το ΤΕΙ Πειραιά.
Σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΑΤ, αυξήθηκαν κατά 40% τα περιστατικά με κατάγματα στην πρωτεύουσα.
Κλειστά θα μείνουν και τα πολιτικά, ποινικά και διοικητικά δικαστήρια. Εν τω μεταξύ, αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για σήμερα εξετάσεις του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες θα διεξαχθούν την ίδια ώρα, την Τρίτη.
Οι υποψήφιοι για την πυροσβεστική θα πρέπει να απευθυνθούν στο γραφείο τύπου του πυροσβεστικού σώματος στο 210 81.78.271 και 272, προκειμένου να ενημερωθούν για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων.

Ελευθέρας στις νταλίκες

«Εγκλωβισμένες» στα σύνορα του Προμαχώνα παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας 200 νταλίκες που είχαν προορισμό τη νότια Ελλάδα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στη χώρα μας το τελευταίο 48ωρο.
Το γεγονός προκάλεσε τη δυσφορία των οδηγών των βαρέων οχημάτων που υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύχτα κάτω από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που προκάλεσε ο παγετός.
Η είσοδος και η διέλευσή τους στη χώρα μας επιτράπηκε στη 1.30 το μεσημέρι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου