ΤΟΠΙΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Χιονοπτώσεις και παγετός

μαγνησια-χιονοπτώσεις-και-παγετός-851206

Σε λευκό «κλοιό» και συνθήκες ολικού παγετού βρίσκεται η Μαγνησία. Οι νιφάδες του χιονιού εμφανίστηκαν σποραδικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και μέσα στην πόλη του Βόλου. Ο υδράργυρος κινήθηκε κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Επιδείνωση των καιρικών φαινομένων προβλέπεται για σήμερα. Επί ποδός έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Χιονόπτωση, παγετός και κατά τόπους ισχυροί άνεμοι συνέθεταν το καιρικό σκηνικό χθες στη Μαγνησία. Ελαφριά χιονόπτωση σημειώθηκε σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νομού, ακόμη και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Απόφαση απαγόρευσης φορτηγών σε τμήμα της ΠΑΘΕ τέθηκε σε ισχύ από χθες το απόγευμα, με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Προβλήματα στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, καθώς δεμένα παρέμειναν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών τα ιπτάμενα δελφίνια στο λιμάνι του Βόλου.
Η κατάσταση χθες πάντως ήταν υπό έλεγχο και στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, το οποίο είχε τον συντονισμό για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου δεν είχαν αναφερθεί έως το απόγευμα ιδιαίτερα προβλήματα.
Σχεδόν το σύνολο των μηχανημάτων της Νομαρχίας και της ΔΕΣΕ ρίχτηκαν από νωρίς το πρωί στη «μάχη» για τον αποχιονισμό του δικτύου. Διάσπαρτα τα μηχανήματα σε όλα τα σημεία του νομού, κυρίως στο Πήλιο και στην Όθρυ, άνοιγαν το οδόστρωμα, ενώ μεγάλες ποσότητες άλατος ρίχτηκε στο δίκτυο για την αποτροπή των κινδύνων που δημιουργούν για τους οδηγούς οι συνθήκες παγετού.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Τσαμπάζη, ο οποίος από το πρωί βρίσκονταν στα Χάνια, καμιά περιοχή της ορεινής Μαγνησίας δεν έμεινε αποκλεισμένη από τα χιόνια. Με ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο διεξάγονταν η κίνηση των οχημάτων, ενώ σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου απαραίτητη ήταν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Συνθήκες ολικού παγετού θα επικρατούν και σήμερα, αφού η θερμοκρασία θα βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου κάτω από το μηδέν.
Το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές στην Ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στο νομό Μαγνησίας.
Η Νομαρχία Μαγνησίας παραμένει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα από την κακοκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό η Νομαρχία έχει σε επιφυλακή τα κατάλληλα μηχανήματα (JCB, αλατιέρες, φορτηγά) τα οποία και θα αναπτύξει, ανάλογα με τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, στα διάφορα σημεία του νομού, ενώ διαθέτει μεγάλη ποσότητα άλατος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών
Επειδή η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων κατά μήκος της Π.Α.Θ.Ε. και των εθνικών και επαρχιακών οδών του νομού, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας με απόφασή της απαγόρευσε προσωρινά την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω του 1,5 τόνου και λοιπών βαρέων οχημάτων.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στο τμήμα της ΠΑΘΕ από Αγ. Θεοδώρου μέχρι Αερινό τέθηκε σε ισχύ χθες από τις 5 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι στις 5 τι απόγευμα της Δευτέρας.
Της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται: τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι, τα φορτηγά μεταφοράς ημερήσιου – περιοδικού τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα-βυτιοφόρο, μικτού βάρους άνω των 26 τόνων, που μεταφέρουν υγρά καύσιμα (όχι επικαθήμενο και συρμοί), εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες και συνοδεύονται από περιπολικά της Αστυνομίας.
Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα παραμείνουν και σήμερα. Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ προέβλεπε ισχυρές χιονοπτώσεις στο Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Τη Δευτέρα αρχικά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, αλλά στη συνέχεια θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Βόρεια Κρήτη.
Οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν σε όλη τη χώρα και θα φτάσουν και τα 11 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ βαθμιαία θα εξασθενήσουν από αύριο.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί σήμερα η θερμοκρασία στην Κεντρική, ενώ στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί ολικός παγετός. Ενδεικτικά οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν στη Βόρεια Ελλάδα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτρέπει τους οδηγούς των οχημάτων να μην κυκλοφορούν αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΔΕΗ, καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Έκκληση γίνεται προς τους πολίτες, ώστε οι ευπαθείς ομάδες εξ αυτών να παραμείνουν σπίτι τους, ενώ όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να ντύνονται με πολλά λεπτά ρούχα, αντί για ένα χοντρό.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για τους οδηγούς οχημάτων είναι: Άμεση Δράση Α.Δ. Μαγνησίας 100, 24210-76995, Τμήμα Τροχαίας Μαγνησίας 24220-26555, Τμήμα Τροχαίας Βόλου 24210-76968, Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού 24220-23333, Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου 24250-23333.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας στα τηλέφωνα 24210 75310, 78010 και 70923.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου